Åre 2019Åre 2019

Efter toppsäsongen: Swenn-Larsson har nästa nivå i sikte

Dela

Efter en stabil säsong där hon radade upp placeringar på topp tio i alpina världscupen har Anna Swenn-Larsson landat hemma i Åre och njuter av sommaren. Men snart väntar en ny säsong. Formen pekar uppåt och trots att hon just nu är ledig från landslagsträningen finns en sak i bakhuvudet: VM på hemmaplan.

Anna Swenn Larsson, Ski Team Sweden Alpine. Foto: Robert Henriksson
Anna Swenn Larsson, Ski Team Sweden Alpine. Foto: Robert Henriksson

Hon slog till med en sjundeplats i Levi i november och en sjätteplats i Killington två veckor efter det. Totalt blev det nio världscupplaceringar på topp tio för Rättviks Anna Swenn-Larsson 2017/2018 och en rad placeringar på topp 20. Den prestationen kommer att ge henne framskjutna startplatser till kommande säsong och hon ser fram emot att komma igång igen.

– Jag tycker det ska bli väldigt kul. Jag känner mig väldigt motiverad. Det känns jättekul med VM på hemmaplan och förra säsongen fick jag starta som 35:a eller 37:a och nu får jag starta topp 7, säger Swenn-Larsson, som just kommit hem till lägenheten i Åre efter ett träningspass.

Det har varit ledigt från gemensamma träningar sedan i maj och hon och resten av landslaget, vilket inkluderar sambon Mattias Rönngren, njuter av sommaren på olika sätt. För Anna innebär det tid att umgås med Mattias, hunden och att ta in allt Åre bjuder på om sommaren, som bad, fiske och vandring.

–  Det man ser fram emot mest är att få vara hemma, att få träffa varandra och göra utflykter. Jag gillar att vara ute i naturen så det är härligt att hitta på sånt.

Det blir mycket träning på egen hand mellan början på maj och nästa landslagsläger i slutet på juli, vilket blir enklare med sällskap. Det blir en hel del tid på gymmet, mycket intervaller och korta men intensiva löpturer. För att nå eliten i alpin skidåkning krävs tusentals timmar styrke- och smidighetsträning. Det krävs snabba fötter och reaktioner för att trampa runt käppar och portar. För Anna Swenn-Larsson, som älskar att träna, känns träningen enbart motiverande och peppande, även när det sker i egen regi.

– Jag är tacksam över att ha Mattias att träna med och sedan har jag några andra i byn som jag kan köra med. Om jag inte hade det hade jag kanske haft svårare att motivera mig själv, säger Swenn-Larsson.

Att träna tillsammans med sambon Mattias ger också tid att umgås, vilket det inte blir jättemycket av under säsongen. Men att vara borta från varandra är inget större problem, eftersom kärleken till skidåkningen är så stor hos dem båda.

– Vi är så vana att vara borta från varann så det funkar, man är så fokuserad och man vet att båda gör det man älskar, så tiden går fort, säger Swenn-Larsson.

Trots sommar och ledighet finns det en sak i bakhuvudet som aldrig riktigt försvinner: drivkraften att förbättra sig till kommande säsong.

– Man tränar för att bli bättre och för att kunna ta sig till högre nivåer så där finns hela tiden tankar på skidåkningen och på att bli bättre, men ibland är det skönt att bara släppa det.

Efter säsongens slut tillät hon sig att ta ledigt från precis allt. Det blev en resa till Sri Lanka i början på maj för att koppla bort fullständigt och det är viktigt att ladda batterierna ordentligt inför kommande säsong, där alpina VM på hemmaplan är det största målet.

– Det var härligt att få lite break. Vi surfade och badade, var i djungeln och kollade runt. Vi tränade knappt något även om vi var väldigt aktiva i vardagen.

Bäst trivs hon när hon får bada eller vara på fjället och hon tycker inte att det går att välja vad som är bäst av att vara på badstället i Rättvik eller på fjället i Jämtland. Hon bor i Åre permanent sedan fyra år tillbaka och även innan dess var Åre hemma av och till. När det nu vankas alpint VM på hemmaplan har hon en uppmaning till de som inte bestämt sig om de ska åka till Åre under VM-perioden eller inte.

– VM kommer bli en folkfest. Och vi som står på start tycker det är kul att komma ner till en stor publik och att få komma till Åre som ort. Det finns så mycket att göra här och det är en mysig by.  Man kan ha en härlig tid i Åre helt enkelt, både i pisten och utanför.

Bilder

Anna Swenn Larsson, Ski Team Sweden Alpine. Foto: Robert Henriksson
Anna Swenn Larsson, Ski Team Sweden Alpine. Foto: Robert Henriksson
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum