Åre 2019 ABÅre 2019 AB

Efter toppsäsongen: Swenn-Larsson har nästa nivå i sikte

Dela

Efter en stabil säsong där hon radade upp placeringar på topp tio i alpina världscupen har Anna Swenn-Larsson landat hemma i Åre och njuter av sommaren. Men snart väntar en ny säsong. Formen pekar uppåt och trots att hon just nu är ledig från landslagsträningen finns en sak i bakhuvudet: VM på hemmaplan.

Hon slog till med en sjundeplats i Levi i november och en sjätteplats i Killington två veckor efter det. Totalt blev det nio världscupplaceringar på topp tio för Rättviks Anna Swenn-Larsson 2017/2018 och en rad placeringar på topp 20. Den prestationen kommer att ge henne framskjutna startplatser till kommande säsong och hon ser fram emot att komma igång igen.

– Jag tycker det ska bli väldigt kul. Jag känner mig väldigt motiverad. Det känns jättekul med VM på hemmaplan och förra säsongen fick jag starta som 35:a eller 37:a och nu får jag starta topp 7, säger Swenn-Larsson, som just kommit hem till lägenheten i Åre efter ett träningspass.

Det har varit ledigt från gemensamma träningar sedan i maj och hon och resten av landslaget, vilket inkluderar sambon Mattias Rönngren, njuter av sommaren på olika sätt. För Anna innebär det tid att umgås med Mattias, hunden och att ta in allt Åre bjuder på om sommaren, som bad, fiske och vandring.

–  Det man ser fram emot mest är att få vara hemma, att få träffa varandra och göra utflykter. Jag gillar att vara ute i naturen så det är härligt att hitta på sånt.

Det blir mycket träning på egen hand mellan början på maj och nästa landslagsläger i slutet på juli, vilket blir enklare med sällskap. Det blir en hel del tid på gymmet, mycket intervaller och korta men intensiva löpturer. För att nå eliten i alpin skidåkning krävs tusentals timmar styrke- och smidighetsträning. Det krävs snabba fötter och reaktioner för att trampa runt käppar och portar. För Anna Swenn-Larsson, som älskar att träna, känns träningen enbart motiverande och peppande, även när det sker i egen regi.

– Jag är tacksam över att ha Mattias att träna med och sedan har jag några andra i byn som jag kan köra med. Om jag inte hade det hade jag kanske haft svårare att motivera mig själv, säger Swenn-Larsson.

Att träna tillsammans med sambon Mattias ger också tid att umgås, vilket det inte blir jättemycket av under säsongen. Men att vara borta från varandra är inget större problem, eftersom kärleken till skidåkningen är så stor hos dem båda.

– Vi är så vana att vara borta från varann så det funkar, man är så fokuserad och man vet att båda gör det man älskar, så tiden går fort, säger Swenn-Larsson.

Trots sommar och ledighet finns det en sak i bakhuvudet som aldrig riktigt försvinner: drivkraften att förbättra sig till kommande säsong.

– Man tränar för att bli bättre och för att kunna ta sig till högre nivåer så där finns hela tiden tankar på skidåkningen och på att bli bättre, men ibland är det skönt att bara släppa det.

Efter säsongens slut tillät hon sig att ta ledigt från precis allt. Det blev en resa till Sri Lanka i början på maj för att koppla bort fullständigt och det är viktigt att ladda batterierna ordentligt inför kommande säsong, där alpina VM på hemmaplan är det största målet.

– Det var härligt att få lite break. Vi surfade och badade, var i djungeln och kollade runt. Vi tränade knappt något även om vi var väldigt aktiva i vardagen.

Bäst trivs hon när hon får bada eller vara på fjället och hon tycker inte att det går att välja vad som är bäst av att vara på badstället i Rättvik eller på fjället i Jämtland. Hon bor i Åre permanent sedan fyra år tillbaka och även innan dess var Åre hemma av och till. När det nu vankas alpint VM på hemmaplan har hon en uppmaning till de som inte bestämt sig om de ska åka till Åre under VM-perioden eller inte.

– VM kommer bli en folkfest. Och vi som står på start tycker det är kul att komma ner till en stor publik och att få komma till Åre som ort. Det finns så mycket att göra här och det är en mysig by.  Man kan ha en härlig tid i Åre helt enkelt, både i pisten och utanför.

Om

Åre 2019 AB
Åre 2019 ABFölj Åre 2019 AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019 AB

HUR MÅR DINA LAGG EGENTLIGEN?21.6.2018 00:00Pressmeddelande

Hur är det egentligen med skidorna och skidkläderna nu när snön är borta? Tog du dem direkt från säsongens sista åk till skrubben eller förrådet och nu ligger allt där tills det är dags för nästa säsong? Ta då ut utrustningen igen och ge dem lite kärlek inför Åre 2019 – här delar två experter med sig av sina bästa tips! Skidor och pjäxor Om skidorna får stå obehandlade under sommaren kommer du att få torra belag som glider dåligt så ta en eftermiddag och ge laggen lite omsorg. Om du inte känner dig bekväm med att göra allt själv – gå till närmaste sportbutik och se om de kan hjälpa dig. – Det viktigaste är att man vallar in skidorna med paraffinvalla så man har ett skyddande lager på belaget. En del säger att det ska vara riktigt varm valla men det går lika bra att använda den du använder under vintern, men kanske inte den du har för de kallaste förhållandena (-10 grader eller kallare), säger Håkan Johansson på Verkstan i Åre, tillika servicetekniker åt Svenska skidförbundet. Börja med

LEVA SOM MAN LÄR – SVENSKA SKIDFÖRBUNDET TAR LEDANDE ROLL I KAMPEN MOT KLIMATFÖRÄNDRINGAR21.6.2018 00:00Pressmeddelande

Skidentusiaster och det alpina svenska landslaget har haft första parkett för att se hur klimatet blivit varmare, glaciärer smälter och skidorter på låg höjd får allt mindre snö. Det är anledningen till att Svenska Ski Team Sweden Alpine sommaren 2017 vidtog åtgärder för att förbättra sin verksamhet ur ett hållbarhetsperspektiv. Det började med en analys av den egna verksamheten med hjälp av specialister på ämnet och efter tre månader kom resultatet. Och det blev ett slag i magen: varje medlem i det svenska alpina landslaget hade ett koldioxidavtryck som var fyra gånger mer än för en ”vanlig” svensk. Det var en ögonöppnande erfarenhet och sedan dess har arbetet mot att förbättra verksamheten ur ett miljöperspektiv satt fart. I linje med den hållbarhetsvision som Åre 2019 har och jobbar för att uppfylla sjösatte Ski Team Sweden Alpine ett miljöprogram i slutet på förra året. Syftet med programmet är att anpassa verksamheten och fokusera på att göra den mer hållbar. Det finns många hinde

#1 ALPINA LEGENDARER20.6.2018 00:00Pressmeddelande

Stein Eriksen – ett Hollywoodansikte i norsk ylletröja En legendar, en pionjär och långt före sin tid. Stein Eriksen var norrmannen med Hollywood-utseendet som spred den alpina sporten utanför både Nordens och sportens gränser. Med OS- och VM-guld i bagaget och en omistlig charm kom han att bli en av den alpina världens stora, inte minst för sin bragd på alpina VM i Åre 1954. Lille Stein Eriksen föddes 1927 och växte upp i idylliska Holmenkollen med föräldrarna Marius och Bitte och storebror Marius junior. Det fanns liten tvekan om att både Stein och Marius hade alla förutsättningar för att bli goda idrottsmän. Marius Sr var en erkänt duktig backhoppare och utförsåkare som dessutom deltog som gymnast på OS 1912. Mamma Bitte (Birgit) drev damernas slalomklubb i Oslo och i trädgården hade pojkarna Eriksen en hemmabyggd hoppbacke som lystes upp av stearinljus i vintermörkret. Enligt Stein var hans största ”bekymmer” som barn att välja om han skulle bli backhoppare eller alpin utförsåkare.

NU ÄNNU ENKLARE ATT TA TÅGET TILL ALPINA VM!23.5.2018 00:00Pressmeddelande

Nu blir det ännu enklare att ta sig till och från Åre. De dagliga nattågen nu kommer att gå direkt från Stockholm från juni och framåt, vilket betyder en enklare och bekvämare resa i hållbarhetens tecken. Nu kommer vår nationella partner SJ med glädjande besked: nattågen kommer att trafikera sträckan från Stockholm till Åre varje dag från slutet av juni och framåt. Dessutom kommer dagliga dagtåg att gå på sträckan, vilket gör det smidigt att ta sig till och från Åre och Duved som är tågets slut- och startstation. Det gör det också möjligt för mer långväga besökare att göra en dagstur till och från Åre. Att ta tåget till Åre är ett hållbart och bekvämt resealternativ då tåget stannar mitt i byn där du har gångavstånd till torget, restauranger, hotell, bad, shopping och givetvis till skidbackarna. Nationalarenan ligger cirka en kilometer från Åre station. – Tågtrafiken är otroligt viktig för oss och för de gäster som ska resa till och från Åre under alpina VM. Det är ett väldigt enkelt o

SENA TÄVLINGAR – FÖR PUBLIK OCH ÅKARES SKULL23.5.2018 00:00Pressmeddelande

– här är de officiella starttiderna för alpina VM i Åre Under FIS – kongressen i Grekland förra veckan samlades stora delar av den internationella skidfamiljen för att diskutera kommande år och säsong. Bland annat bestämdes de officiella starttiderna för alpina VM i Åre 2019 – och det är tider som passar både publik och åkare. Sedan tidigare är tävlingsdagarna satta för nästa års alpina världsmästerskap i Åre, 5-17 februari. Under FIS-kongressen bestämdes även starttiderna och är nu därmed officiella. Många av tävlingarna startar lite senare på dagen vilket är fördelaktigt för dagsbesökare som då kan anpassa sina resor på ett enklare sätt. Fans och publik som bor i närregionen och nu även i övriga landet får chansen att se första åket för dagen utan att kliva upp i ottan. Med de nya tågtiderna för dag- och nattåg som SJ annonserade i veckan blir det enklare att resa över dagen. Det är också viktigt att de aktiva ska få mycket tid på morgonen att förbereda sig inför vad som kan vara der

NU SLÄPPS BOENDEN TILL ALPINA VM 2019!23.5.2018 00:00Pressmeddelande

120 000 personer förväntas besöka Åre under alpina VM 5-17 februari 2019. Majoriteten av besökarna är dagsgäster men många kommer att behöva någonstans att bo under VM-perioden. Nu släpps ett flertal boenden inför alpina VM. Skidåkning och alpina världsmästerskap kan kännas långt borta i maj månad men planeringen pågår alltjämt. Nu släpps boenden till VM-perioden i områdena Björnen, Tegefjäll och Duved och framöver kommer fler boenden att bli tillgängliga. Björnen, Tegefjäll och Duved är familjevänliga områden som ändå ligger nära centrum. Duved, som ligger cirka en mil västerut från Åre centrum, har ett separat skidsystem med tio liftar och 19 nedfarter. Ditt SkiPass gäller för samtliga områden, inklusive Duved och Tegefjäll. Också Tegefjäll ligger västerut, cirka fem kilometer från Åre bycentrum, och därifrån har du tillgång till Duveds skidsystem som är sammanbyggt med Tegefjäll. Björnen ligger cirka åtta kilometer från Åre by i riktning mot Östersund och därifrån är det enkelt att

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum