Åre 2019

Efter OS-besvikelsen – Hector blickar framåt: ”Mammas sjukdom har gett mig perspektiv”

Dela

OS blev en besvikelse efter ett långt avbrott från skidåkningen på grund av en allvarlig knäskada. Men energipaketet Sara Hector har lämnat OS och skadan bakom sig och laddar inför VM i Åre parallellt med nya projekt, som Hector Challenge – en hyllning till kroppen, och ALS-sjuka mamma Maria.

Sara Hector, Killington 2018. Foto: Alexis Boichard/Zoom Agency (får ej laddas ner)
Sara Hector, Killington 2018. Foto: Alexis Boichard/Zoom Agency (får ej laddas ner)

Säsongen 2016 fick ett abrupt slut för storslalomspecialisten Sara Hector. På världscupen i Åre i december 2015 var hon först i startfältet men hann bara åka i 30 sekunder innan olyckan var framme. Knäet var trasigt, säsongen var förstörd och rehabiliteringen blev lång. Hector var inte tillbaka i världscupen förrän 2017.

2018 har hon målet inställt på att göra en bra insats på hemma-VM i Åre efter en besvikelse på OS i Pyeongchang. Det blev en tiondeplats, något som för Hector var ett misslyckande.

Mitt mål var inte att åka dit och komma tia. När jag skadade mig drömde jag om att komma tillbaka och ta ett OS-guld och det var inte ens nära. Man vill ju nå sina drömmar och sina mål men jag tycker att det var då och nu är jag här och jag ser framåt, säger Hector.

Säsongens stora mål är givetvis alpina VM i Åre - en by som har en särskild plats i Hectors hjärta. 

– Jag har haft många första gånger i Åre. Min första världscup, min första pallplats, min första ordentliga skada, kanske till och med en första kyss tror jag. Åre har gett mig många minnen.

Sedan det blev klart att Åre skulle stå värd för alpina VM 2019 för fem år sedan har hon sett fram emot att få tävla på hemmaplan. Förhoppningen är att det kommer mycket folk som kan heja fram det svenska laget.

– Det är ascoolt faktiskt. Jag tror jag kommer ha många vänner och familjen som ska komma upp. Det är ju en dröm att få uppleva det. 

Energiknippet från Sandviken har alltid varit den som tar det extra träningspasset när andra passar på att vila. Hon menar att hon måste hålla sig sysselsatt och lätt blir rastlös. Hon har pluggat vid sidan om skidåkningen de senaste åren och under kommande säsong går första upplagan av hennes projekt Hector Challenge av stapeln. Det blir två dagar av skidglädje i Kungsberget under parollen ”kroppen kan”. 

– Man ska fira att man faktiskt kan. Det är så mycket fokus idag om att kroppen ska se ut på ett visst sätt men det handlar faktiskt om att man har en kropp som kan och inte bara en kropp som ska vara fin. Man ska vara nöjd med det man har och vara tacksam för det. 

Förutom att hylla kropp och hälsa hoppas Hector att det kan ge en del intäkter som går till ALS-fonden. Det är ett engagemang som ligger henne nära då hennes mamma Maria fick diagnosen för tre år sedan. Förutom att det är en jobbig situation att bära har det också blivit en läropeng att ta vara på tiden med sin kropp.

– Både mammas sjukdom och mina egna skador har gett mig perspektiv på det. Jag upplever att hon verkligen lever i nuet och jag försöker inspireras av det. 

Efter en 15:e plats i Levi hoppas Hector nu kunna toppa formen till alpina VM i ett Åre som från och med hösten är hemma på deltid. Att uppleva känslan av att tävla mot världens bästa inför hemmapubliken i backar som hon har en så stark känsla för är något få förunnat, menar Hector.

– Det är inte många som får stå i centrum på ett sådant sätt, det är coolt. Och om man kan förmedla glädje tillbaka och sprida energi och ge dem en häftig upplevelse, då är det helt magiskt. Jag hoppas på magi!

Fakta Sara Hector

Född: 4 september 1992, Sandviken
Klubb: Kungsbergets AK
Bor: Stockholm och har precis köpt hus i Åre där hon kommer spendera ungefär halva året
Debut i världscupen: 2009 (Åre)
Första världscupvinsten: 28 december 2014, Kühtai, Österrike
Första pallplatsen i värdscupen: 12 december 2014, Åre
Om Hector Challenge: Två dagar i Kungsberget där alla som kan får vara med på tävling och fira att ”kroppen kan”. Dag nummer två tillägnas barnen.

Nyckelord

Bilder

Sara Hector, Killington 2018. Foto: Alexis Boichard/Zoom Agency (får ej laddas ner)
Sara Hector, Killington 2018. Foto: Alexis Boichard/Zoom Agency (får ej laddas ner)
Ladda ned bild
Sara Hector har mycket på gång vid sidan om alpina karriären. Foto: Robert Henriksson (endast för redaktionell användning)
Sara Hector har mycket på gång vid sidan om alpina karriären. Foto: Robert Henriksson (endast för redaktionell användning)
Ladda ned bild
Sara Hector ser fram emot alpina VM på hemmaplan. Foto: Robert Henriksson (endast för redaktionell användning)
Sara Hector ser fram emot alpina VM på hemmaplan. Foto: Robert Henriksson (endast för redaktionell användning)
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum