Umeå kommun

Efterlyser frivilliga insatser till utsatta

Dela

I Umeå kommun finns cirka 2 200 personer som har frivilliga arvoderade uppdrag. Men det är betydligt fler som behöver hjälp och stöd.

 – Vi har personer som bara väntar på att få en kontaktperson eller god man och utsatta barn som behöver komma till en trygg familj, säger Monica Wahlström, verksamhetschef Individ och familjeomsorgen.

Uppdraget kan gälla avlösare, ledsagare, kontaktperson, kontakt- eller stödfamilj, familjehem, jourhem och god man. Omfattningen på uppdragen kan variera från några timmar i veckan till heltid under vissa perioder. I dag finns cirka 2 200 personer som har ett kommunalt frivilligt uppdrag. Det motsvarar 0,02 procent av Umeås befolkning. Men behovet är mycket större än så. En del behöver hjälp med att betala sina räkningar, andra behöver bryta social isolering och ensamhet och det finns barn som inte får den omvårdnad de behöver och inte kan bo kvar i sina familjer.

– För att täcka behoven och kunna matcha brukare och uppdragstagare ännu bättre skulle vi behöva ha en ”bank” som är dubbelt så stor och som dessutom fylls på kontinuerligt. Vi måste komma ihåg att vem som helst av oss skulle kunna vara i behov av hjälp vid något tillfälle i livet, säger Monica Wahlström.

Ovärderlig hjälp

Mona Rosander har en dotter med funktionsvariation och för hennes familj var avlastningen stödfamiljen gav ovärderlig.

– Den hjälpen gav oss en chans att hämta andan, prata med varandra och ägna oss åt vår andra dotter, något som var svårt att få tid till i vardagen när mycket handlar om vård och olika kontakter med myndigheter, skola och sjukvård, säger Mona Rosander.

Många med arvoderade uppdrag upplever också att man får mycket tillbaka – nya kontakter, ett annat sätt att se både på sig själv och andra, och inte minst att man behövs och gör nytta.

– Vi behöver personer och familjer med olika bakgrund, erfarenhet och ålder. I grund och botten handlar det om att visa medmänsklighet och ställa upp för varandra, något jag verkligen hoppas och tror att fler vill göra. Vi kan bättre, det är jag övertygad om, säger Monica Wahlström.

Mer information om uppdragen finns på www.umea.se/frivilligauppdrag.

Mer information:

Monica Wahlström
verksamhetschef
Individ och familjeomsorgen
Umeå kommun
070-592 71 94
Monica.wahlstrom@umea.se

Anna Cederlund
biträdande verksamhetschef
Individ och familjeomsorgen
Umeå kommun
073-073 40 92
Anna.cederlund@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Godkänd detaljplan för Älgoxen öst på stan19.2.2020 16:37:22 CETPressmeddelande

I kvarteret Älgoxen, vid korsningen Nygatan/Järnvägsgatan öst på stan, planeras det för fler bostäder. Detaljplanen har tidigare godkänts av byggnadsnämnden men återremitterades av kommunstyrelsens planeringsutskott som ville att ytterligare hänsyn skulle tas till Länsstyrelsens yttranden. Planen som nu justerats och godkänts igen innebär cirka 30–35 lägenheter i två flerfamiljshus med fyra våningar. Planförslaget förs vidare till kommunfullmäktige för antagande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum