Dramaten

Ekblad, Göthe och Lindh i Thomas Bernhards giftiga syskondrama Ritter, Dene, Voss

Dela

I Gunnel Lindbloms uppsättning av Thomas Bernhards drastiskt humoristiska Ritter, Dene, Voss spelar Stina Ekblad och Irene Lindh två behagsjuka systrar till en berömd filosof, gestaltad av Staffan Göthe. Premiär på Lejonkulan den 6 januari.

Ritter, Dene, Voss är en drastisk, rolig och bitvis mörk pjäs av österrikaren Thomas Bernhard. Vid urpremiären 1986 spelades de tre rollerna av skådespelarna Ilse Ritter, Kirsten Dene och Gert Voss – därav titeln.

Systrarna är skådespelerskor som tack vare ett majoritetsägande i en av Wiens stora teatrar bara spelar när de själva har lust. Brodern Ludwig (Staffan Göthe) är en berömd filosof, nyss hemkommen från det psykiatriska sjukhuset Steinhof.

Den ”nyttiga” systern (Stina Ekblad) dränker honom i omsorg och syltmunkar tills han exploderar i elaka sanningar om systrarna, deras far industrimagnaten, usla porträttmålare, teaterkonsten och mycket annat. Han är lika skarpsinnig som giftig. Den "onyttiga systern" (Irene Lindh) lyssnar roat, medan hon läser sin tidning och fyller på sitt vinglas.

Ludwig är skriv en med filosofen Ludwig Wittgenstein och dennes brorson Paul, vän till författaren, som förlagor.

–   Varför Ritter, Dene, Voss ? För den fantastiska, drastiska, burleska humorn. Och för den poetiska strängheten. Och för mötet mellan de två behagsjuka systrarna och deras bror filosofen, som försöker få dem att inse att deras förmögna föräldrar var fascistiska monster utan några som helst försonande drag, säger regissören Gunnel Lindblom.

Gunnel Lindblom regidebuterade på Dramaten 1973, och har sedan dess har regisserat ett 20-tal uppsättningar. SenastSamhällets stöttepelare av Henrik Ibsen. Hon är även känd som skådespelare (bland annat i en rad av Ingmar Bergmans filmer). Nu sätter hon upp denna pjäs skriven av en av hennes absoluta favoritförfattare, Thomas Bernhard, som fått en renässans i Sverige genom en serie nyutgåvor av hans romaner.

I rollerna 
Stina Ekblad 
Staffan Göthe 
Irene Lindh

Översättning Thomas Helander 
Regi Gunnel Lindblom 
Scenografi Jan Lundberg 
Kostym Kim Halle 
Ljus Magnus Kjellberg 

 

För mer information: 
 

Christina Bjerkander 
Christina.bjerkander@dramaten.se 
0703-726147

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum