Elbilar minskar effekttopparna i Malmö

Dela

Med hjälp av smart elbilsladdning kan batterikapaciteten i Malmös elbilsflotta bidra till att minska effekttopparna i staden. Än så länge bara till viss del, men framöver – när elbilarna blir fler – i allt högre grad. Det är lärdomen från EU-projektet CLUE, där Parkering Malmö i samarbete med E.ON testat att leverera elflexibilitet på den digitala marknadsplatsen SWITCH.

Foto: Apelöga samt Anna-Lena Knutsson, Parkering Malmö
Foto: Apelöga samt Anna-Lena Knutsson, Parkering Malmö

I projektet har Parkering Malmö använt sig av E.ONs digitala marknadsplats för elnätskapacitet, SWITCH, som ger flexibilitetsleverantörer möjlighet att auktionera ut oanvänd kapacitet på ett enkelt sätt.

– Även om det handlar om små effekter i dagsläget, så ser vi en stor potential framöver i takt med att mängden laddbara fordon i våra parkeringshus ökar. Det här är en viktig milstolpe för vårt arbete att tillgängliggöra våra parkeringshus som en resurs i Malmös energisystem, säger Maja Johansson, miljö- och klimatstrateg på Parkering Malmö.

Peder Berne, projektledare på E.ON Energilösningar, berättar:
– Genom att använda SWITCH kan leverantörerna sälja flexibilitet, det vill säga mot ersättning minska sitt effektuttag eller öka sin elproduktion under korta perioder. För Parkering Malmö som flexibilitetsleverantör, är detta en möjlighet att bidra till den nödvändiga energiomställningen. Vi ser varje dag hur intresset för såväl elbilar, som laddinfrastruktur och laddtjänster ökar, men är samtidigt medvetna om att behovet av att göra detta på ett effektivt sätt blir allt större. Därför är vi stolta och glada över resultaten från projektet och ser fram emot det fortsatta arbetet.

Ambitionen har varit att de pågående testerna ska påverka Parkering Malmös kunder så lite som möjligt. Olika testfall har utvärderats med olika goda resultat.

– Från enkätundersökningar vet vi att kunderna generellt är positiva till att bidra med flexibilitet genom att tidvis ladda lite långsammare. Nu har vi hittat en bra nivå där kundernas laddbehov säkerställs samtidigt som vi kan tillgängliggöra kapacitet under de mest ansträngda timmarna, berättar Maja Johansson.

Projektet CLUE

CLUE står för Koncept, planering, demonstration och replikering av Lokala Användarvänliga Energisamhällen. I projektet genomförs olika tester av användarflexibilitet med syfte att minska belastningen på elnätet. Projektet finansieras med stöd av Energimyndigheten. Förutom E.ON och Parkering Malmö deltar även Malmö stad, Lunds Universitet, Rise Research Institutes Of Sweden, Serneke Group, Vasakronan  samt 14 ytterligare samarbetspartners i Skottland, Tyskland och Österrike i projektet. Projektet pågår fram till den 15 december 2022.

 

För mer information, kontakta:

Pernilla Schoug, Acting Head of Corporate Communications, E.ON Sverige,

E-post: pernilla.schoug@eon.se, Mobil: 070- 655 14 85

Maja Johansson, miljö- och klimatstrateg, Parkering Malmö, 

E-post: maja.johansson@pmalmo.se, Mobil: 0734-48 20 04

Kontakter

Bilder

Foto: Apelöga samt Anna-Lena Knutsson, Parkering Malmö
Foto: Apelöga samt Anna-Lena Knutsson, Parkering Malmö
Ladda ned bild

Om

E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

Storhotell till Malmö – för bin och andra pollinatörer12.7.2022 09:13:19 CEST | Pressmeddelande

Idag kan 2 400 vildbin checka in i eget enkelrum i Malmö. Ett nytt storhotell invigdes igår vid Limhamns transformatorstation. Bihotellet är en del av E.ONs program för biologisk mångfald. –Det är en investering i framtiden. Bin är de mest oersättliga varelserna på jorden. Samtidigt hotas en tredjedel av Sveriges 300 arter av bin och humlor av utrotning, säger Peter Hjalmar, regionchef syd, E.ON.

E.ON lanserar ny tjänst för energirenovering av fastigheter6.7.2022 13:22:05 CEST | Pressmeddelande

Som första energibolag i Sverige ingår E.ON ett samarbete med Hemma och Klimatfastigheter, och lanserar redan i höst energirenovering som tjänst till sina privatkunder. – Ungefär 80 procent av Sveriges cirka 2 miljoner småhus är äldre än 35 år och i behov av energieffektivisering. Vi ser fram emot att erbjuda våra kunder möjligheten att energirenovera och på så sätt minska sina elkostnader, säger David Sätterman, chef för E.ONs solcellsaffär.

E.ON investerar drygt 120 miljoner i Malmöregionens elnät21.6.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under 2022 investerar E.ON drygt 120 miljoner kronor i det regionala och lokala elnätet i Malmös, Staffanstorps och Vellinge kommuner. Investeringarna syftar till att öka elnätets kapacitet och resiliens. –Vår ambition är att stödja grön energiomställning och att skapa förutsättningar för kommunernas tillväxt, men också att öka elnätets robusthet, säger Peter Hjalmar, regionchef syd, E.ON.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum