Linköpings kommun

Ekonomiskt stöd till elitidrott och skötsel av konstgräsplaner

Dela

Under Kultur och fritidsnämndens sammanträde den 28 oktober togs beslut om ekonomiskt stöd till elitidrott och konstgräsplaner. Ett tillfälligt stöd på totalt 2,5 miljoner kronor har beviljats till fyra elitidrottsföreningar i Linköpings kommun. Nämnden beslutade också om att bevilja tre fotbollsföreningar bidrag på 1,2 miljoner kronor för drift och skötsel av konstgräsplaner

Stöd till drift av konstgräsplaner

Konstgräsplaner ger möjlighet till en längre säsong och ett högre nyttjande med fler timmar per år möjliga för träning och spel på respektive fotbollsplan. I Linköpings kommun finns idag tre föreningsdrivna konstgräsplaner och en fjärde är under byggnation och planeras att snart tas i drift.

Att sköta en konstgräsplan är en stor sak för en förening. För att dess omfattning inte ska överskugga övriga delar i idrottsföreningarnas verksamhet har Kultur- och fritidsnämnden beslutat att bevilja tre fotbollsföreningar bidrag på sammanlagt 1 200 000 kr för drift och skötsel av konstgräsplaner.

– Engagemanget hos föreningarna i Linköpings kommun är imponerande. Genom detta bidrag kan vi förstärka stödet till de fotbollsföreningar som driver sina egna anläggningar, vilket är bra. Det leder till att fler barn och ungdomar kan utöva sin idrott. Ett levande föreningsliv är en central del i att göra Linköping till en attraktiv kommun att bo i, säger Gustaf Appelberg (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

För att underlätta för de föreningar som ansvarar för drift och skötsel av konstgräsplaner tillkommer ett extra tillfälligt stöd om sammanlagt 1 200 000 kr, för att möjliggöra nödvändiga driftsinsatser inför säsongen.

– De föreningar som ansvarar för drift och skötsel av konstgräsplaner har signalerat att det ordinarie bidrag som finns inte täcker de faktiska kostnaderna för drift och skötsel. Med detta tillskott kan föreningarna fortsätta underhålla planerna och utveckla sina verksamheter, det är glädjande då vi vill ha en levande föreningsverksamhet i hela kommunen, avslutar Gustaf Appelberg (L).

Det tillfälliga stödet för drift av konstgräsplaner fördelas enligt följande:

Föreningsstöd

Hjulsbro IK (två planer) 600 000 kronor

BK Kenty 300 000 kronor

IFK Wreta Kloster300 000 kronor

Summa 1 200 000 kronor

Tillfälligt stöd till elitidrottsföreningar

Kultur- och fritidsnämnden har beslutat om ett tillfälligt stöd på totalt 2,5 miljoner kronor till fyra elitidrottsföreningar i Linköpings kommun.

Coronapandemin har slagit hårt mot kommunens elitidrott. Extra hårt drabbade är kommunens arenaidrotter som under pandemin haft stora kostnader i kombination med uteblivna publikintäkter och en osäker sponsormarknad. Elitidrottens roll i Linköpings kommun är viktig. Förutom att vara en del av kommunens identitetsutveckling bidrar den till underhållning och utgör en tydlig förebild för många barn och ungdomar samt så fyller också en tydlig roll ur ett näringslivs- och destinationsperspektiv.

– Idrottsföreningarna har gjort ett fantastiskt arbete under svåra förhållanden och dessa medel ska användas för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av pandemin. Nu får idrotten ta emot publik med full kapacitet men att återstarta kommer att ta tid. Därför har vi inom Alliansen arbetat fram detta stöd för att stötta föreningarna under denna ansträngda period, säger Gustaf Appelberg (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade under torsdagen 28 oktober att införa ett tillfälligt stöd med 2 500 000 kr till elitföreningar som bedriver lagidrott på elitnivå och som under pandemin drabbats extra hårt med stora kostnader och uteblivna publikintäkter.

Fördelningen sker enligt följande:

Föreningsstöd

Linköpings Fotboll Club (LFC) 1 500 000 kronor

Linköpings Innebandyklubb (LIBK) 700 000 kronor

Linköpings City 200 000 kronor

Linköpings Volleyboll Club (LVC) 100 000 kronor

Summa 2 500 000 kronor

 

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Linköpings sommarblommor skapar arbete1.12.2021 16:00:00 CET | Pressmeddelande

Linköpings kommun vidtar en rad insatser för att minska försörjningsstödet bland annat genom att tillskapa flera insatser med arbetslika aktiviteter. Det är viktigt att skapa aktiviteter inom områden som kan leda till egenförsörjning. Efterfrågan på arbetskraft inom de gröna näringarna ökar och behovet fylls idag ofta med utländsk arbetskraft. I Trädgårdsföreningens växthus odlas kommunens sommarblommor, lökar och annan växtutsmyckning och det kommer nu också att bli ett växtcentrum för 16 arbetslika aktiviteter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum