Formas

​Efter utbrottet av covid-19: Nu kan forskare söka pengar akut

Dela
Med anledning av utbrottet av covid-19 har forskningsrådet Formas beslutat att öppna vår akututlysning. I den kan forskare inom alla discipliner söka pengar för att samla in data och forskningsmaterial som annars skulle gå förlorat.
Foto: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAMS
Foto: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAMS

Forskare från samtliga vetenskapliga discipliner kan söka pengar i Formas akututlysning för att ta sig ann frågor, inom Formas ansvarsområden, där det finns ett akut behov av att säkerställa framtida tillgänglighet av data eller annat forskningsmaterial som till exempel intervjuer och deltagande observationer.

– Vårt globala samhälle står inför stora utmaningar. Vi ser hur olika samhällsaktörer agerar här och nu för att rädda människoliv och upprätthålla bärande samhällsfunktioner. Vi på Formas kan bidra till att forskare får möjlighet att samla in data och forskningsmaterial från vad som händer just nu, så att vi kan lära av det, säger Formas generaldirektör Ingrid Petersson

Utlysningen öppnar för ansökningar i dag och har öppet till 31 augusti. För att projekten ska komma igång så snart som möjligt fattar Formas löpande beslut om vilka projekt som tilldelas pengar. Det akuta behovet av att säkra forskningsmaterialet, konsekvenserna ifall projektet inte skulle bli av och forskningspotentialen i materialet är bland de saker som avgör om projekten beviljas medel eller inte.

För att söka i Formas akututlysning måste projektledaren och eventuella medverkande ha avlagt doktorsexamen. Annan personal som medverkar i projektet behöver inte ha avlagt doktorsexamen. Projekten ska förvaltas av ett svenskt universitet eller högskola eller någon annan svensk offentlig organisation som uppfyller Formas krav som medelsförvaltare. 

Kontaktperson
Johanna van Schaik Dernfalk, avdelningschef Formas
johanna.dernfalk@formas.se
070-626 40 21

Relaterade länkar

Kontakter

Bilder

Foto: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAMS
Foto: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAMS
Ladda ned bild

Om

Formas
Formas
Drottninggatan 89
11182 Stockholm

08-7754000http://www.formas.se/

Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Vi finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier, gör analyser och utvärderar. Våra verksamhetsområden finns inom miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Vi genomför forskningssammanställningar som syftar till att underlätta för Sverige att nå våra miljömål. Därutöver kommunicerar vi om forskning och forskningsresultat.

Följ Formas

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Formas

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum