Umeå kommun

Ekonomiskt stöd till sociala föreningar

Dela

Individ- och familjenämnden delar ut 4,5 miljoner kronor till sociala föreningar för 2021. Kvinno- och tjejjouren i Umeå, Umeå stadsmission, IOGT medmänniska, Umeå frivilliga samhällsarbetare och Spelberoendegruppen i Umeå är några av de 15 föreningar som får bidrag.

– Föreningarna har en betydande del i arbetet med att förebygga sociala problem, något som är extra viktigt nu under pandemin. Det finns föreningar som på grund av pandemin förlorat intäkter samtidigt som behovet hos målgrupperna har ökat. Därför känns det bra att höja stödet till deras verksamheter, säger Andreas Lundgren (S), ordförande, individ- och familjenämnden.

Möjligheterna att anpassa verksamheten efter restriktioner på grund av den rådande pandemin ser olika ut. På grund av förlorade intäkter, ökat behov hos målgrupperna under pandemin och ökade kostnader över tid höjs verksamhetsstödet till vissa av föreningarna. IOGT medmänniska (driver Bakfickan) får den största ökningen av bidraget, med ytterligare 100 000 kronor för att klara de ökade utmaningar pandemin innebär. 3,5 miljoner kronor reserveras till Kvinno- och tjejjouren i Umeå och Umeå Stadsmission för fördelning inom ny IOP (idéburet offentligt partnerskap) som ska tas fram under 2021. Individ- och familjenämnden delar ut totalt 4 526 453 kronor.

Budget justerad utifrån nya bidragsregler

Budgeten för bidrag till föreningar som verkar inom socialtjänstens område har räknats upp med 1 procent och är på totalt 4 354 554 kronor. Att budgeten har minskat från förra året beror på att fritidsförvaltningen har reviderat sina bidragsregler inför 2021. Detta har inneburit förflyttningar av några av de föreningarna som tidigare sökt detta verksamhetsstöd från individ- och familjenämnden till fritidsnämnden. De föreningar som förflyttats verkar för personer med funktionsnedsättningar eller rättighetsfrågor kopplade till sexualitet och ålder, till exempel Bris och Rädda barnen.

Mer information

Andreas Lundgren (S)
ordförande
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-330 63 24
andreas.lundgren@umea.se

Björn Kjellsson (L)
vice ordförande
individ-och familjenämnden
Umeå kommun
070-618 73 30
bjorn.kjellsson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Delvis distans fram till påsklovet på kommunala högstadieskolor25.2.2021 12:12:24 CETPressmeddelande

Eleverna på de kommunala högstadieskolorna fortsätter med delvis distansundervisning fram till påsklovet för att minska trängsel i skolans lokaler. Elever i årskurs 7 och 8 växlar varannan vecka mellan att ha undervisning i skolan och på distans till och med den 1 april. Elever i årskurs 9, elever i grundsärskolan och vissa elever med särskilda behov fortsätter ha undervisning på skolan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum