Dramaten

Elever skriver monologer i dialog med Dramaten

Dela

Unga Dramatens dramaturger besöker i september–oktober mellanstadieelever på stockholmsskolor för att inspirera dem till att skriva monologer som sedan dramatiseras och gestaltas av skådespelare från Dramatens ensemble. Först på tur är Farstaängsskolan i Farsta som den 30 september får besök av Nina Dahn, David Book och Pierre Wilkner som då kommer att läsa de monologer som eleverna arbetat med.

Unga Dramaten läser monologer. Foto: Jacob Bengtsson
Unga Dramaten läser monologer. Foto: Jacob Bengtsson

Dramaten besöker under hösten mellanstadieskolor i Stockholms län för att hjälpa dem att ta sig an uppgiften att skriva en monolog. Under den första veckan kommer teaterns dramaturger till klassen för att, med undervisningsmaterial och övningar, förklara vad som kännetecknar en klassisk och modern monolog varpå eleverna får pröva på att skriva egna monologer. Efter en vecka kommer Dramatens skådespelare tillbaka till skolan för att gestalta några av elevernas texter.

”Under den pågående pandemin när vår publik inte kan komma till teatern, så måste vi mer aktivt söka upp publiken. Vi på Unga Dramaten är redan ute på förskolor och spelar föreställningen Den lille girige. Nu ger vi oss ut och besöker elever på mellanstadiet med ett program som handlar om att skriva monologer, säger Ada Berger, regissör och konstnärlig ledare för Unga Dramaten.

Medverkande dramaturger: Anna Norman Kölén och Sara Beer
Medverkande skådespelare: Nina Dahn, David Book, Pierre Wilkner
Längd: 3 lektioner
Spelperiod: Mitten på september–mitten på oktober
Spelplats: Ute på skolgården
Antal elever: en skolklass
Målgrupp: Mellanstadiet

Unga Dramaten läser monologer, på skolor, septemberoktober.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Unga Dramaten läser monologer. Foto: Jacob Bengtsson
Unga Dramaten läser monologer. Foto: Jacob Bengtsson
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

En personlig berättelse om en flykt från en ö i Grekland till hemlandet Sverige21.10.2020 10:23:01 CESTPressmeddelande

Welcome to Sweden är en annorlunda föreställning om möten och vänskap där skådespelaren Lukas Orwin bearbetar sina erfarenheter som volontär på ett flyktingläger på ön Leros och en flykt hem till Sverige. Det personliga tilltalet förstärks av att publiken får lyssna till hans röst i hörlurar vilket skapar en speciell intimitet. Premiär på Elverket den 11 november.

Sista droppen. Belarus(sia) – en kväll till stöd för protesterna i Belarus19.10.2020 11:58:00 CESTPressmeddelande

Just nu pågår läsningar över hela världen av Andrej Kurejtjyks aktuella pjäs Insulted. Belarus(sia) som skrivits under de pågående protesterna i Belarus. Läsningarna sker till stöd för de människor som protesterar på gatorna i Belarus och för landets teaterbransch. Den 27 oktober görs läsningen, med efterföljande panelsamtal, på Dramaten i ett samarbete med Svenska Institutet. Närvarar gör bland andra dramatikern Andrej Kurejtjyk. Sista droppen. Belarus(sia) sänds live och kan ses på Dramaten Play.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum