1000 Möjligheter

Ellencentrets kamp mot sexuell exploatering av flickor prisas

Dela

Ellencentret är en av tio europeiska organisationer som i dag prisas av Child10 för sin kamp mot människohandel och andra former av sexuell exploatering av flickor. Organisationerna erhåller 100 000 kronor var från H.M. Drottning Silvias Stiftelse.

Ellencentret är en stödverksamhet som vänder sig till alla unga mellan 15 och 25 år som har erfarenheter prostitution eller annan sexuell exploatering. Allt stöd är anonymt och gratis.

– Vi är mycket glada över att frågan om flickors utsatthet för alla former av sexuell exploatering uppmärksammas av Child10. Det våld som flickor och unga kvinnor utsätts för är ett oerhört stort samhällsproblem som måste bekämpas både genom förebyggande arbete riktat mot killar och män, genom bättre stöd för de utsatta och genom tydliga konsekvenser för dem som begår dessa brott, säger Zandra Kanakaris, generalsekreterare på Stiftelsen 1000 Möjligheter, som driver Ellencentret.

Ellencentret valdes ut bland 90 nomineringar från 27 länder.

– Människohandel och sexuell exploatering av flickor antas ofta vara något som sker i det fördolda, i en avlägsen och dunkel del av vårt samhälle. Men det systematiska och villkorslösa utnyttjandet av minderåriga flickor är något som sker runt omkring oss alla, dagligen, över hela världen, säger Jacob Flärdh, generalsekreterare Child10.

Det stämmer väl med Ellencentrets erfarenhet som visar att många som är i prostitution börjar med det som tonåringar, ibland redan när de är 14 år, eller ännu tidigare. Det kan ske på internet, i skolan, på hotell och på andra forum. Och det handlar inte bara om pengar utan kan lika gärna vara annan ersättning som cigaretter, alkohol, kläder, en väska, resor eller någonstans att sova.

– 1000 Möjligheter driver flera olika verksamheter med det övergripande syftet att uppnå ett jämställt samhälle fritt från våld. Vi tror att en nyckel i det arbetet är att förebygga killars våld mot tjejer och sexköp bland unga killar. Flickor och kvinnors rätt till sin egen kropp är en grundbult i ett jämställt samhälle. Därför fokuserar vi på unga i prostitution, säger Zandra Kanakaris.

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
‭+46 70-143 42 47
zandra@1000mojligheter.se
‭+46 70-143 42 47 zandra@1000mojligheter.se
Ladda ned bild

Om

1000 Möjligheter
1000 Möjligheter
Eriksbergsgatan 46
114 30 Stockholm

0709-553153http://1000mojligheter.se/
Stiftelsen 1000 Möjligheter är en idéburen organisation som stöttar och stärker unga och arbetar förebyggande för ett jämställt samhälle fritt från våld. Stiftelsen driver två verksamheter: ungarelationer.se, som motverkar killars våld mot tjejer och våld i ungas relationer, samt Ellencentret, som arbetar med unga utsatta för prostitution och människohandel.

Följ 1000 Möjligheter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från 1000 Möjligheter

Ett år senare – killars våld mot tjejer har förvärrats under pandemin30.3.2021 08:09:00 CEST | Pressmeddelande

Det har gått ett år sedan Kunskapscentret för unga relationer, KUR, bildades och släppte sin första rapport om killars våld mot tjejer. Rapporten bygger på fakta och erfarenheter från Ungarelationer.se, Sveriges nationella stöd- och kunskapsplattform för att motverka våld i ungas relationer. Ett år senare är siffrorna fortfarande nedslående och behovet av stöd stort. Pandemin har gjort situationen än värre.

Webbplats ska lära ut att ''Svartsjuka är inte romantiskt''2.2.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande

För femte året i rad genomförs nu kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt. – Med kampanjen vill vi väcka eftertanke hos unga och få dem att fundera över hur deras relationer ser ut och vad som kännetecknar en bra relation. Vi vill också bredda kunskapen hos vuxna när det gäller våld i ungas relationer, säger Linnéa Björk, Länsstyrelsen Västra Götaland. Kampanjen pågår under februari och mars.

Ny undersökning: Akut brist på stöd till utsatta för kommersiell sexuell exploatering23.11.2020 07:50:00 CET | Pressmeddelande

En ny undersökning från Ellencentret, #Intedinhora och Child10 visar på stora brister i stödet för personer som utsätts för kommersiell sexuell exploatering. Istället för att få hjälp vittnar målgruppen om misstroende och skuldbeläggande från samhällets stödfunktioner. Mindre än varannan svarande uppger att de erbjudits professionell hjälp, och särskilt negativa är erfarenheterna bland stödsökande barn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum