Åre 2019

Efter OS-succén och skadan – Jakobsen siktar mot VM: ”Känns jättestort”

Dela

Det blev en succéartad sjundeplats på OS för Kristoffer Jakobsen och det efter en tung säsong som slutade med en skadad fot. Efter omfattande försäsongträning som till viss del hämmats av rehabilitering efter en operation är Jakobsen nu sugen på att få kasta sig ut i VM-säsongen.

Kristoffer Jakobsen siktar mot VM på hemmaplan efter OS-succén. Foto: Robert Henriksson (copyright Åre 2019)
Kristoffer Jakobsen siktar mot VM på hemmaplan efter OS-succén. Foto: Robert Henriksson (copyright Åre 2019)

I september kunde Kristoffer Jakobsen ses gå runt på Nationalarenan i Åre med foten i plastskena och kryckor i händerna. Utifrån såg det inte så lovande ut inför kommande säsong. Efter OS-succén var olyckan framme i Kranjska Gora och efter en krasch missade han sista världscuptävlingen. En sena hade gått ur läge och första gången han stod på snö under försäsongsträningen var det tydligt att något måste göras.

– Man trodde inte att det skulle behövas en operation men när jag stod på snö för första gången gick det inte att åka, jag hade jätteont, så det blev ganska akut med operation för att hinna få klart allt till Levi, säger Jakobsen.

Trots en sen operation kunde han snart slänga kryckorna och är tillbaka på snö med målsättningen att köra i Levi nästa helg. Med sig in i säsongen har han OS-platsen - en ljusglimt på en tuff säsong. 

– Det hade gått tungt nästan hela säsongen även om jag hade någon ljusglimt med bitar som var bra. Så det gjorde jättemycket för mig att göra den placeringen, särskilt som jag blev skadad i slutet av säsongen, säger han och fortsätter:

– För motivationen att vilja satsa stenhårt tror jag det var jätteviktigt. Det var jättestort för mig och hur viktigt som helst – inte bara resultatmässigt men även ranking- och poängmässigt.

Jakobsen startar den VM-säsongen med relativt bra förutsättningar. Han hamnade precis utanför topp 30 men har sänkt rankingen rejält från ifjol och kommer att starta kring plats 30-40. 

– Det är en väldigt bra ranking, det finns stora möjligheter att ta sig in på topp 30. Så hoppas jag att foten går bra, att det funkar att åka så det inte är några komplikationer, så jag kan hinna få till startnumret till VM.

VM på hemmaplan är givetvis, som för alla andra svenska åkare, det stora målet med säsongen och det innebär hårt arbete för Jakobsen de närmaste månaderna.

– För André till exempel är det verkligen bara fokus på VM kanske. Men för mig är det så himla viktigt med rankingplatserna så jag måste satsa lika hårt på världscupen för att ha en möjlighet att göra nånting på VM.

Varje tävling och åk är viktigt inför det som väntar i februari. Sammantaget kör åkarna runt en halvtimme slalom totalt på en säsong, förutsatt att de deltar i alla tävlingar och får åka båda åken. 

– Ibland kan jag ha lite dåliga nerver – att man känner av att det är race på riktigt. Det är inte alltid bara skön nervositet utan kan också vara lite jobbigt ibland när man måste prestera och det inte är så många race på ett år, säger han och fortsätter:

– Det blir ganska mycket press och man vill gärna ha lite självförtroende i ryggen för att våga köra och prestera. Det är det jag hoppas bygga på fram till VM. Sen är det inte ett måste, det gick ju bra på OS ändå, men jag skulle behöva lite bättre ranking. 

Hur känns det då att ha VM på hemmaplan?

– Det känns jättestort, det är få förunnat och ska bli väldigt kul. Det ska bli himla kul att få dela det med nära och kära som får komma och titta. Det är inte så ofta det händer heller, så det ska bli jäkligt fett tror jag.

Just närheten till vänner och familj är det många av åkarna som lyfter som en stor fördel med att ha alpina VM på hemmaplan.

– Den enda tävlingen min familj har varit på är i Levi. Annars har de inte varit med någonstans så det är jättekul att ha med dem. Jag har väldigt idrottsgalna föräldrar och pappa brinner för alpint så det är verkligen kul när de har möjlighet att komma och kolla.

När han nu har tagit klivet upp på landslags- och världscupsnivå finns det en trygghet i de äldre killarna i laget. Pressen på de yngre åkarna minskar också när förväntningarna på André Myhrer och de mer rutinerade åkarna är högre.

– Jag tycker det är skönt att vi har de som är duktiga, som André, Mattias och Matts, som visar vägen. De gör bra resultat och fokus hamnar på dem istället för att jag, som kämpar där bak, får fokus på att ”nu gick det dåligt igen”. När det går dåligt försvinner jag lite och när det går bra lyfts jag fram så jag tycker hela resan har varit ganska bra i allmänhet.

Det är bara en vecka kvar tills världscupcirkusen drar igång för Jakobsen och övriga slalomåkare. Förhoppningen är att han ska stå på start i Levi vilket han gör om foten är bra. Men motivationen är det inget fel på och André Myhrers och Frida Hansdotters OS-guld har spätt på förväntningarna inför VM-säsongen för hela laget. 

– Jag känner mig peppad och längtar verkligen. Och OS - det var hur stort som helst. Men för mig har de alltid varit lika stora. Det ändrar inte hur jag ser på André. Han var lika stor innan tycker jag. Men det är jättetufft att vara med om det och det var häftigt att vara i Pyeongchang och få dela det med dem.

 

Fakta Kristoffer Jakobsen

Född: 9 september 1994 i Boden
Klubb: Storklintens Alpina Klubb
Bor: Tärnaby Familj: pappa Guttorm, mamma Maria, syskonen Erika, Susanne, William, Joel och Lukas, flickvän
Därför började han med alpin skidåkning: "Pappa brinner verkligen för alpint. Vi hade husvagn vid backen så vi bodde där varje helg. Med de andra sporterna var jag på träningarna och sen var det inget mer. Jag älskade att åka fritt, vi åkte hela dagarna och när liften stängde byggde vi hopp på kvällen. Det var lite extra, en livsstil".
Gör helst förutom att åka skidor: jagar, fiskar, spelar TV-spel, är ute i naturen, åker skoter och är ute med hundarna, har ett stort naturintresse.

Nyckelord

Bilder

Kristoffer Jakobsen siktar mot VM på hemmaplan efter OS-succén. Foto: Robert Henriksson (copyright Åre 2019)
Kristoffer Jakobsen siktar mot VM på hemmaplan efter OS-succén. Foto: Robert Henriksson (copyright Åre 2019)
Ladda ned bild
Kristoffer Jakobsen tog en sjundeplats på OS i Pyeongchang. Foto: Christophe Pallot/Zoom Agency (endast för redaktionellt användande)
Kristoffer Jakobsen tog en sjundeplats på OS i Pyeongchang. Foto: Christophe Pallot/Zoom Agency (endast för redaktionellt användande)
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum