Elmanders engagerar västsvenska skolelever - ska bygga insektshotell

Dela

Genom att utlysa en tävling där skolelever bygger insektshotell hoppas makarna Amanda och Johan Elmander på att öka medvetenheten bland skolelever kring insekternas situation. Åtta västsvenska skolor och närmare 250 elever har tackat ja till tävlingen och skolklassen med det bästa bidraget tilldelas en prissumma på 10 000 svenska kronor. - Att bygga insektshotell är både ett roligt och lärorikt sätt att bidra, säger Amanda Elmander, initiativtagare till projektet.

Amanda Elmander, tillsammans med maken Johan Elmander, volontärarbetar för att hjälpa insekterna
Amanda Elmander, tillsammans med maken Johan Elmander, volontärarbetar för att hjälpa insekterna

Enligt Amanda Elmander är 90 % av alla blomväxter och en stor del av den mat vi äter pollinerad av bin, fjärilar eller andra pollinatörer. Under de senaste 10-15 åren har antalet pollinerande insekter på många håll i världen minskat drastiskt och Amanda Elmander berättar att detta troligen beror på städernas utbredning, ensidigt odlande och bekämpningsmedel.

- I naturen finns det gott om naturliga insektshotell och mat för pollinatörer. Men människan kontrollerar allt mer av jordytan vilket minskar utbudet av föda och skydd för pollinatörerna, säger Amanda Elmander.

Amanda och Johan Elmander planerar att tävlingen ska arrangeras årligen och hoppas på att hitta en modell inför nästa år där de kan involvera skolor från hela landet. Makarna har arbetat ideellt med projektet via The Perfect World Foundation - en organisation som arbetar för att öka medvetenheten kring natur-, och djurfrågor. Idén om att utlysa en tävling där skolelever ska bygga insektshotell kom genom parets egna barn.

- Jag har genom mina egna barn märkt hur intresserade unga är av natur- och djurfrågor, och jag ville hitta ett enkelt och roligt sätt att aktivera ungdomar. Att bygga insektshotell är något vi alla kan bidra med, säger Amanda Elmander.

Ett insektshotell kan bestå av en stubbe med borrade hål och ska ge insekter en plats för att lägga ägg, skydd mot väder och vind samt ett boende för övervintring. Att bygga ett eget insektshotell kan ta allt från några minuter till flera timmar - beroende på engagemanget, menar Johan Elmander.

- Jag gick själv bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet och det har varit kul att få använda mig av dessa kunskaper för att bygga tillsammans med eleverna, säger Johan Elmander.

Uppmärksammar Internationella bidagen

Den 20:e maj uppmärksammas insektens betydelse för den biologiska mångfalden genom internationella bidagen. Som ett komplement till tävlingen har makarna Elmander bjudit in skolelever till Göteborgs botaniska trädgård för att fira den Internationella bidagen, lära sig mer om pollinatörer samt bygga insektshotell.  

- Det kommer bli en dag med många viktiga samtal om insekternas situation, men framförallt hoppas jag på att barnen får en rolig dag och att de känner sig stolta över att göra skillnad, avslutar Amanda Elmander.

Skolor som medverkar i projektet;

  • Norrskolan - Uddevalla kommun.
  • Fotö skola - Öckerö Kommun.
  • Brottkärrsskolan - Göteborgs stad.
  • Norgårdenskolan - Uddevalla kommun.
  • Bogesundsskolan - Ulricehamns kommun.
  • Furuhällsskolan - Härryda kommun.
  • Samskolan - Göteborgs stad.
  • Västerbergsskolan - Mölndals stad.

Kontaktperson och initiativtagare till projektet

Amanda Elmander, volontär.

amanda@theperfectworld.com

0737313838

Kontaktpersoner till lärare på plats;

Annika Eriksson Bülling

annika.bulling@grundskola.goteborg.se

Första klass, och en förskoleklass från Brottkärrsskolan, Göteborg

073 671 93 71

Sara Winterkorn

sara.winterkorn@samskolan.se

Fjärdeklass från Samskolan, Göteborg  

070 832 42 70

Catarina Coutinho Axelsson

Catarina.coutinhoaxelsson@ulricehamn.se

Fjärdeklass från Bogesundsskolan, Ulricehamn

070 818 05 56

Kontakter

Bilder

Amanda Elmander, tillsammans med maken Johan Elmander, volontärarbetar för att hjälpa insekterna
Amanda Elmander, tillsammans med maken Johan Elmander, volontärarbetar för att hjälpa insekterna
Ladda ned bild

Om

The Perfect World Foundation
Kundsgatan 48c
411 15 Göteborg

https://theperfectworldfoundation.se/hem/
The Perfect World Foundation är en svensk ideell oberoende organisation som grundades 2010 för att öka medvetandet, samla in pengar samt agera tillsammans med djur- och naturbevarandeprojekt världen över.

www.theperfectworldfoundation.se

The Perfect World Foundation
Kundsgatan 48c
411 15 Göteborg

Följ The Perfect World Foundation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från The Perfect World Foundation

Boozt.com i samarbete med The Perfect World Foundation - vill göra modebranschen grön8.8.2019 08:10:00 CESTPressmeddelande

Den svenska ideella organisationen The Perfect World Foundation, tillsammans med Boozt.com och konstnären Mikael B, vill påverka modebranschen till att bli mer hållbar och skapar nu ett grönt initiativ för att minska klimatavtrycket. Initiativet lanseras under modeveckan i Köpenhamn under augusti och kommer även innebära att TV-profilen David Attenborough fortsätter att bli hedrad med en egen skog.

Nytt magasin ska bota svenskarnas framtidsångest7.5.2019 08:15:00 CESTPressmeddelande

Den ideella organisationen The Perfect World Foundation satsar på tidningsmarknaden och lanserar i maj ett nytt glossy magasin av högsta papperskvalité – The Perfect World Magazine. Organisationen har baserat innehållet på det ökande intresset för klimat- och djurfrågor och första numret pryds av BBC-profilen David Attenborough. "Intresset för klimat- och djurfrågor växer kraftigt men utbudet av media som fokuserar på ämnet är fortfarande begränsat", säger Ragnhild Jacobsson, VD på The Perfect World Foundation.

Victoria Silvstedt blir ambassadör för The Perfect World Foundation25.8.2018 10:36:18 CESTPressmeddelande

Den ideella organisationen The Perfect World Foundation arbetar för att skydda natur- och djurliv runt om i världen och har under flera år samarbetat med en rad kända namn för att uppmärksamma djur i kris. Nu är det klart att världsstjärnan Victoria Silvstedt blir ambassadör för The Perfect World Foundation och att hon kommer donera sin 120 000-kronorsklänning klänning under organisationens stödgala för natur- och djurliv i Göteborg den 6:e september.

Pressackreditering | The Polar Bear Ball - en stjärnspäckad stödgala för klimatet6.8.2018 12:15:09 CESTPressmeddelande

Den 6:e september 2018 arrangerar The Perfect World Foundation The Polar Bear Ball - den fjärde stödgalan som organisationen arrangerar för miljö och djurliv. Årets hedersgäster är den brittiska hertiginnan Sarah Ferguson, TV-presentatören Sir David Attenborough, American Pie- stjärnan Shannon Elizabeth, fredspristagaren Rajendra Pachauri och Victoria Silvstedt. Även en mängd svenska profiler har tackat ja till att gästa stödgalan på Elite Park Avenue Hotel i Göteborg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum