Elbilar minskar effekttopparna i Malmö

Dela

Med hjälp av smart elbilsladdning kan batterikapaciteten i Malmös elbilsflotta bidra till att minska effekttopparna i staden. Än så länge bara till viss del, men framöver – när elbilarna blir fler – i allt högre grad. Det är lärdomen från EU-projektet CLUE, där Parkering Malmö i samarbete med E.ON testat att leverera elflexibilitet på den digitala marknadsplatsen SWITCH.

Foto: Apelöga samt Anna-Lena Knutsson, Parkering Malmö
Foto: Apelöga samt Anna-Lena Knutsson, Parkering Malmö

I projektet har Parkering Malmö använt sig av E.ONs digitala marknadsplats för elnätskapacitet, SWITCH, som ger flexibilitetsleverantörer möjlighet att auktionera ut oanvänd kapacitet på ett enkelt sätt.

– Även om det handlar om små effekter i dagsläget, så ser vi en stor potential framöver i takt med att mängden laddbara fordon i våra parkeringshus ökar. Det här är en viktig milstolpe för vårt arbete att tillgängliggöra våra parkeringshus som en resurs i Malmös energisystem, säger Maja Johansson, miljö- och klimatstrateg på Parkering Malmö.

Peder Berne, projektledare på E.ON Energilösningar, berättar:
– Genom att använda SWITCH kan leverantörerna sälja flexibilitet, det vill säga mot ersättning minska sitt effektuttag eller öka sin elproduktion under korta perioder. För Parkering Malmö som flexibilitetsleverantör, är detta en möjlighet att bidra till den nödvändiga energiomställningen. Vi ser varje dag hur intresset för såväl elbilar, som laddinfrastruktur och laddtjänster ökar, men är samtidigt medvetna om att behovet av att göra detta på ett effektivt sätt blir allt större. Därför är vi stolta och glada över resultaten från projektet och ser fram emot det fortsatta arbetet.

Ambitionen har varit att de pågående testerna ska påverka Parkering Malmös kunder så lite som möjligt. Olika testfall har utvärderats med olika goda resultat.

– Från enkätundersökningar vet vi att kunderna generellt är positiva till att bidra med flexibilitet genom att tidvis ladda lite långsammare. Nu har vi hittat en bra nivå där kundernas laddbehov säkerställs samtidigt som vi kan tillgängliggöra kapacitet under de mest ansträngda timmarna, berättar Maja Johansson.

Projektet CLUE

CLUE står för Koncept, planering, demonstration och replikering av Lokala Användarvänliga Energisamhällen. I projektet genomförs olika tester av användarflexibilitet med syfte att minska belastningen på elnätet. Projektet finansieras med stöd av Energimyndigheten. Förutom E.ON och Parkering Malmö deltar även Malmö stad, Lunds Universitet, Rise Research Institutes Of Sweden, Serneke Group, Vasakronan  samt 14 ytterligare samarbetspartners i Skottland, Tyskland och Österrike i projektet. Projektet pågår fram till den 15 december 2022.

 

För mer information, kontakta:

Pernilla Schoug, Acting Head of Corporate Communications, E.ON Sverige,

E-post: pernilla.schoug@eon.se, Mobil: 070- 655 14 85

Maja Johansson, miljö- och klimatstrateg, Parkering Malmö, 

E-post: maja.johansson@pmalmo.se, Mobil: 0734-48 20 04

Kontakter

Bilder

Foto: Apelöga samt Anna-Lena Knutsson, Parkering Malmö
Foto: Apelöga samt Anna-Lena Knutsson, Parkering Malmö
Ladda ned bild

Om

E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

Åtgärdsförslag för att effektivisera utbyggnaden av elnätet överlämnas till regeringen29.1.2021 11:00:17 CET | Pressmeddelande

Energiomställningen och elektrifieringen av Sverige kräver omfattande förstärkningar och utveckling av elnätet. Svenska kraftnät, tillsammans med regionnätsföretagen E.ON Energidistribution, Ellevio, Jämtkraft, Skellefteå Kraft Elnät, och Vattenfall Eldistribution, överlämnar nu konkreta åtgärdsförslag till energiminister Anders Ygeman (S). Effektivare tillståndsprocesser som tar hänsyn till system- och beredskapsperspektivet, tydliga riktlinjer för teknikval, utpekande av områden för riksintresse för energidistribution och översyn av lagstiftningen för kommunala energiplaner.

Ökning av antalet strömavbrott på grund av avgrävda elkablar26.1.2021 11:13:44 CET | Pressmeddelande

Över 2000 strömavbrott i E.ONs elnät under förra året orsakades av elkablar som skadats i samband med grävarbete. Det är över 100 fall fler än året innan, enligt ny statistik från E.ON. Det innebär inte bara strömavbrott för hushållen, det är också en allvarlig risk som är förenad med direkt livsfara. Nu vill E.ON att fler aktörer som gräver tar riskerna och konsekvenserna på större allvar och säkerställer var kablarna går - innan skopan sätts i marken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum