Euro Accident Livförsäkring AB

Efterlängtad semester men svårt att koppla av?

Dela

Inför semestern tar vi hjälp av psykologen Fredrik Bengtsson som i sitt första gästinlägg skriver om hur vi ska hantera förväntningarna på semestern och varför vi behöver vänta en tid innan semesterkänslan infinner sig.

Vi befinner oss mitt i sommaren och i den efterlängtade semesterperioden. I månader har vi sett fram emot att få vara lediga och frikopplade från vardagslivets krav och stress med jobb, barnens skola och tider att passa. Du kanske befinner dig på ditt älskade sommarställe nu eller på en strand vid Medelhavet. Förutsättningarna för den välbehövliga vilan och återhämtningen är i det närmaste perfekta.

Ändå kan du inte koppla av. Du sover kanske lite dåligt och samvaron med din partner, dina barn och dina föräldrar eller svärföräldrar handlar om frustration och irritation snarare än om det gemytliga och friktionsfria umgänge som du hade tänkt dig.

Hur kunde det bli så här? Jag vet att denna bild speglar upplevelsen av semestern för många och att det finns risk för att vila och återhämtning istället övergår i stress.

En nyckel som kan hjälpa dig att få perspektiv på situationen och bidra till att du mår bättre är att du reflekterar en stund över dina förväntningar och hur det känns om du leker med tanken på att lära dig att acceptera och leva med det ofullkomliga?

Om det finns frustration och friktioner i umgänget med dina nära och kära så finns det orsaker till det, men kanske behöver de inte redas ut just nu. Vad kan du själv göra för att bidra till att det ska bli bättre? Förmodligen känner du dem väl och vet vad som triggar igång konflikterna men även vad som får dem att må bra. Pröva att ställa dina egna tankar och känslor åt sidan ett tag och satsa på att bidra med positiv och kärleksfull energi och närvaro till din omgivning. Vad händer med dem då?

Ett verktyg för att klara denna övning är att reflektera över begreppet ofullkomlighet. Hur är det att bara acceptera, utan att värdera eller försöka förändra? Trädgårdslandet kanske behöver rensas och fönstren på sommarstugan kanske behöva målas om. Men om du själv är trött och din partner blir sur och irriterad då du försöker få honom eller henne att hjälpa dig med projektet, så kanske du bara ska låta det vara – åtminstone för nu?

Tiden före semestern blir ofta extra hektisk då det är mycket som ska hinnas med på jobbet. Du som många andra har kanske gått på högvarv och stressat ända in tills det var dags att åka iväg till landet eller på resan. I så fall tar det en tid innan din hjärna har hunnit fatta att det är semesterläge som gäller och att det är dags att koppla av. För höga nivåer av stresshormon i blodet, som vi behöver för att orka prestera, hindrar oss samtidigt från att varva ner, koppla av och sova gott om natten.

Känner du igen dig i dessa känslor och i detta tillstånd - öva dig på att bara acceptera läget och fundera inte så mycket över det just nu. Låt det vara så ska du se att tiden talar för dig ….

Text: Fredrik Bengtsson

Fredrik Bengtsson är psykolog och har genom sitt företag Haga Livscenter, lång erfarenhet av att hjälpa människor som drabbats av stress, utmattning eller hamnat i en livskris tillbaka till arbetet igen. Han driver även bloggen Jakten på det goda livet och är medgrundare till mötesplatsen ABLE Lounge på Downtown Camper by Scandic.

Kontakter

Bilder

Om

Euro Accident Livförsäkring AB
Euro Accident Livförsäkring AB
Svärdvägen 3 A
182 33 Danderyd

077-440 00 10https://euroaccident.com/se/

Tillsammans skapar vi Hållbara medarbetare

Euro Accident är ett svenskt livförsäkringsbolag med 1,5 miljard kronor i årlig premievolym, 350 000 försäkrade fördelade på 35 000 företag och över 240 medarbetare på kontor i Göteborg, Köpenhamn, Malmö, Oslo, Stockholm, Växjö och Örnsköldsvik.

Med visionen om en trygg och frisk värld bidrar Euro Accidents försäkringar till att nordiska företag har hållbara medarbetare som kan arbeta och hantera sin tillvaro. Euro Accidents försäkringar distribueras av försäkringsförmedlare och partners till företag och deras medarbetare.

Följ Euro Accident Livförsäkring AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Euro Accident Livförsäkring AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum