Svenskt Trä

Efterfrågad vägledning för fuktsäker byggprocess lanseras

Dela

Nu lanserar branschorganisationen Svenskt Trä publikationen "Fuktsäkert KL-träbyggande utan heltäckande väderskydd". Publikationen, vars avsikt är att hjälpa projektörer och utförare i hur man uppnår en fuktsäker byggprocess, är resultatet av ett nära samarbete mellan branschorganisationen Svenskt Trä och de svenska KL-trätillverkarna.

Det är inte ovanligt att dåligt väder i form av regn och snö leder till merarbete, längre byggtider och ökade kostnader. Planering, tydlig kommunikation och hantering av byggmaterial på byggarbetsplatsen är därför avgörande frågor för att uppnå en fuktsäker och effektiv byggprocess.

- A och O är att skapa förståelse och engagemang i alla led – från skrivbordet till tejpningen, säger Tomas Alsmarker, chef för innovation och forskning på Svenskt Trä.

Syftet med publikationen "Fuktsäkert KL-träbyggande utan heltäckande väderskydd" är att ge projektörer och utförare vägledning i hur man uppnår en fuktsäker och effektiv byggprocess. Publikationen riktar fokus på olika byggdelar, kritiska detaljer och anslutningar samt ger exempel på hur dessa kan fuktskyddas och hur den konstruktiva utformningen kan bidra till ett fuktsäkert KL-träbyggande.

- I takt med att intresset för bärande stommar av KL-trä ökar som det gör, så förekommer det många aktörer som står inför sitt första byggprojekt av den här sorten. Många frågor och funderingar uppkommer, de flesta exakt samma som andra kollegor i branschen ställs inför, och då är en publikation som "Fuktsäkert KL-träbyggande utan heltäckande väderskydd" användbar för att korta ner den startsträckan. Viktiga aspekter för att kvalitetssäkra stommontaget genom erfarenheter från oss KL-trätillverkare i Sverige, säger Daniel Anderson, teknisk chef på Södra Building Systems.

Publikationen Fuktsäkert KL-träbyggande utan heltäckande väderskydd är framtagen gemensamt av Svenskt Trä och de svenska KL-trätillverkarna med hjälp av flertalet faktagranskare från såväl akademi som industri.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

“Första stegen till balans på de globala trävarumarknaderna”23.11.2021 10:26:40 CET | Pressmeddelande

Träindustrin har som många andra branscher påverkats starkt av pandemin och rekord har slagits både vad det gäller låga lager och höga priser. Samtidigt ställs också frågan om hur om de skogspolitiska frågorna, på nationell- och EU-nivå, kommer att påverka branschen. Intresset för marknadsseminariet på Trämarknaden i Karlstad den 18 november var också rekordhögt när träbranschen, experter och press träffades för att diskutera högaktuella frågor och sia om framtiden.

De vann träbranschens pris för sitt arbete med utvecklingen av svenskt trä i världen18.11.2021 15:55:54 CET | Pressmeddelande

2021 års prismottagare är en ”timber man”, rakt igenom. Han har sedan 70-talet, då han tog sitt första steg in i branschen, bidragit till att utveckla Storbritannien till att bli den största och viktigaste marknaden för export av svenska trävaror. Under Trämarknaden i Karlstad fick Tony Traynor ta emot det prestigefulla priset riddare av Trämarknadsordern. 2020 års pris delades också ut på plats till Anders Ek för hans insatser att driva utvecklingen på marknaden framåt för svenskt trä.

Svårsiad trävarumarknad väntar produktionsrekord och en förmodad sättning 3.11.2021 06:30:00 CET | Pressmeddelande

De lägsta lagernivåerna på 20 år för trävarubranschen, samtidig som produktionen förväntas slå rekord 2021. Svängningarna på världsmarknaden har påverkat den inhemska marknaden till lager-, pris- och leveransrekord, men nu verkar marknaden gå in i en ny fas. Tiden med kraftigt stigande trävarupriser är troligen förbi. Branschorganisationen Svenskt Trä ger en fördjupning om trävarumarknaden utifrån Skogsindustriernas nysläppta marknadsrapport ”Så går det för skogsindustrin”.

”Ingenjörskonst är att förena teknik, ekonomi, minsta möjliga klimatpåverkan och välbefinnande”27.10.2021 14:19:26 CEST | Pressmeddelande

Är det dyrt att bygga i trä? Går affären hand i hand med klimatet och varför väljer vissa fastighetsägare att profilera sina lokaler med trä? Att förena teknik, ekonomi, minsta möjliga klimatpåverkan och välbefinnande är ingenjörskonst. Detta och mycket mer kommer att sändas digitalt i Branschorganisationen Svenskt Träs årliga Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä med start den 4 november. Totalt blir det fem program och poddar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum