Afa Försäkring

Elsparkcyklar orsakar färdolyckor bland unga på väg till och från jobbet

Dela

Risken för en så kallad färdolycka av typen elsparkcykel/skateboard, m.fl är hög i åldersgruppen 16–25 år och denna orsak till färdolycksfall har ökat för varje år de senaste åren, särskilt i den yngre åldersgruppen. Männen här har en högre risk än kvinnor, det visar färsk statistik i ny rapport från Afa Försäkring.

Bild: Elsparkcykel. Foto: Marie Linnér, Johnér Bildbyrå.
Bild: Elsparkcykel. Foto: Marie Linnér, Johnér Bildbyrå.

– År 2019 till 2020 inträffade drygt 15 000 färdolycksfall. Färdolycksfall, det vill säga olyckor som inträffar på den normala färdvägen till eller från jobbet, med undantag av hämtning och lämning vid förskola, kan täckas av den statligt reglerade arbetsskadeförsäkringen, säger Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.

Arbetsskadeförsäkringen (TFA, TFA-KL och PSA) täcker inte skador orsakade av/i samband med framförande av trafikförsäkrade fordon så som bilar eller motorcyklar, dessa ersätts i första hand av trafikskadeförsäkringen och därför inkluderas den typen av skador inte i denna rapport.

– I statistiken ser vi att det finns ålders- och könsrelaterade skillnader vid färdolycksfall. Vi kan se att färdolyckor av typen elsparkcykel/skateboard m.fl. ökar bland unga, säger Emil Askestad.

Då det finns skillnader mellan de olika åldersgrupperna när det gäller vad som orsakar ett färdolycksfall tar man i rapporten hänsyn till ålderssammansättningen när man jämför risken för olika händelser, så kallad överrisk.

Färdolyckor på elsparkcykel eller skateboard utgör hög risk bland unga

– Risken är högst i åldersgruppen 16–25 år, att råka ut för en färdolycka av just typen elsparkcykel/skateboard, m.fl. Männen här har en högre risk med 2,0 per 1 000 sysselsatta, jämfört med kvinnor som har en risk på 1,9. Denna orsak till ett färdolycksfall har ökat för varje år de senaste åren, och särskilt i den yngre åldersgruppen, säger Emil Askestad.

Ung kille flög av elsparkcykeln på väg från jobbet

En man i åldern 16–25 år som jobbar inom yrkesgruppen barnskötare, fritidsledare, m.fl.
berättar om en färdolycka med elsparkcykeln:

”Jag körde min elscooter hem från jobbet när det regnade och såg inte att det var ett hål i marken, så jag flög av!”

Statistiken bidrar till förebyggande arbete

– Rapporterna vi tar fram ger oss fördjupad kunskap om arbetsskador och sjukfrånvaro, som vi kan rapportera om till arbetsmarknadens parter. Statistiken bidrar till förebyggande arbete och utgör bland annat beslutsunderlag för forskningsprojekt inom arbetsmiljö och hälsa, som Afa Försäkring finansierar, säger Emil Askestad.

Mer information:
Statistiken i rapporten kommer från Afa Försäkrings skadedatabas. Rapporten Fara å färde – färdolycksfall till och från arbetet finns att ladda ner på Afa Försäkrings webbplats: afaforsakring.se/statistikrapporter

Kontakt: Emil Askestad, analytiker och statistiker, Afa Försäkring: 08-696 4134, emil.askestad@afaforsakring.se 
Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se 

Prenumerera på Afa Försäkrings statistikrapporter eller se andra aktuella rapporter här. 

Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring, klicka här. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild: Elsparkcykel. Foto: Marie Linnér, Johnér Bildbyrå.
Bild: Elsparkcykel. Foto: Marie Linnér, Johnér Bildbyrå.
Ladda ned bild
Bild: Elsparkscykel. Foto: Marie Linnér, Johnér Bildbyrå.
Bild: Elsparkscykel. Foto: Marie Linnér, Johnér Bildbyrå.
Ladda ned bild
Pressbild: Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring. Foto: Adam Fredholm.
Pressbild: Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring. Foto: Adam Fredholm.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Afa Försäkring
Afa Försäkring9 av 10 är försäkrade genom jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se

Följ Afa Försäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Afa Försäkring

Succé för Byggbranschens Säkerhetspark – 2 000 elever har redan utbildats26.9.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Som en del av Afa Försäkrings arbete med att förebygga och minska arbetsskador, har ett samverkansprojekt med Byggbranschens Säkerhetspark inletts. Hittills har ungefär 2 000 studenter utbildats i parken där lärare och studenter på bygg- och anläggningsutbildningar kan gå utbildningen gratis. De som gått utbildningen hittills ger den toppbetyg och även detta läsår finns möjlighet för lärare och elever att gratis utbilda sig i parken.

Ny forskning om hur illegitima arbetsuppgifter påverkar hälsan i kontaktyrken22.9.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Illegitima arbetsuppgifter är sysslor som faller utanför en yrkesrolls arbetsbeskrivning eller kunde ha undvikits med en annan arbetsorganisation. Studier visar till exempel att lärare och vårdpersonal lägger alltmer tid på att dokumentera sitt arbete och att det kan bidra till stress och ohälsa. Constanze Leineweber, vid Stockholms universitet, tilldelas 4 000 000 kronor för att undersöka förekomsten av illegitima arbetsuppgifter och deras hälsoeffekter i kontaktyrken och andra yrken.

Skyddshandskar på jobbet kan orsaka eksem för vårdanställda13.9.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetssjukdomar med diagnosen eksem är vanligast inom vården och för arbetare inom metall- och övrigt industriellt arbete. Även yrkesgrupper inom restaurang och storkök, frisörer och byggnadsmålare är utsatta. Eksemen orsakas främst av att huden reagerar på materialet i skyddshandskarna eller att man kommer i kontakt med kemikalier i arbetet, visar en ny rapport från Afa Försäkring.

Arbetare inom metall- och övrigt industriellt arbete utsätts för kemikalier – kan ge eksem13.9.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetssjukdomar med diagnosen eksem är vanligast inom yrkesgruppen metall- och övrigt industriellt arbete samt inom vården. Även yrkesgrupper inom restaurang- och storköksarbete, frisörer och byggnadsmålare är utsatta. Eksemen orsakas främst av att man kommer i kontakt med kemikalier i arbetet eller av att huden reagerar på materialet i skyddshandskar, visar en ny rapport från Afa Försäkring.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum