FN:s World Food Programme (WFP)

Efter sju år fortsätter lidandet i Syrien

Dela

KÖPENHAMN/DAMASKUS - Sju år av krig i Syrien har lett till ett oförlåtligt lidande för miljontals människor. I många delar av landet har våldet nått outhärdliga nivåer och det finns fortfarande inte någon politisk lösning i sikte. Varje dag lever familjer i en mardröm utan slut där oskyldiga dör under bombardemang och beskjutning.

WFP/ Hussar Al Saleh
WFP/ Hussar Al Saleh

Mer än en tredjedel av Syriens befolkning lever som internflyktingar i ett desperat försök att nå säkerhet. En följd till denna kontinuerliga flykt är alarmerande höga nivåer av hunger och människor i behov av hjälp. Omkring 6,5 miljoner människor i Syrien lever med otrygg livsmedelsförsörjning och ytterligare 4 miljoner – dubbelt så många än för ett år sedan – befinner sig på gränsen till otrygg livsmedelsförsörjning.

”Varje dag som går utan en lösning på den här krisen är ytterligare än dag där vi svikit den syriska befolkningen,’’ säger Jacob Kern, WFP:s representant och landschef i Syrien. ’’Den absolut främsta prioriteten måste vara att få ett slut på denna konflikten. Historien kommer hålla oss ansvariga.”

Även om det finns glimtar av hopp och många berättelser om mänsklig motståndskraft, fortsätter striderna oförminskat på flera fronter i östra Ghouta, området runt Damaskus, Dara’as södra guvernement och i de norra delarna av landet i Idlib och Afrin. De civila bär den tyngsta bördan.

”Vi är människor. Vi är civila. Vi förtjänar inte det här. Mina barn är hungriga och har inte tillräckligt att äta,’’ sa en invånare i östra Ghouta till WFP vid en sällsynt leverans av humanitär assistans i februari. Leveransen var sällsynt då striderna nästan aldrig upphör tillräckligt länge för att de humanitära konvojerna skall kunna nå de belägrade enklaverna.

Sedan konflikten började har livsmedelspriserna ökat till nivåer bortom vad många har råd med. Bröd är nu åtta gånger dyrare än innan krisen. Idag lever chockerande sju av tio syrier i extrem fattigdom.

WFP bidrar till ropet efter fred och uppmanar alla parter i konflikten att tillåta obehindrat och ovillkorligt humanitärt tillträde för leverans av livsmedel och annan livräddande assistans till de människor som är i desperat behov.    

Kontakter

Marwa Awad, WFP/Damascus, Mob. +963 958 882 900
Dina El-Kassaby, WFP/Cairo, Tel. +2010 15218882
Abeer Etefa, WFP/Cairo, Tel. +2010 66634352

Bilder

WFP/ Hussar Al Saleh
WFP/ Hussar Al Saleh
Ladda ned bild

Om

FN:s World Food Programme (WFP)
FN:s World Food Programme (WFP)http://sv.wfp.org/

FN:s livsmedelsprogram (WFP), är världens största humanitära organisation som bekämpar hunger världen över. WFP levererar livsmedelsassistans i nödsituationer och arbetar för att stärka samhällens näringssituation och motståndskraft. Varje år assisterar WFP cirka 80 miljoner människor i omkring 80 länder.

Sverige är en av de viktigaste givarna av kärnbidrag till WFP. Det stöd som ges som kärnbidrag ger WFP flexibilitet och gör det möjligt för WFP att agera snabbt och effektivt när katastrofer inträffar. Kärnbidraget hjälper även WFP att finansiera försummade kriser och säkerställa att hjälpen når fram till de som behöver den som mest.  

Följ FN:s World Food Programme (WFP)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från FN:s World Food Programme (WFP)

Sverige står medvärd till konferens i Genève för att mobilisera resurser till Jemen – världens värsta humanitära katastrof25.2.2019 15:33:26 CETPressmeddelande

KÖPENHAMN– FN:s World Food Programme och andra medlemmar av det humanitära samfundet kommer delta i givarkonferensen i Genève imorgon, tisdagen den 26:e februari, för att mobilisera resurser till katastrofen i Jemen. 20 miljoner människor, vilket motsvarar 70 procent av befolkningen, har en otrygg livsmedelsförsörjning som är så pass allvarlig att de inte vet varifrån de ska få tag på nästa måltid.

Flexibelt kärnstöd möjliggjorde WFP:s arbete under 2018 med att nå världens mest utsatta människor15.1.2019 14:41:18 CETPressmeddelande

KÖPENHAMN – FN:s World Food Programme (WFP) tog emot 440 miljoner amerikanska dollar (cirka 3,9 miljarder svenska kronor) i flexibelt kärnstöd under 2018, det motsvarar en tioprocentig ökning jämfört med 2017. Flexibelt kärnstöd ger WFP möjligheten att använda finansieringen där behoven är som störst och flexibiliteten till att agera i oförutsedda katastrofer, samt att upprätthålla den livsnödvändiga assistansen i bortglömda och utdragna kriser.

Livsmedelspriserna fortsätter att öka i länder med konflikt - borde utlösa ”chock och ilska”16.10.2018 07:01:00 CESTPressmeddelande

KÖPENHAMN– Ny forskning från FN:s World Food Programme som släpps i samband med världslivsmedelsdagen visar att livsmedel blir allt mindre prisvärda i länder som är utsatta för konflikt eller politisk instabilitet. I ytterligare ett dussintal länder fortsätter de ihärdigt höga livsmedelspriserna att göra det omöjligt för miljontals människor att få tillgång till en näringsrik måltid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum