FN:s World Food Programme (WFP)

Efter sju år fortsätter lidandet i Syrien

Dela

KÖPENHAMN/DAMASKUS - Sju år av krig i Syrien har lett till ett oförlåtligt lidande för miljontals människor. I många delar av landet har våldet nått outhärdliga nivåer och det finns fortfarande inte någon politisk lösning i sikte. Varje dag lever familjer i en mardröm utan slut där oskyldiga dör under bombardemang och beskjutning.

WFP/ Hussar Al Saleh
WFP/ Hussar Al Saleh

Mer än en tredjedel av Syriens befolkning lever som internflyktingar i ett desperat försök att nå säkerhet. En följd till denna kontinuerliga flykt är alarmerande höga nivåer av hunger och människor i behov av hjälp. Omkring 6,5 miljoner människor i Syrien lever med otrygg livsmedelsförsörjning och ytterligare 4 miljoner – dubbelt så många än för ett år sedan – befinner sig på gränsen till otrygg livsmedelsförsörjning.

”Varje dag som går utan en lösning på den här krisen är ytterligare än dag där vi svikit den syriska befolkningen,’’ säger Jacob Kern, WFP:s representant och landschef i Syrien. ’’Den absolut främsta prioriteten måste vara att få ett slut på denna konflikten. Historien kommer hålla oss ansvariga.”

Även om det finns glimtar av hopp och många berättelser om mänsklig motståndskraft, fortsätter striderna oförminskat på flera fronter i östra Ghouta, området runt Damaskus, Dara’as södra guvernement och i de norra delarna av landet i Idlib och Afrin. De civila bär den tyngsta bördan.

”Vi är människor. Vi är civila. Vi förtjänar inte det här. Mina barn är hungriga och har inte tillräckligt att äta,’’ sa en invånare i östra Ghouta till WFP vid en sällsynt leverans av humanitär assistans i februari. Leveransen var sällsynt då striderna nästan aldrig upphör tillräckligt länge för att de humanitära konvojerna skall kunna nå de belägrade enklaverna.

Sedan konflikten började har livsmedelspriserna ökat till nivåer bortom vad många har råd med. Bröd är nu åtta gånger dyrare än innan krisen. Idag lever chockerande sju av tio syrier i extrem fattigdom.

WFP bidrar till ropet efter fred och uppmanar alla parter i konflikten att tillåta obehindrat och ovillkorligt humanitärt tillträde för leverans av livsmedel och annan livräddande assistans till de människor som är i desperat behov.    

Kontakter

Marwa Awad, WFP/Damascus, Mob. +963 958 882 900
Dina El-Kassaby, WFP/Cairo, Tel. +2010 15218882
Abeer Etefa, WFP/Cairo, Tel. +2010 66634352

Bilder

WFP/ Hussar Al Saleh
WFP/ Hussar Al Saleh
Ladda ned bild

Om

FN:s World Food Programme (WFP)
FN:s World Food Programme (WFP)http://sv.wfp.org/

FN:s livsmedelsprogram (WFP), är världens största humanitära organisation som bekämpar hunger världen över. WFP levererar livsmedelsassistans i nödsituationer och arbetar för att stärka samhällens näringssituation och motståndskraft. Varje år assisterar WFP cirka 80 miljoner människor i omkring 80 länder.

Sverige är en av de viktigaste givarna av kärnbidrag till WFP. Det stöd som ges som kärnbidrag ger WFP flexibilitet och gör det möjligt för WFP att agera snabbt och effektivt när katastrofer inträffar. Kärnbidraget hjälper även WFP att finansiera försummade kriser och säkerställa att hjälpen når fram till de som behöver den som mest.  

Följ FN:s World Food Programme (WFP)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från FN:s World Food Programme (WFP)

BURKINA FASO I EPICENTRET AV DRAMATISK HUMANITÄR KRIS I CENTRALA SAHEL19.11.2019 11:30:00 CETPressmeddelande

EMBARGO TISDAG 19 NOVEMBER KL. 11.30 OUGADOUGOU – Förenta Nationernas World Food Programme (WFP) varnar idag om en eskalerande humanitär kris som drivs av vidsträckt våld och de långvariga effekterna av klimatförändring som drabbat Burkina Faso och grannländerna i centrala Sahel i Västafrika. WFP sade att de humanitära insatserna snabbt måste trappas upp för att skydda och rädda liv i Burkina Faso och den omgivande regionen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum