Einar Mattsson

Einar Mattsson återskapar 50-talsfastighet med bättre energivärden i Högdalen

Dela

På Skebokvarnsvägen i Högdalen hittar vi flera nyputsade fasader med nytillverkade träfönster som är repliker av originalfönstren. Balkongfronterna har bytts till nya med tidstypiska material, former och färgsättning. Den nya putsen gnistrar i solen − kvarteret har fått tillbaka sin forna glans.

Foto: John Magnusson/Katarina Lorenz
Foto: John Magnusson/Katarina Lorenz

De här husen byggdes av Einar Mattsson själv. De gamla dörrarna har renoverats och oljats in, en aluminium port är utbytt till trä, nya passersystem är installerade sedan tidigare, fasadbelysningen är ny liksom märkningen av portarna som är förbättrad. Även tidstypiska lampor syns nu vid varje port med tydligare siffror. 

Vi frågar John Magnusson, projektledare, varför det renoverats här. Var det verkligen nödvändigt?
− Ja, av flera skäl. Dels så hade de här fastigheternas många delar nått sin tekniska livslängd, så att de inte fungerade längre. Det är byggt på femtiotalet och är slitet efter 70 år av dagligt slitage.

− För Einar Mattsson som fastighetsägare är det viktigt att värna om de kvalitéer som fastigheten byggdes med, såsom utseende och materialval som kan underhållas och leva i många år till. Samtidigt har vi möjlighet att använda oss av ny teknik som skapar bättre energivärden, jämnare inomhusklimat och därmed bidrar till ökad trivsel för de som bor i fastigheten.

Även balkongerna har fått sig ett rejält lyft. Balkongfronten är bytt och golvet är underhållet för att hålla bättre mot slitage av de olika årstidernas påverkan.

Lisette Fornell, förvaltare, vad är det viktigaste som blev gjort i den här upprustningen? 
− Att vi gjorde om fönster, fasad och dörrar på samma gång med ett mer passande utseende och samtidigt en minskad energiåtgång. De nyputsade fasaderna och de nya balkongräckena ger ett estetiskt lyft för området.

− Nu får våra hyresgäster en vackrare och mer trygg vardag. Många hyresgäster har bott här länge och de är nöjda över resultatet med sina nya fönster med lägre ljud utifrån, ett tätare klimatskal och alldeles nya persienner som bidrar till svalka varma dagar.

Varför byttes inte fönstren ut till enklare och billigare aluminium-fönster?
− Ett aluminium-fönster kan inte renoveras och lagas på samma sätt som ett träfönster kan. De här husen ska ha träfönster, inte minst för utseendets skull. De nya fönstren är gjorda utifrån repliker från originalfönstren. Alla våra renoveringar är planerade sedan många år tillbaka, så det är inget nytt påfund med träfönster, utan en självklarhet för oss på förvaltningen till en sådan här fastighet, avslutar Lisette.


Tallen i lekparken skänker innergården välbehövlig skugga soliga och varma dagar. Barnen leker och fåglarna kvittrar. Vi lämnar mysiga Högdalen med vetskapen om att hyresgästerna i kvarteret Brukslaven 1 har fått ett påtagligt lyft och ett trivsammare boende.

Nyckelord

Bilder

Foto: John Magnusson/Katarina Lorenz
Foto: John Magnusson/Katarina Lorenz
Ladda ned bild

Om

Om Einar Mattsson AB 
Einar Mattsson AB är moderbolag i en familjeägd bolagsgrupp som varit verksam på Storstockholms fastighets- och byggmarknad sedan 1935. Idag är Einar Mattsson Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter och bland de mest aktiva projektutvecklarna av nya bostäder i regionen. Den kommande tioårsperioden kommer Einar Mattsson att uppföra 4 000 nyproducerade bostäder i egen regi. Koncernens förvaltningsbolag förvaltar cirka 15 000 bostäder åt en bred kundkrets av etablerade fastighetsägareBolagsgruppen omfattar även en verksamhet som arbetar med investeringar utanför kärninnehaven. 

 Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook 

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

”Tydlighet och kommunikation är av yttersta vikt för att lyckas med projekten”— fredagsporträttet med Cassandra Wu3.2.2023 17:08:49 CET | Blogginlägg

I energi och teknik-avdelningen på Einar Mattsson finns projektledaren Cassandra Wu. Med stort engagemang tar hon sig an sitt jobb lika energiskt som labradoren Vera tränas i apportering och rallylydnad. Det roligaste i jobbet är att få identifiera potentiella energieffektiviserande åtgärder. Nästan lika roligt som att kunna utföra konster på en SUP. Lär känna Cassandra här:

”Här finns en speciell gemenskap som jag tycker om”— fredagsporträttet med Mikael Andersson27.1.2023 10:00:00 CET | Blogginlägg

Idag porträtteras Mikael Andersson, projektledaren för fiber. Med en passion för att alla kan, ska förstå och lära sig mer, sprider han glatt sina kunskaper. Han är förtjust i familjeföretagandet som han har i sig sedan barnsben. Han kan tyckas snabb, men för att spela ett brädspel som tar 1,5 år att spela klart, så visar han enorm uthållighet. Lär känna Mikael:

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum