Umeå kommun

Elevernas succé-podd löser personalbrist

Dela

Industribranschen skriker efter arbetskraft, men intresset hos arbetskraften är svalt. Rasmus Fredriksson, Anton Melin och Filip Brännlund som går industritekniska programmet inom Lärlingsutbildningen på Dragonskolan startade podden ”Industrisnack”. Podden riktar sig till högstadieelever för att öka intresset och responsen har inte låtit vänta på sig.

Podden ”Industrisnack” har blivit en succé.
Podden ”Industrisnack” har blivit en succé.

– Det är superroligt, vi hade väl inte trott att det skulle bli sådan här respons, men nu hör ungdomar av sig, de önskar gäster och ämnen till kommande avsnitt, säger Rasmus Fredriksson.
Till våren har eleverna gjort sina tre år på industriprogrammet på Dragonskolan och efter studenten väntar jobb. För fyra år sedan då Anton Melin sökte in kunde han aldrig ana vad han gav sig in på. Alla tre går i skolan en vecka för att sen under två veckor arbeta på ett företag inom branschen.
– Jag var rätt så skoltrött i nian och jag tänkte att jag skulle välja något lite lättare. Men oj så fel jag hade, vi jobbar stenhårt veckan då vi är i skolan, stenhårt under arbetsveckorna på företagen. Jag fattade verkligen inte att det var så här när jag sökte in, men jag ångrar det inte en dag, säger Anton Melin.

”Många fördomar”
Just nu är fokuset på att tillgodose lyssnarnas önskemål, när vi träffas är de precis på väg att spela in avsnittet ”En dag på industriprogrammet” De är båda eniga om att det finns en hel del fördomar om industribranschen som inte alls stämmer och genom podden kan de bland annat motverka dem. Både Rasmus och Anton ler lite försynt då vi pratar om uppståndelsen kring ”Industrisnack”.
– Det finns många fördomar som exempelvis att man är skitig hela tiden, men det stämmer inte. Om alla bara visste hur roligt och bra vårt program och bransch är skulle många fler söka. Det är klart att det är extra roligt då yngre ungdomar hör av sig till oss, hela grejen med ”Industrisnack” är ju att nå just dom, säger Anton Melin.

För mer information kontakta:
Richard Larsson
Lärare, Dragonskolan
070-375 03 85
richard.larsson@umea.se

Nyckelord

Bilder

Podden ”Industrisnack” har blivit en succé.
Podden ”Industrisnack” har blivit en succé.
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Barn och unga firar Kulturskolans dag!16.5.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

21 maj samlas över 300 barn och 70 medarbetare från Kulturskolan i Umeå för att visa upp den breda verksamheten. På bland annat Väven, Utopia och Hamnmagasinet står barn och unga på scen för att framföra teater, musik och cirkus. Det blir vernissage, filmvisningar och besökarna erbjuds också möjlighet att prova-på inom flera ämnen. Självklart finns även tillfällen att på plats skapa och vara kreativ!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum