Norrköpings kommun

Efter IVO:s granskning – så här arbetar kommunen

Dela

Det har nu gått en vecka sedan Inspektionen för vård och omsorg (IVO) på en pressträff offentliggjorde sin rapport i ärendet med den treåriga flickan som kallats för Lilla hjärtat. Flickan avled i januari 2020 efter att hon flyttat tillbaka till sina biologiska föräldrar sedan tvångsvården av henne upphört. Så här arbetar Norrköpings kommun nu vidare för att förhindra att någonting liknande händer igen.

Tisdagen den 13 oktober höll IVO en presskonferens där myndigheten presenterade sin granskning av ärendet, och där socialnämnden i Norrköpings kommun fick kritik och allvarliga brister påpekades. Dagen efter samlades socialnämnden till ett sedan tidigare inplanerat nämndmöte.

– För oss i nämnden är det viktigt att vi tar lärdom av granskningen. Under nämndmötet gav vi ett formellt uppdrag om att socialkontoret i Norrköping ska fördjupa sig i IVO:s rapport samt påbörja en handlingsplan. Vi har också tagit ett beslut om att även inom nämnden tillsätta en arbetsgrupp för att se hur vi ska utveckla vårt arbetssätt framöver, säger Andreas Bohlin (S), ordförande i socialnämnden.

Arbetet med att titta närmare på rapporten från IVO har redan börjat.

– Vi har sedan tidigare påbörjat ett arbete inom socialkontoret, vilket gjordes direkt efter att vi fick kännedom om den tragiska händelsen. I och med IVO:s rapport kommer det arbetet att utvidgas. Det som har hänt efter socialnämndens möte är att jag tillsatt en arbetsgrupp av sakkunniga och chefer för att vi ska fördjupa oss i IVO:s rapport. Vi har också ett möte inbokat med representanter från IVO för att få veta mer om granskningen och vad de tittat på, säger Yvonne Thilander, direktör för socialkontoret.

I svaret till IVO ska Norrköpings kommun senast den 1 februari 2021 beskriva vilka åtgärder socialnämnden vidtar i en handlingsplan. Om IVO bedömer att nämnden inte vidtagit tillräckliga åtgärder kan IVO begära att vite om 1 miljon kronor blir utdömt i domstol.

Kontakt:
Yvonne Thilander
Titel: socialdirektör, Norrköpings kommun
Telefon: 0730-20 12 20

Andreas Bolin (S)
Titel: socialnämndens ordförande, Norrköpings kommun
Telefon: 0761-63 47 02

___________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Norrköpings kommun nysatsar och förstärker sitt fokus på företag22.6.2021 14:03:56 CEST | Pressmeddelande

Norrköpings kommun planerar flera företagsfrämjande satsningar som ska leda till snabbare och bättre service, samt stärka och växla upp samarbetet mellan företag, offentlig sektor och forskning. För att förstärka effekten utförs även organisatoriska förändringar och tillförsel av medel. Målet är ett förbättrat näringslivsklimat, samt fler arbetsplatser och arbetstillfällen. Idag, tisdagen den 22 juni, genomförde Norrköpings kommun en pressträff för att berätta mer om satsningarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum