Dramaten

Eirik Stubø regisserar Den goda viljan som blir teater för första gången

Dela

Den goda viljan är Ingmar Bergmans berättelse om sina föräldrar och deras kärlekshistoria, åren innan han föddes. Premiär på Lilla scenen den 26 augusti, under Bergmanfestivalen.

”Det goda som jag vill, det gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag.” 
(Romarbrevet 7:19) 

Det är 1909. Anna och Henrik möts. Hon studerar till sjuksköterska i Stockholm. Han läser teologi i Uppsala. De har ingenting gemensamt, men ett starkt kärleksband uppstår mellan dem. De kommer att bli Ingmar Bergmans föräldrar.

Den goda viljan är en fri berättelse om Annas och Henriks kärleksdrama fram till sonen Ingmars födelse 1918. Romanen gavs ut 1991 och blev underlag för en mycket omtyckt tv-serie och en Guldpalmsbelönad film.

Regissören och teaterchefen Eirik Stubø återvänder till romanen och ger sin sceniska tolkning av berättelsen om Anna och Henrik.

” Ända sedan den självbiografiska Laterna magica har det föresvävat mig att göra en film om mina föräldrars unga år, deras begynnande äktenskap, deras förhoppningar, tillkortakommanden och ’goda vilja’. Jag ser på fotografierna och känner stark dragning till de där båda människorna, som på nästan alla sätt är så olika de halvt bortvända, mytiskt överdimensionerade varelser som dominerade min barn- och ungdom.

Jag vill inte påstå att jag alltid har varit så noga med sanningshalten i min berättelse. Jag har skarvat, lagt till, dragit ifrån och kastat om, men som så ofta är fallet med den här sortens lekar har leken förmodligen blivit tydligare än verkligheten.

Den här boken har inte på någon enda punkt anpassats efter den färdiga filmen. Den har fått förbli som den var skriven: Orden står oemotsagda och lever förhoppningsvis sitt eget liv, liksom en egen föreställning i läsarens sinne.”

(Ur Ingmar Bergmans förord till romanen Den goda viljan , Norstedts 1991.)

Henrik Bergman Erik Ehn 
Anna Åkerblom Rebecka Hemse 
Johan Åkerblom Per Mattsson 
Karin Åkerblom Lena Endre 
Ernst Åkerblom Otto Hargne 
Fredrik Bergman Örjan Ramberg 
Alma Bergman Kicki Bramberg 
Frida Emma Broomé

Regi Eirik Stubø 
Scenografi och kostym Kari Gravklev 
Ljusdesign Ellen Ruge 
Peruk och mask Mimmi Lindell

Premiär den 26 augusti, Lilla scenen 

 

Välkommen att smygtitta på Bergmanfestivalen den 18 augusti 
Samling i Marmorfoajén 10.00 för inledande mingel med Dramatens ensemble och teaterchef Eirik Stubø. Därefter öppnas dörrarna till repetitionerna för uppsättningarna som får premiär under Bergmanfestivalen, med möjligheter att filma och fotografera det som sker på scenen.  

OSA senast den 10 augusti till pressinbjudan@dramaten.se  

 

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Pressansvarig 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum