Jönköpings kommun

Eldig och rytmisk tolkning av Tändsticksmuseets arkiv

Dela

I den fjärde och sista utställningen i Artist in Residence-serien ”Made in Sweden” tolkas Tändsticksmuseets arkiv av dansaren Josefine Chiacchiero. Besökarna kan fram till årets slut uppleva en gestaltning av tändsticksindustrins historia med takt och rytm från flamencons värld.

Den nya konstutställningen på Tändsticksmuseet i Jönköping tar avstamp i flamenco och ger en känsla av en dansföreställning. Besökarna får uppleva ett dynamiskt och mångfacetterat uttryck med människan och tiden i fokus. Arbetarna från tändsticksindustrins historia lyfts fram och dåtid och nutid vävs ihop. Lokala och internationella perspektiv ramar in. Färger, mönster och strukturer från etiketter och material kommer till liv. Maskinell och kroppslig rörelse omvandlas till visuella kreationer och nyskrivna kompositioner.

- Flamenco är i grunden ett folkligt uttryck där den individuella drivkraften och energin ges utrymme inom en gemenskap. Flamencon har formats genom mängder med influenser från världen över och utvecklas fortfarande. Flamencon ger uttryck för djupaste sorg och sprudlande glädje. Många av de tidiga flamencosångerna har sitt ursprung från gruvarbetares tunga vardag, säger konstnär Josefine Chiacchiero.

Josefine Chiacchiero är konstnär med bakgrund främst inom dans och musik, såväl i Sverige som utomlands. Hon har tagit sig an Tändsticksmuseets arkiv tillsammans med Jonathan Bondesson, kompositör/konstnär och Niklas Pohlman tekniker/konstnär.

Utställningen, som är ett samarbete mellan Jönköpingskommun Tändsticksmuseet och Kulturutveckling/dans Region Jönköpings län, öppnar med vernissage den 23 oktober och går sedan att se fram till den 30 december 2021.

Under vernissagen den 23 oktober blir det ett 15 minuter långt Performance med
Jonathan Bondesson och Josefine Chiacchiero. Men också ett samtal mellan Josefine Chiacchiero och Ida Davidsson, kultursekreterare inom dans, Jönköpings kommun.

Nyckelord

Kontakter

Ann Johnsson
Intendent
Tfn 036 10 55 43
E-post ann.johnsson@jonkoping.se

Josefine Chiacchiero
Konstnär
Tfn 070 210 43 07
E-post josefiero@gmail.com

Bilder

Länkar

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 12 000 medarbetare för att ge våra 143 400 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

Högre frånvaro i skolorna - Ljungarumsskolan stängs tillfälligt för årskurs 46.12.2021 09:35:17 CET | Pressmeddelande

På grund av konstaterad smitta och hög frånvaro i årskurs 4 på Ljungarumsskola har verksamhetschef för grundskolan beslutat att tillfällig stänga skolan och ställa in undervisningen för den berörda årskursen från och med idag 6 december och veckan ut. Eleverna är välkomna tillbaka på måndag 13 december. Beslutet är taget i samråd med smittskydd i Region Jönköpings län. Totalt berör stängningen omkring 70 elever.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum