Svenska Curlingförbundet

Efterlängtad säsongspremiär i Stirling, Skottland för landslaget i rullstolscurling

Dela

VM i februari 2020 och firande av en härlig bronsmedalj, det var den sista stora händelsen för landslaget i rullstolscurling innan Corona-pandemin slog till. För det svenska landslaget med Viljo Petersson Dahl, Kicki Ulander, Mats-Ola Engborg, Sabina Johansson och Ronny Persson är det en minst sagt efterlängtad premiär kommande helg.

– En fantastisk känsla och nästan lite overkligt att äntligen få ladda för tävling igen och att få starta uppladdningen mot VM och Paralympics på riktigt, säger förbundskapten Peter Narup.

För spelarna i landslaget väntar en intensiv höst med tävlingar i Skottland och Norge innan VM som spelas i Peking, Kina i slutet av oktober. 

– I normala fall hade vi inte spelat ett VM under en säsong där vi har Paralympics men det blev effekten när det fick ställas in i februari. Nu blir det en häftig bonus istället och viktigt som testevent innan Paralympics, säger Peter.

Helgens tävling är den första av tre i serien “Euro Super League” med deltagande lag från hela Europa.

Det stora målet för säsongen är Paralympics 4-13 mars 2022 där Sverige redan är inkvalade genom bronsmedaljen vid VM 2020.

Helgens tävlingar i Stirling, Skottland kan följas via livestreaming på YouTube

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

http://www.curling.se/

Svenska Curlingförbundet bildades 1916 men då hade curling spelats i Sverige i 70 år. Den allra första klubben bildades 1852, Bohuslänska Curlingklubben i Uddevalla. Den är fortfarande aktiv och tillhör Sveriges absolut äldsta idrottsföreningar. 

Curling spelas idag i samtliga län i Sverige och Svenska Curlingförbundet har ca 3 500 aktiva medlemmar i 62 föreningar. 

Curling fanns med på de allra första olympiska vinterspelen i Chamonix 1924 men var sedan borta från OS-programmet som officiell olympisk idrott till Nagano 1998 där lag Gustafson också tog Sveriges första OS-medalj i curling. En bronsmedalj som sedan har följts av: Turin 2006: OS-guld lag Norberg, Vancouver 2010: OS-guld lag Norberg, Sotji 2014: OS-silver, lag Sigfridsson. OS-brons, lag Edin och OS i Pyeongchang 2018: OS-guld, lag Hasselborg. OS-silver, lag Edin

Svensk curling har även haft stora framgångar i Europa- och Världsmästerskap vilket gör att Sverige 2019 rankas som världsetta för både dam- och herrlag. 

Följ Svenska Curlingförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Curlingförbundet

VM-premiär på lördag. Viljo Petersson-Dahl: Vi har väntat väldigt länge på det här.20.10.2021 09:10:33 CEST | Pressmeddelande

VM i februari 2020 och firande av en härlig bronsmedalj, det var den sista stora tävlingen för landslaget i rullstolscurling innan Corona-pandemin slog till. För den svenska truppen med Viljo Petersson Dahl, Kicki Ulander, Mats-Ola Engborg, Sabina Johansson och Ronny Persson är det en minst sagt efterlängtad VM-premiär på lördag. Mästerskapet spelas i Peking, Kina och i den blivande arenan för OS och Paralympics 2022.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum