Svenskt Trä

Efterfrågan på limträ bromsar in efter år av försäljningsrekord

Dela
Den senaste leveransstatistiken från branschorganisationen Svenskt Trä visar att ett svagare konjunkturläge även påverkat delar av limträbranschen. Under årets första nio månader har försäljningen av lagerbalk till bygghandeln bromsat in medan projektbalk som innefattar leveranser till större byggprojekt, ökat något. – I det rådande marknadsläget är det positivt att argumenten för att välja limträ som konstruktionsmaterial bara blir fler och starkare. Här märker vi att bland annat klimatfördelarna väger tungt, säger Johan Fröbel, chef för teknik och handel på Svenskt Trä.
Hus N, Linneuniversitetet, fotograf: Sören Håkanlind
Hus N, Linneuniversitetet, fotograf: Sören Håkanlind

Efter att ha lämnat flera rekordår bakom sig återgår nu limträbranschens försäljningssiffror till mer normala nivåer.

– Det är främst försäljningen av lagerbalk till konsument och industri som sjunker, medan efterfrågan på projektsidan med leveranser till större projekt som exempelvis flervåningshus och hallar, fortfarande är hög, säger Carl-Magnus Nordkvist, försäljningschef på Moelven Töreboda AB.

Enligt den senaste limträstatistiken gick försäljningen av projektbalk ner 11 procent i september 2022 och lagerbalk med 34 procent jämfört med samma månad föregående år. Under årets nio första månader har försäljningen av projektbalk ökat med drygt 1 procent, medan lagerbalk har gått ner ungefär 5 procent jämfört med föregående år. Totalt har försäljningen minskat med 1,5 procent de nio första månaderna av 2022.

– Vi märker att de svenska hushållens renoveringsiver som tog fart under pandemin har lagt sig. Inflation, stigande räntor och energipriser minskar också kraftigt möjligheterna att renovera, bygga om eller göra nyinvesteringar, säger Stig Axelsson, försäljningschef på Martinsons Byggsystem AB

Till det positiva hör att efterfrågan på lager- och logistikbyggnader fortfarande är hög. Det går i linje med limträbranschens erbjudande att bygga snabbt, effektivt och till ett bra pris. Samtliga svenska limträtillverkarna erbjuder i dag färdigprojekterade standardhallar med stommar i limträ som ger öppna ytor och enkelt kan anpassas till olika verksamheters behov.

– Det finns ett stort intresse för limträ från fastighetsutvecklare som vill investera i hållbara byggnader för att öka sin klimatprofil. Materialet efterfrågas även i offentliga upphandlingar då kommuner och regioner behöver leverera på sina hållbarhetsmål, säger Daniel Edman, försäljningschef limträ på Setra Trävaror AB.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hus N, Linneuniversitetet, fotograf: Sören Håkanlind
Hus N, Linneuniversitetet, fotograf: Sören Håkanlind
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ-, KL-trä- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Svenskt Trä formar framtidens lövträindustri - bildar ny kommitté för lövträsågverk22.3.2023 09:56:53 CET | Pressmeddelande

Efterfrågan på svenskt trä ökar från landets möbel- och inredningsproducenter. I dag är majoriteten av det trä som inhemska företag använder för produktion importerad, något som är utmanande både utifrån ett logistiskt- och hållbarhetsperspektiv. Branschorganisationen Svenskt Trä ser stora möjligheter med trävaror från landets lövträd och bildar den första kommittén som representerar svenska lövträsågverk.

Globala marknader upprätthåller hög efterfrågan av trävaror – än så länge13.3.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Under 2022 uppnådde den svenska produktionen av trävaror (18,7 miljoner m3) sin näst högsta nivå någonsin, endast överträffad av 2021. Året bjöd på rekordsiffror för mars månad och ovanligt starka volymer i december. Detta trots att marknaden i Europa påverkades negativt av inflation, höga räntekostnader, höga energipriser och en geopolitisk osäkerhet. Framåt slutet av 2022 ökade samtidigt andra globala marknader sin efterfrågan på trävaror vilket kompenserade för bortfallet från Europa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum