Åre 2019 AB

EFTER MÖTET MED FIS – ÅRE 2019 FÅR TUMMEN UPP

Dela

Det var positiva tongångar på det sista mötet mellan Åre 2019 och Internationella skidförbundet FIS inför höstens slutgiltiga inspektion. En utmaning kvarstår dock: att nå upp till målet om 120 000 besökare.

Ynka nio månader återstår av planeringsperioden inför alpina världsmästerskapen 5-17 februari 2019 i Åre. 23-24 april möttes Internationella skidförbundet FIS, Åre 2019 och andra intressenter för sista gången innan Final Inspection i höst för att finslipa de sista detaljerna.

– Det är grymt bra att vi träffas och bevisligen ligger vi väldigt bra till och har gjort det vi ska göra så det känns jättebra, säger Niclas Sjögren Berg, ansvarig för SkiStar Åre och styrelseledamot i Åre 2019 AB.

Två gånger per år träffas organisationen bakom Åre 2019 och Internationella skidförbundet i Åre under FIS Coordination Group Meeting. Där går Åre 2019 igenom vad som gjorts sedan senast och vad som ska göras framöver. Även representanter från kommunen, näringslivet och många fler deltar i mötena.

Therese Sjölund, vd för Åre Destination, som är en samverkansplattform för det lokala näringslivet, har deltagit i diskussionerna inför alpina VM. Hon menar att det är viktigt att byn får ta plats och att Åres bykänsla, hjärta och själ, lyser igenom.

– Åres största styrka är att vi lever vid fjällets fot och är en liten by men vi har en storstadspuls i den här lilla byn. Den kombinationen är otroligt unik, säger hon och fortsätter:

– Vi vet att våra gäster i Åre gillar den här kombinationen väldigt mycket. Det vill vi kunna visa upp för fler. Vi vill att den levande byn och atmosfären ska gå igenom i allting även under de två VM-veckorna.

Niclas Sjögren Berg, längst till vänster, tillsammans med FIS representanter i Åre.

Under FIS Coordination Group Meeting presenterar organisationen bakom Åre 2019 det som gjorts på de olika områdena. FIS generalsekreterare Sarah Lewis, som är imponerad av engagemanget i organisationen, är en av de experter som är på plats och kan ge feedback och komma med förslag. Efter två dagars genomgångar, möten och gemensam middag på Restaurangskolan i Åre är även Niklas Carlsson, vd för Åre 2019, nöjd med resultatet.

– Vi har lärt oss mycket och vi har haft många bra diskussioner under de här dagarna. Nu kommer vi fokusera på struktur, planering och dokumentation framöver. Som en vän sa, ”The Devil is in the Details”. Vi vill verkligen leverera en show i världsklass och vi vet att vi måste jobba hårt i sommar men vi är också motiverade att jobba hårt.

En av utmaningarna är att nå upp till målet om 120 000 besökare under VM-veckorna. Niclas Sjögren Berg, ansvarig för SkiStar Åre, är övertygad om att det är möjligt att uppnå.

– Jag är inte ett dugg orolig för att det kommer att komma mycket folk till VM, men vi vill ha extremt mycket folk så det ska vi jobba med, säger Niclas Sjögren Berg.

För att fler ska kunna njuta av tävlingarna på plats kommer alla som har ett giltigt Ski Pass att kunna komma in på arenan. Det ligger också i linje med visionen för Åre 2019 ”Inspire the World to Ski”.

– Det tror jag är en jätteviktig grej men jag tror det finns en massa andra saker man kan göra. Och jag tror att om alla fans tar med en extra person, att de övertygar någon att komma hit och uppleva det live istället för att sitta hemma och titta på TV, så kommer det att göra jätteskillnad, fortsätter Sjögren Berg.

Missa inget – följ oss på sociala medier! Åre 2019 och Alpina VM i Åre 2019.

Bilder

Om

Åre 2019 AB
Åre 2019 ABFölj Åre 2019 AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019 AB

HUR MÅR DINA LAGG EGENTLIGEN?21.6.2018 00:00Pressmeddelande

Hur är det egentligen med skidorna och skidkläderna nu när snön är borta? Tog du dem direkt från säsongens sista åk till skrubben eller förrådet och nu ligger allt där tills det är dags för nästa säsong? Ta då ut utrustningen igen och ge dem lite kärlek inför Åre 2019 – här delar två experter med sig av sina bästa tips! Skidor och pjäxor Om skidorna får stå obehandlade under sommaren kommer du att få torra belag som glider dåligt så ta en eftermiddag och ge laggen lite omsorg. Om du inte känner dig bekväm med att göra allt själv – gå till närmaste sportbutik och se om de kan hjälpa dig. – Det viktigaste är att man vallar in skidorna med paraffinvalla så man har ett skyddande lager på belaget. En del säger att det ska vara riktigt varm valla men det går lika bra att använda den du använder under vintern, men kanske inte den du har för de kallaste förhållandena (-10 grader eller kallare), säger Håkan Johansson på Verkstan i Åre, tillika servicetekniker åt Svenska skidförbundet. Börja med

LEVA SOM MAN LÄR – SVENSKA SKIDFÖRBUNDET TAR LEDANDE ROLL I KAMPEN MOT KLIMATFÖRÄNDRINGAR21.6.2018 00:00Pressmeddelande

Skidentusiaster och det alpina svenska landslaget har haft första parkett för att se hur klimatet blivit varmare, glaciärer smälter och skidorter på låg höjd får allt mindre snö. Det är anledningen till att Svenska Ski Team Sweden Alpine sommaren 2017 vidtog åtgärder för att förbättra sin verksamhet ur ett hållbarhetsperspektiv. Det började med en analys av den egna verksamheten med hjälp av specialister på ämnet och efter tre månader kom resultatet. Och det blev ett slag i magen: varje medlem i det svenska alpina landslaget hade ett koldioxidavtryck som var fyra gånger mer än för en ”vanlig” svensk. Det var en ögonöppnande erfarenhet och sedan dess har arbetet mot att förbättra verksamheten ur ett miljöperspektiv satt fart. I linje med den hållbarhetsvision som Åre 2019 har och jobbar för att uppfylla sjösatte Ski Team Sweden Alpine ett miljöprogram i slutet på förra året. Syftet med programmet är att anpassa verksamheten och fokusera på att göra den mer hållbar. Det finns många hinde

#1 ALPINA LEGENDARER20.6.2018 00:00Pressmeddelande

Stein Eriksen – ett Hollywoodansikte i norsk ylletröja En legendar, en pionjär och långt före sin tid. Stein Eriksen var norrmannen med Hollywood-utseendet som spred den alpina sporten utanför både Nordens och sportens gränser. Med OS- och VM-guld i bagaget och en omistlig charm kom han att bli en av den alpina världens stora, inte minst för sin bragd på alpina VM i Åre 1954. Lille Stein Eriksen föddes 1927 och växte upp i idylliska Holmenkollen med föräldrarna Marius och Bitte och storebror Marius junior. Det fanns liten tvekan om att både Stein och Marius hade alla förutsättningar för att bli goda idrottsmän. Marius Sr var en erkänt duktig backhoppare och utförsåkare som dessutom deltog som gymnast på OS 1912. Mamma Bitte (Birgit) drev damernas slalomklubb i Oslo och i trädgården hade pojkarna Eriksen en hemmabyggd hoppbacke som lystes upp av stearinljus i vintermörkret. Enligt Stein var hans största ”bekymmer” som barn att välja om han skulle bli backhoppare eller alpin utförsåkare.

NU ÄNNU ENKLARE ATT TA TÅGET TILL ALPINA VM!23.5.2018 00:00Pressmeddelande

Nu blir det ännu enklare att ta sig till och från Åre. De dagliga nattågen nu kommer att gå direkt från Stockholm från juni och framåt, vilket betyder en enklare och bekvämare resa i hållbarhetens tecken. Nu kommer vår nationella partner SJ med glädjande besked: nattågen kommer att trafikera sträckan från Stockholm till Åre varje dag från slutet av juni och framåt. Dessutom kommer dagliga dagtåg att gå på sträckan, vilket gör det smidigt att ta sig till och från Åre och Duved som är tågets slut- och startstation. Det gör det också möjligt för mer långväga besökare att göra en dagstur till och från Åre. Att ta tåget till Åre är ett hållbart och bekvämt resealternativ då tåget stannar mitt i byn där du har gångavstånd till torget, restauranger, hotell, bad, shopping och givetvis till skidbackarna. Nationalarenan ligger cirka en kilometer från Åre station. – Tågtrafiken är otroligt viktig för oss och för de gäster som ska resa till och från Åre under alpina VM. Det är ett väldigt enkelt o

SENA TÄVLINGAR – FÖR PUBLIK OCH ÅKARES SKULL23.5.2018 00:00Pressmeddelande

– här är de officiella starttiderna för alpina VM i Åre Under FIS – kongressen i Grekland förra veckan samlades stora delar av den internationella skidfamiljen för att diskutera kommande år och säsong. Bland annat bestämdes de officiella starttiderna för alpina VM i Åre 2019 – och det är tider som passar både publik och åkare. Sedan tidigare är tävlingsdagarna satta för nästa års alpina världsmästerskap i Åre, 5-17 februari. Under FIS-kongressen bestämdes även starttiderna och är nu därmed officiella. Många av tävlingarna startar lite senare på dagen vilket är fördelaktigt för dagsbesökare som då kan anpassa sina resor på ett enklare sätt. Fans och publik som bor i närregionen och nu även i övriga landet får chansen att se första åket för dagen utan att kliva upp i ottan. Med de nya tågtiderna för dag- och nattåg som SJ annonserade i veckan blir det enklare att resa över dagen. Det är också viktigt att de aktiva ska få mycket tid på morgonen att förbereda sig inför vad som kan vara der

NU SLÄPPS BOENDEN TILL ALPINA VM 2019!23.5.2018 00:00Pressmeddelande

120 000 personer förväntas besöka Åre under alpina VM 5-17 februari 2019. Majoriteten av besökarna är dagsgäster men många kommer att behöva någonstans att bo under VM-perioden. Nu släpps ett flertal boenden inför alpina VM. Skidåkning och alpina världsmästerskap kan kännas långt borta i maj månad men planeringen pågår alltjämt. Nu släpps boenden till VM-perioden i områdena Björnen, Tegefjäll och Duved och framöver kommer fler boenden att bli tillgängliga. Björnen, Tegefjäll och Duved är familjevänliga områden som ändå ligger nära centrum. Duved, som ligger cirka en mil västerut från Åre centrum, har ett separat skidsystem med tio liftar och 19 nedfarter. Ditt SkiPass gäller för samtliga områden, inklusive Duved och Tegefjäll. Också Tegefjäll ligger västerut, cirka fem kilometer från Åre bycentrum, och därifrån har du tillgång till Duveds skidsystem som är sammanbyggt med Tegefjäll. Björnen ligger cirka åtta kilometer från Åre by i riktning mot Östersund och därifrån är det enkelt att

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum