Umeå kommun

Efterlängtad livemusik tar plats på Vävenscenen

Dela

En hyllning till svunna tider och samtidigt ett försiktigt steg mot normalare tider. Så skulle man kunna beskriva klubbkvällarna Definitivt 50, kulturförvaltningens kommande samarbetssatsning på Väven.

Väven. Foto: Jenny Vinsa
Väven. Foto: Jenny Vinsa

Utöver det faktum att det känns som tid och evigheter sedan konserter, publik och trängsel var tillåtet så flirtas det en del med svunna tider redan i namnet. Den musikintresserade 30plussaren minns kanske nittiotalets samlingsplattor Definitivt 50 spänn, plastskivan där svensk punk trängdes för att ge lyssnaren en försmak av vad som skulle lyssnas lite extra på.

Fredrik Lindqvist, vikarierande programproducent vid kulturförvaltningen och en av initiativtagarna till satsningen säger att idén kom därifrån:

- 50 är onekligen en rätt dominerande siffra nuförtiden så vi tänkte att varför inte gå all in på det och samtidigt ge Umeåborna en chans att återigen få uppleva lite livemusik så här i corona-tider. Det blir 50 spänn i entrén, 50 spänn för en liten rullpizza, 50 spänn för en kall dryck och 50 personer i publiken. Definitivt 50 helt enkelt.

Sagt och gjort, under fem onsdagar i höst kommer fyra arrangörsföreningar att husera på Väven och fylla Vävenscenen med livespelningar. Första föreningen ut är kulturföreningen Humlan, följd av Out of Step, Make it sound och Outbreak of evil. Sista klubbspelningen avslutas som det började, med Kulturföreningen Humlan.

Redan i våras genomförde Kulturförvaltningen ett antal livestreamade arrangemang där grundtanken var att stötta det lokala kulturlivet genom att bland annat enbart anlita lokala musiker. Under augusti följdes det upp med festivalen Låt Live Leva som erbjöd en livescen för lokala artister och dessutom tog emot publik.

- En stor del av vårt kommunala uppdrag går ut på att stötta det lokala kulturlivet och när vi gör egna arrangemang börjar vi alltid i den änden. Därför känns det riktigt roligt att den här hösten, som blev så annorlunda, trots allt kommer innehålla livespelningar med publik säger Elin Hellrönn, programchef på Kulturförvaltningen.

Den 4 november är det Make it Sound som programlägger Definitivt 50. Kvällen till ära kliver prisbelönta musikern Bror Gunnar Jansson upp på scen, aktuell med sitt senaste album som av kritiker kallat för ”true crime i musikform”.

- Det ska bli jävligt kul att arrangera på Väven säger Jörgen Persson på Make it Sound

Artister för samtliga datum kommer att släppas från och med fredag 2 oktober. Håll utkik på Program i Vävens facebook och instagram samt vaven.se.

Information:

Biljettsläpp torsdag 1 oktober kl 10.00
Tickster.com
Kostnad: 50 kr

Datum och medarrangerande föreningar:

14 oktober – Kulturföreningen Humlan

28 oktober – Out of Step

4 november – Make it sound

2 december – Outbreak of evil

16 december – Kulturföreningen Humlan


Kontakt

Fredrik Lindqvist
Vik. producent
Umeå kulturförvaltning

070-655 06 76
fredrik.lindqvist@umea.se

Elin Hellrönn
Programchef
Umeå kulturförvaltning

070-277 83 39
elin.hellronn@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Väven. Foto: Jenny Vinsa
Väven. Foto: Jenny Vinsa
Ladda ned bild
Fredrik Lindqvist, vikarierande producent och initiativtagare.
Fredrik Lindqvist, vikarierande producent och initiativtagare.
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Stämningsfullt med Umeås julbelysning29.11.2022 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Med första advent bakom oss och december framför oss växlar Umeå över från Höstljus till julbelysning. De främsta ljusbärarna – de ståtliga julgranarna på torgen – är exempelvis smyckade och tända. – Umeå behöver sitt ljus. Det bidrar till ökad trivsel, att folk går ut och möts och gör att vi bildligt och bokstavligt får ljuspunkter i tillvaron, säger Karin Isaksson, teknisk direktör på Umeå kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum