Einar Mattsson

Einar Mattssons kraftsamling för hållbar energianvändning

Dela

Inför 2020 sjösatte Einar Mattsson en ny avdelning som samlar och lyfter koncernens kompetens i teknik- och energifrågor. En satsning som skapar värde för kunderna under 2021.

Hållbar energianvändning är nödvändigt för att minska klimatavtrycket som ett fastighetsbestånd ger upphov till. Därför vill Einar Mattsson arbeta ännu mer långsiktigt för att effektivisera och framtidssäkra energilösningarna.

− Vi har inom koncernen lärt oss mycket av konsulter, men för att kunna arbeta mer långsiktigt behöver vi ha den bästa energikompetensen ’in house’ på rätt plats. Därför har Einar Mattsson Fastighetsförvaltning tagit initiativet att förstärka sin organisation med en teknik- och energiavdelning som blir muskeln i att aktivt genomföra hållbarhetsstrategin. Det nya teamet ska dessutom växa och bli en naturlig del i erbjudandet till samtliga förvaltningskunder, förklarar Martin Fors, som är fastighetschef på Einar Mattsson Fastigheter.

Ett team med ett mätbart uppdrag
Einar Mattsson arbetar sedan länge för minskad energianvändning i beståndet. 2019 förnyades energistrategin och parallellt rekryterades Mikael Zivkovic som teknisk chef med ansvar för den helt nya teknik- och energiavdelningen på Einar Mattsson Fastighetsförvaltning. Han har nästan trettio års erfarenhet av olika positioner inom energiområdet och kommer närmast från sju år som energi- och installationsspecialist på NCC.

− Koncernens energistrategi har ett tydligt och mätbart mål – att minska vår klimatpåverkan med 25 procent till 2025, med utgångspunkt från basåret 2018. Målet omfattar både fastighetsel och fjärrvärme och avser vårt befintliga bestånd. Det är där vi kan göra störst skillnad inledningsvis, berättar Mikael.

Vad var det som lockade hos Einar Mattsson?
− Långsiktigheten. Att göra saker på riktigt och för framtiden. Projekten hos Einar Mattsson är dessutom både roliga och intressanta och det är en tillfredsställelse att kunna stå för lösningar som är hållbara, säger Mikael.

Allt hänger ihop, fastighetsdigitalisering och energilösningar och Mikaels teknik-och energiteam ansvarar för helheten. Huvuduppgiften för teamet är att erbjuda expertis och driva projekt inom energi- och installationsteknik.

Människan kommer först
En utmaning i all teknikutveckling är framtidssäkerhet och en byggnad representerar ett komplext system av samverkande komponenter. Mikael menar dock att man inte får glömma bort varför tekniken finns.

− Det viktigaste kommer alltid att vara att människor mår bra i sina lägenheter och att husen de bor i är friska och välskötta. Värme, ventilation och hela inneklimatet ska hålla vad vi lovar. Med rätt typ av installationer, effektiva klimatskal och rätt driftförutsättningar ser vi till att lägenheterna fungerar som de ska och att vi uppfyller såväl ekonomiska som miljömässiga målsättningar.

Alla hus uppkopplade 2022
Egen fiber finns i hela Einar Mattssons fastighetsbestånd och nu kulminerar arbetet med att koppla upp, styra och reglera installationer och optimera fastigheterna. Vi startade med tolv fastigheter 2020 och kommer att koppla upp ytterligare cirka 70 stycken under 2021. Vi planerar att uppgradera resterande fastigheter och gå i mål med projektet under 2022, berättar Mikael.

Ser du några utmaningar på vägen mot målet?
− Egentligen inte. Vi kan visserligen inte gardera oss mot allt i omvärlden, men så här långt har vi klarat genomförandet bra trots pandemin. Jag ser fram emot alla delar av vårt långsiktiga arbete framåt, avslutar Mikael Zivkovic.

För Magnus Molin, vd på Einar Mattsson Fastighetsförvaltning, är teknik- och energiteamet en viktig förstärkning:
− Våra kunder efterfrågar alltmer kunskap och specialisering, samtidigt som samhällets krav inom klimat och energi ökar. Tidigare låg vår energikompetens uppdelad på förvaltare och drifttekniker och på inköpta konsulter. Genom att lyfta den interna kompetensen och rekrytera specialister kan vi effektivare möta kundernas behov och stödja fastighetsdriften och vara relevanta över tid. Vårt mål att erbjuda denna höga specialist- och projektledarkompetens till samtliga förvaltningskunder.

Vill du läsa mer ingående om hur teamet arbetar eller om vilka kompetenser som finns, så kan du läsa mer här i vår årsredovisning- och hållbarhetsberättelse.

Nyckelord

Bilder

Om

Om Einar Mattsson AB 
Einar Mattsson AB är moderbolag i en familjeägd bolagsgrupp som varit verksam på Storstockholms fastighets- och byggmarknad sedan 1935. Idag är Einar Mattsson Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter och bland de mest aktiva projektutvecklarna av nya bostäder i regionen. Den kommande tioårsperioden kommer Einar Mattsson att uppföra 4 000 nyproducerade bostäder i egen regi. Koncernens förvaltningsbolag förvaltar cirka 15 000 bostäder åt en bred kundkrets av etablerade fastighetsägareBolagsgruppen omfattar även en verksamhet som arbetar med investeringar utanför kärninnehaven. 

 Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook 

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

”Det är kul med en bransch som växer mycket och känns trygg” — fredagsporträttet med Maria Karlsson17.9.2021 09:55:19 CEST | Blogginlägg

Tack vare sitt eget driv och nyfikenhet på sina äldre, erfarna och kunniga kollegors kunskap har Maria Karlsson idag jobbat sig till rollen som biträdande fastighetsförvaltare. Nu handlar dagarna om kontraktshanteringar och alla de ärenden som uppstår kring hyresgästers boende. Hon är särskilt förtjust i Bagarmossen, är ett socialt geni med stor familj och vänskara, och hon minns semesterdagarna i Dalarna som sommarens bästa. Hon använder bakning som terapi och har ett extra gott öga till ett av Afrikas länder.

“Ledarskap är att ta tag i saker som kan kännas jobbiga och att sprida arbetsglädje” — fredagsporträttet med Sofia Märges10.9.2021 10:00:00 CEST | Blogginlägg

Med sin pigga uppsyn, sin varma blick och sitt leende charmar och servar den före detta sköterskan numera koncernens besökare och personal. Som gruppledare för servicecenter, med en utbildning till fastighetsförvaltare och praktik på eftermarknadsavdelningen, så har Sofia Märges en enorm kunskap i allt arbete i och kring en fastighet. Drömmarna om att bli barnmorska är därmed helt omkullkastade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum