NTI Gymnasiet

Elever på NTI Gymnasiet Örebro ger datorer nytt liv

Dela

Denna vecka pågår datorprojektet “ComputerAid” på NTI Gymnasiet i Örebro. Eleverna ger datorerna ett nytt liv, därefter kan de användas av skolor och inom sjukvården i utvecklingsländer.

Eleverna på NTI Gymnasiet Örebro dokumenterar arbetet de gör för Computer Aid Sweden. Fotograf: Simon Ekdahl
Eleverna på NTI Gymnasiet Örebro dokumenterar arbetet de gör för Computer Aid Sweden. Fotograf: Simon Ekdahl

NTI Gymnasiet Örebro har sedan många år ett etablerat samarbete med ComputerAid Sweden som är en välgörenhetsorganisation som specialiserat sig på att återbruka datorer och kringutrustning. Under en intensiv vecka arbetar skolans elever med att ta hand om gamla datorer som tagits om hand av organisationen. Elevernas uppgift är att gå igenom dator för dator och göra rent, kontrollera funktion och installera gratisprogramvaror. Arbetet dokumenteras, därefter kan ComputerAid Sweden exportera datorerna till utvecklingsländer där de kommer till nytta i skolor och inom sjukvården.

— ComputerAid är en av årets absoluta höjdpunkter och väldigt betydelsefullt för våra elever, säger Samuel Sundell som är programansvarig och lärare på NTI gymnasiets IT program och ansvarig för projektet.

Eleverna lär sig massor under denna vecka, både om datorer och dokumentation men även om arbetsprocesser och om den struktur som krävs i yrkeslivet. Veckan förbereder eleverna inför den praktik som sker i årskurs 2 och 3.

— Arbetet är organiserat så att det ska likna en arbetsplats så mycket som möjligt. Eleverna ska se varandra som kollegor och arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål, berättar Samuel Sundell som även är ansvarig för skolans praktikarbete, eller APL* som det heter officiellt. 

Hållbarhet kombineras med utjämning av skillnader i världen

— Vi inkluderar både ett hållbarhets- och ett internationaliseringsperspektiv på vår IT-utbildning genom samarbetet med ComputerAid Sweden, en riktig win-win-win-situation, säger Samuel Sundell. 

Mängden uttjänt elektronik ökar för varje år. Eleverna lär sig genom att projektet att elektronikens livstid kan förlängas avsevärt om man hanterar den på rätt sätt, vilket är viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv. Återvinning är viktigt men i detta fall handlar det om det som är betydligt effektivare: återbruk. 

— I Sverige är det numera självklart med välfungerande datorer i skolor och inom sjukvården, men i andra delar av världen finns inte dessa möjligheter. Vi vill utjämna dessa olikheter, säger Rasmus Nordström från ComputerAid Sweden.

Projektet ComputerAid pågår på NTI Gymnasiet 2-6 mars

För mer information eller ett besök på skolans datorverkstad, kontakta:

Samuel Sundell, lärare NTI Gymnasiet Örebro, samuel.sundell@ntig.se, 0731-575075
Simon Ekdahl, rektor NTI Gymnasiet Örebro simon.ekdahl@ntig.se, 019-446461
Rasmus Nordström, ComputerAid Sweden, info@computeraid.se, 0722-326500 

Kontakter

Bilder

Eleverna på NTI Gymnasiet Örebro dokumenterar arbetet de gör för Computer Aid Sweden. Fotograf: Simon Ekdahl
Eleverna på NTI Gymnasiet Örebro dokumenterar arbetet de gör för Computer Aid Sweden. Fotograf: Simon Ekdahl
Ladda ned bild

Länkar

Om

Det finns totalt 29 NTI Gymnasieskolor runt om i Sverige på orterna Borlänge, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Eskilstuna, Karlstad, Kristianstad, Luleå, Lund, Malmö, Skövde, Stockholm, Södertälje, Västerås och Örebro. Skolorna har som ambition att vara Sveriges ledande gymnasium inom tech, science och IT. 

NTI Gymnasiets skolor har tre olika profiler, inriktade mot tech, vetenskap och ekonomi, som alla ger kunskaper i ny teknik och digital spetskompetens. Skolorna samarbetar med universitet och aktörer inom tech- och sciencebranschen. Programmering och entreprenörskap ingår i alla program med möjlighet till certifiering inom digitala branschverktyg. 

Följ NTI Gymnasiet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från NTI Gymnasiet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum