Håll Sverige Rent

Elever kan vinna reportageresa till Kenya

Dela

Nu avgörs den årliga journalisttävlingen Unga Reportrar. Fem nominerade gymnasieelever gör upp om högsta vinsten, en reportageresa till Kenya.

Genrebild. Foto: Jenny Brandt
Genrebild. Foto: Jenny Brandt

Unga Reportrar är en årlig journalistiktävling med fokus på miljö och hållbarhet, där skolelever i årskurs 6–9 och gymnasiet chansen att berätta om viktiga frågor. I år har tävlingen haft ett tema, plast. Håll Sverige Rent har tillsammans med projektet Waves of Change bett elever att skicka in sina bidrag i form av fotografi, film eller artikelreportage.

De nominerade bidragen handlar om allt från plast i kläder till plastbantning i restaurangbranschen och hur framtidens plast kan se ut. Alla nominerade bidrag går att ta del av här: http://ungareportrarthemagazine.se/ 

Nytt för i år är att det finns ett alldeles särskilt förstapris i gymnasiekategorin. Vinnaren får en reportageresa till Kenya för att lära sig mer om problemet med plast och de lösningar som finns, förutsatt att pandemin eller andra oförutsedda händelser inte skapar hinder. Endast en elev kan vinna resan till Kenya, så därför är gymnasietävlingen i år individuell. 

Elever i årskurs 6 och högstadiet tävlar om 10 000 kr till sin klass och kan arbeta i par eller grupp. 

Totalt har 604 elever arbetat med Unga Reportrar och 120 bidrag har kommit in till tävlingen. Vinnaren presenteras 21 april.  

En annan nyhet i år är att de nominerade i gymnasiet får pitcha sitt bidrag för juryn. På fem minuter ska de berätta om sitt bidrag och hur de skulle ta sig an uppdraget att skildra Kenyas möjligheter och svårigheter med plast. Pitchen kommer att ske på engelska. 

I juryn sitter Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent, Anna Bertmar Khan, Programchef på Hand in Hand, Daniel Ddiba, Research Associate på SEI (Stockholm Environment Institute), Andrea Lindblom, Senior Communications Officer på SEI (Stockholm Environment Institute) 

Lista på de nominerade: 

Namn på reportage 

Namn på elever  

Skola 

Län 

       

Nominerade Högstadiet Reportage 

     

Plastbantning i restaurangbranschen 

Hjalmar 

Thoren Framtid Axona 

Skåne 

Kungsbackas vattendrag smutsigare - trots miljöförbättring 

Neo, Kevin & Christopher 

Hedeskolan 

Halland 

Är framtiden gjord av plast? 

Klara 

Thoren Framtid Axona 

Skåne 

       

Nominerade Högstadiet Foto 

     

Måltidens karma 

Joshua 

German European School Singapore (GESS) 

 

Innovation är den enda lösningen 

Kieran  

German European School Singapore (GESS) 

 

Sustainable Periods 

Khadeejah, Ida,Tara & Roxana 

ISLK 

Skåne 

       

Nominerade Högstadiet Film 

     

Nu eller aldrig - vi måste agera 

Elina, Elsa & Karin 

Hedeskolan 

Halland 

Skräpigt värre 

Nellie, Alicia, Ellen & Cecilia 

Hedeskolan 

Halland 

Ingen titel

Aaditri, Tosia & Kunal  

ISLK 

Skåne 

       

Nominerade Gymnasiet, 5 totalt 

     

Jorden är omringad av plast 

Emilia 

Kalmar Fria Läroverk 

Kalmar 

Fast fashion - ett plastigt problem 

Linnea 

Fridegårdsgymnasiet 

Uppsala 

Prospect of new two-dimensional polymer 

Colin  

Lars Kaggskolan 

Kalmar 

Finns det plast i Öresund? 

Lina  

Campeon Frigymnasium 

Skåne 

Köp fisk i plastförpackning, få plast i fisken på köpet 

Alva  

Lars Kaggskolan 

Kalmar 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Genrebild. Foto: Jenny Brandt
Genrebild. Foto: Jenny Brandt
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Över 50 000 deltog i Nordiska kusträddardagen - Söderköping flitigaste kusträddarkommunen i Östergötland12.5.2022 07:45:00 CEST | Pressmeddelande

I lördags arrangerades för sjätte året i rad den Nordiska kusträddardagen som en gemensam aktion mot den marina nedskräpningen. Och även i år var intresset stort - över 50 000 svenskar gav sig ut för att hålla hav, sjöar och vattendrag rena. Tillsammans plockade deltagarna nästan 170 ton skräp. I Östergötland var Söderköping den flitigaste kusträddarkommunen.

Över 50 000 deltog i Nordiska kusträddardagen - Hällefors flitigaste kusträddarkommunen i Örebro län12.5.2022 07:45:00 CEST | Pressmeddelande

I lördags arrangerades för sjätte året i rad den Nordiska kusträddardagen som en gemensam aktion mot den marina nedskräpningen. Och även i år var intresset stort - över 50 000 svenskar gav sig ut för att hålla hav, sjöar och vattendrag rena. Tillsammans plockade deltagarna nästan 170 ton skräp. I Örebro län var Hällefors den flitigaste kusträddarkommunen.

Över 50 000 deltog i Nordiska kusträddardagen - tre av de fem flitigaste kusträddarkommunerna i Västra Götaland12.5.2022 07:45:00 CEST | Pressmeddelande

I lördags arrangerades för sjätte året i rad den Nordiska kusträddardagen som en gemensam aktion mot den marina nedskräpningen. Och även i år var intresset stort - över 50 000 svenskar gav sig ut för att hålla hav, sjöar och vattendrag rena. Tillsammans plockade deltagarna nästan 170 ton skräp. Tre av de fem flitigaste kusträddarkommunerna ligger i Västra Götaland.

Över 50 000 deltog i Nordiska kusträddardagen - Västerås flitigaste kusträddarkommunen i Västmanland12.5.2022 07:45:00 CEST | Pressmeddelande

I lördags arrangerades för sjätte året i rad den Nordiska kusträddardagen som en gemensam aktion mot den marina nedskräpningen. Och även i år var intresset stort - över 50 000 svenskar gav sig ut för att hålla hav, sjöar och vattendrag rena. Tillsammans plockade deltagarna nästan 170 ton skräp. I Västmanland var Västerås den flitigaste kusträddarkommunen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum