Åre 2019

Efter VM-framgången: ”Var nere på botten” – nu siktar Felix Monsén mot Åre 2019

Dela

Vägen till VM-säsongen har inte varit spikrak för Felix Monsén. Efter en fin insats i St Moritz 2017 hamnade han i en svacka som kunde ha lett till ett för tidigt avslut av karriären. Men tack vare bra stöttning och åkglädje har han hittat tillbaka och målet är tydligt: en medalj på hemma-VM.

Felix Monsén "har varit kaxig" och siktar mot medaljerna på VM i Åre. Foto: Robert Henriksson (enbart för redaktionell användning)
Felix Monsén "har varit kaxig" och siktar mot medaljerna på VM i Åre. Foto: Robert Henriksson (enbart för redaktionell användning)

Under alpina VM i St Moritz 2017 var Felix Monsén på plats för att se, lära och njuta av att vara på plats. Det fanns ingen förväntan eller press och det slutade med en imponerande 16:e plats i herrarnas störtlopp. 

– Det var verkligen häftigt. Det är inte så många som får uppleva ett VM så jag försökte ta in allt och ha kul den veckan. Jag gick in med den inställningen och då gick det bra även skidåkningsmässigt, säger han.

Det var en indikation på att det svenska herrlaget har något på gång i fartgrenarna för första gången på ett tag. Patrik Järbyn tog silver i super G i Sierra Nevada 1996 och  störtloppsbrons i Åre 2007 och Hans Olsson har tagit pallplatser i störtloppscupen. Innan dess var det på 80-talet Sverige hade några riktigt framskjutna placeringar i fartgrenarna på herrsidan. För Monsén var det dock inte självklart att valet skulle falla på fart.

– Man vill gärna säga att det är tufft att åka fart och att man är tuff själv men jag vet faktiskt inte varför jag valde att åka fart. Jag gillar alla grenar men började göra bra resultat i fart och storslalom och lämnade slalomen ganska tidigt.

Det är inte helt enkelt att vara relativt ensam fartåkare i ett lag med stark tekniktradition. Att tävla och träna utan andra som åker samma gren kan vara jobbigt. Det var också för Felix Monsén föregående säsong.

– Jag ifrågasatte det jag gör och var verkligen nere på botten. Det kan låta konstigt när man har det livet man fått chansen att få leva. Men som atlet är det mycket annat som kommer till som gör att allt kanske inte bara är glatt och härligt hela tiden. Det kan alltid se roligare ut på utsidan än vad det faktiskt är.  

– Jag kände där och då att det inte var någon mening att hålla på med det här som får mig att må så dåligt. Men då får man utvärdera och tänka på vad man ska göra för att ändra det tankesättet, fortsätter han.

Att prata med vänner, familj och tränare hjälpte. Han började fokusera på vad han själv behövde, att ha kul och tog några korta avbrott under säsongen. När han kom tillbaka från de avbrotten gick också skidåkningen mycket bättre. Och i och med att Alexander Köll nu är med i laget har Monsén också en kompanjon. 

– Det bästa är samhörigheten. Hans Olsson sa det bäst när han höll på: ensam är inte stark. Det kan jag hålla med om. Det är tufft att åka runt själv. I Sverige är man inte van att göra saker på egen hand. På gymnasiet och i klubbarna har man en lagkänsla och jag har alltid prioriterat det sociala i ett lag.

– Tills jag står på starten är det ett lagarbete och om jag mår bra presterar jag bättre. När jag åkte runt förra året var det lätt att det blev för allvarligt, allt kretsade kring tävlingarna och prestationerna.

Han har tagit sig igenom den tuffa perioden men tyvärr har VM-säsongen inte börjat klockrent för Monsén. I oktober bröt han två fingrar på träning vilket har stört uppladdningen inför första tävlingen i Lake Louise. Att åka skidor går bra men att åka med extra skydd är en utmaning. Men målet är ändå att göra bra världscupsresultat och stå på starten på alpina VM i Åre. 

– Jag har varit kaxig och sagt att jag ska ta medalj och står fast vid det målet. Jag tycker att jag kan åka så snabbt i Åre att jag kan vara med i topp. Som föråkare på finalen matchade jag grabbarna. Jag har den potentialen och farten i mig att kunna åka snabbt. 

– Sen känner man sig hemma. Jag älskar att tävla i Norden och jag kommer bo hemma där jag har gångavstånd till liften. 

Åre är hemort för Felix Monsén sedan familjen flyttade dit 2006 och han är övertygad om att Åre kommer bli en fantastisk VM-by.

– Jag tror det blir grymt. Det är en ganska liten by och alla kommer bo nära så jag skulle säga det är det ultimata stället för VM. Tidigare har vi bott utanför och man får inte riktigt den där känslan att skidorten kokar. Här kommer allt vara mer koncentrerat med hur skidorten ser ut. Det är inte många ställen som kan konkurrera med Åre.

Fakta Felix Monsén

Född: 1994 Saltsjöbaden, har bott i Åre sedan 2006
Familj: Bröderna Max, Sam, Zack, mamma Karen och pappa Johan (tidigare alpinchef)
Meriter i urval: fyra SM-guld, en pallplats i Europacupen, 16:e plats i herrarnas störtlopp på VM i St Moritz
Ranking störtlopp november 2018: 54
Felix om OS: Jag håller tummarna för att vi får OS 2026 så det blir hemma-OS i Åre också. 

Nyckelord

Bilder

Felix Monsén "har varit kaxig" och siktar mot medaljerna på VM i Åre. Foto: Robert Henriksson (enbart för redaktionell användning)
Felix Monsén "har varit kaxig" och siktar mot medaljerna på VM i Åre. Foto: Robert Henriksson (enbart för redaktionell användning)
Ladda ned bild
Felix Monsén, Ski Team Sweden Alpine. Foto: Robert Henriksson (endast för redaktionell användning)
Felix Monsén, Ski Team Sweden Alpine. Foto: Robert Henriksson (endast för redaktionell användning)
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum