Tekniska verken i Linköping

Elmätarbyte i Linköping - nu ökar takten

Dela

I april inledde Tekniska verken arbetet med byta ut samtliga 77 000 elmätare i Linköpings kommun. Hittills har cirka 4 000 elmätare bytts ut i ett pilotprojekt under våren. I sommar har takten ökat och i höst ska mellan 1 200 och 1 500 mätare installeras varje vecka.

Elmätarna byts ut i område för område. Nu står bland annat Ljungsbro, Berg, Ledberg, Malmslätt och Vikingstad på tur, där samtliga cirka 14 000 kunder kommer att ha nya mätare från mitten av september. 

Under våren har cirka 4 000 elmätare installerats i Ekängen, Tallboda och delar av Linghem med ungefär 100 mätarbyten per dag. Utöver installation i kundanläggningar byts även mätare i många nätstationer. En del mätare är redan bytta i kommande områden eftersom de även utgör en del av kommunikationsinfrastrukturen.

Ett problem som upptäckts under vårens pilotprojekt är att det ibland har varit svårt att komma fram till mätarna. Var och en ansvarar själv för att mätaren är tillgänglig, så jag skulle vilja skicka en vädjan till alla våra kunder att hjälpa till så att montörerna verkligen kan komma fram till elmätaren som ska bytas ut. Byte av den här stora mängden elmätare på så kort tid ställer stora krav på logistik och planering, och vi strävar efter resurs- och kostnadseffektivitet i syfte att hålla nere priser och göra så lite avtryck på miljön som möjligt. Om vi inte kan komma åt mätplatsen så måste vi göra återbesök, vilket innebär både extra resor och arbetstid, säger Peter Ols, vice vd på Tekniska verken Linköping Nät.

Vi vill betona att Tekniska verken följer myndigheternas riktlinjer när det gäller besök i kundanläggningar relaterat till Covid -19. Om elmätaren sitter inne i bostaden och kunden känner tvekan att ta emot besök, så går det bra att boka om bytet av elmätare till ett senare tillfälle, säger Peter Ols.

De nya elmätarna innehåller fler funktioner och mäter med bättre upplösning, och är en viktig komponent i ett elnät med allt mer förnybar elproduktion och ökad leveranssäkerhet.

För mer information kontakta gärna:
Peter Ols, vice vd Tekniska verken Linköping Nät AB, 013-20 80 76
peter.ols@tekniskaverken.se

Tekniska verken har gett Eltel Networks i uppdrag att byta elmätarna.
Arbetet kommer att pågå sju dagar i veckan, även kvällstid. De kunder som har elmätare som sitter inomhus kommer att få ett brev från Eltel med förslag på tid för byte, om elmätaren sitter utomhus eller i ett gemensamt elmätarutrymme kan bytet göras utan att kunden är hemma. Installationen av den nya elmätaren tar cirka 30 minuter, och under tiden blir det ett kortare elavbrott. Eltels montörer kommer att ha synliga ID-kort och arbetsfordon med skylten "Jag arbetar på uppdrag av Tekniska verken".

Kunderna betalar inget för den nya mätaren, då kostnaderna för bytet ingår i nätavgiften. Arbetet med att byta ut alla elmätare i Linköping beräknas vara klart första halvåret 2023.

Här finns mer information om mätarbytet och hur mätaren fungerar. 

Fakta:
Den 28 juni 2018 beslutade regeringen om nya funktionskrav för elmätare. Lagkravet innebär att alla elnätsbolag i Sverige till år 2025 måste ha bytt ut, eller uppdaterat, sina elmätare med funktioner som ger bättre förutsättningar för kunden att följa sin elanvändning. Beslutet innebär att innan 2025 kommer cirka 5 miljoner elmätare i Sverige bytas ut.

I Linköping byts även mätarna för fjärrvärme och vatten ut till smarta mätare de kommande åren.

De gamla mätarna samlas in, delarna sorteras efter material och återvinns sedan.

Nyckelord

Bilder

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
215 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Överbliven fallfrukt blir biogas och biogödsel15.10.2020 10:57:48 CESTPressmeddelande

Frossa i paj, mos och kräm. Eller lämna fallfrukten till ett lokalt musteri som gör saft, must och sylt av den. Eller varför inte låta vänner och bekanta plocka den överblivna frukten? Eller ställ ut en korg med äpplen och päron till de som inte har en egen trädgård. För i första hand ska frukten så klart ätas. Men om det ändå blir fallfrukt över, eller om frukten har blivit dålig, så går det bra att lämna den till Tekniska verkens återvinningscentraler i Linköping. Där tas den omhand för att sedan bli biogas och biogödsel.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum