Serviceföretagen

Elever undviker skoltoaletten

Dela

Skoltoaletterna på landets högstadie- och gymnasieskolor får genomgående dåliga betyg när skoleleverna får säga sitt om städningen. 43 procent av eleverna undviker att gå på skoltoaletten varje vecka eller oftare och det är vanligare bland killar. Den främsta orsaken är att skoltoaletterna känns ofräscha och luktar illa. Det visar en undersökning som Almega Serviceföretagen låtit göra.

Skoltoaletten på Stureplan 9-16 augusti
Skoltoaletten på Stureplan 9-16 augusti

– En vanlig skoltoalett används tre gånger mer än en genomsnittlig kontorstoalett, men städas bara hälften så ofta. Skolans huvudmän måste upphandla en rimlig nivå på städningen, så att barnen använder toaletten när de behöver, säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Serviceföretagen.

Fyra av fem, 79 procent, av eleverna har någon gång undvikit att gå på skoltoaletten. Det visar en undersökning som Almega Serviceföretagen har låtit genomföra bland elever på högstadiet och gymnasiet. Undersökningen visar genomgående att skoltoaletterna undviks, 43 procent avstår från toalettbesök varje vecka. Problemet är störst bland killarna där 22 procent dagligen undviker att gå på skoltoaletten, bland tjejer är siffran 15 procent.

Huvudanledningen till att eleverna undviker skoltoaletterna är direkt kopplade till eftersatt städning. De vanligaste orsakerna är:

1. luktar illa, 45 procent
2. allmänt ofräscha och äckliga, 43 procent
3. rädsla för att någon hör vad som görs på toaletten, 32 procent
4. oren toalettsits eller urinoar, 30 procent
5. slut på papper, 28 procent.

Problemet med smutsiga skoltoaletter är större på högstadiet än på gymnasiet. 58 procent av högstadieeleverna upplever att skoltoaletterna är smutsiga, jämfört med 34 procent av gymnasieleverna. Eleverna ser ett ökande av antalet städtimmar som en viktig åtgärd för att toalettmiljön ska kunna förbättras. De tre mest efterfrågade åtgärderna är:

1. rengör oftare, 52 procent
2. kolla mer frekvent om papper och tvål är slut, 41 procent
3. renovera så att det ljudisoleras bättre, 39 procent.

– Det är tydligt att eleverna vill att det städas oftare på skolornas toaletter. Det måste sluta snålas med städningen av toaletterna. På en arbetsplats för vuxna hade detta aldrig accepterats, säger Pernilla Enebrink.

 

Skoltoaletten ställs ut på Stureplan
Under perioden 9 augusti till 16 augusti ställer Almega Serviceföretagen ut en skoltoalett på Stureplan i Stockholm. Skoltoaletten illustrerar hur en typisk skoltoalett kan se ut och informerar samtidigt förbipasserande vad elever tycker om skoltoaletter och vad som idag behöver åtgärdas för att elever ska använda skoltoaletten i högre utsträckning.

Om undersökningen
Almega Serviceföretagen har gett Axiom Insight i uppdrag att mäta högstadie- och gymnasieelevers allmänna uppfattning av skoltoaletter. Hur elever påverkas av toalettmiljön och om det finns några förbättringsområden. Undersökningen genomfördes 2020-06-16 –2020-06-22 och innehåller 1 015 skolelevrespondenter i målgruppen 13 till 18 år. 

För mer info besök: www.serviceforetagen.se/skoltoaletten  

___________________________________________________

Presskontakter


Michelle Jacobsson, kommunikatör, Almega Serviceföretagen
michelle.jacobsson@almega.se 
072 – 019 45 90

Filip Jarl, presskontakt, Micael Bindefeld AB
filip.jarl@bindefeldab.se 
070 – 736 08 00

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skoltoaletten på Stureplan 9-16 augusti
Skoltoaletten på Stureplan 9-16 augusti
Ladda ned bild
Skoltoaletten på Stureplan 9-16 augusti
Skoltoaletten på Stureplan 9-16 augusti
Ladda ned bild
skoltoaletten på Stureplan 9-16 augusti
skoltoaletten på Stureplan 9-16 augusti
Ladda ned bild
Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Serviceföretagen
Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Serviceföretagen
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Almega Service­företagen arbetar för ett bättre företagsklimat och stärker arbetsgivare, så att välmående företag kan släppa fram fler jobb inom service­branschen.

Almega Service­företagen är bransch- och arbetsgivar­organisationen för landets service­företag, där branscherna facility management, fönsterputs, hemservice, sanering och städ ingår. Totalt har föreningen cirka 1 250 medlems­företag som tillsammans sysselsätter över 55 000 personer.

Följ Serviceföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Serviceföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum