Transportstyrelsen

Elva personer omkom inom allmänflyget 2021

Dela

Under 2021 omkom elva personer i olyckor med svenska privatflygplan och helikopter. Ingen person har omkommit inom den kommersiella luftfarten. Det visar Transportstyrelsens preliminära statistik för 2021.

Inom det kommersiella passagerarflyget omkom ingen person under 2021, men inom allmänflyget omkom elva personer. I en flygolycka med fallskärmshoppare omkom nio personer i ett litet privatplan på Örebro flygplats. En person omkom när en helikopter skulle landa i ett skogsområde utanför Leksand. Vid flygning med ett litet privatplan i Dalarna omkom piloten, som var ensam ombord.

Sex personer skadades allvarligt under 2021 i olyckor med skärmflyg och helikopter.

– Förra året inträffade några få olyckor inom allmänflyget i Sverige, bland annat den ödesdigra olyckan i Örebro där tyvärr många människor miste livet. På en generell nivå är dock flygsäkerheten i Sverige hög och det är viktigt att vi fortsätter arbetet med att upprätthålla den höga säkerhetsnivån inom luftfartsbranschen, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen.

Att minimera risker och initiera säkerhetshöjande åtgärder – innan riskerna har utvecklats till allvarliga händelser eller haverier – är grundläggande åtgärder inom flygsäkerhetsarbetet.

Transportstyrelsen är angelägna om att upprätthålla den goda dialog som myndigheten har med flygbranschens aktörer såsom flygbolag, infrastrukturhållare, tillverkningsorganisationer, utbildningsorganisationer och intresseorganisationer inom sportflyget.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

Norrbotten leder i utbildningar för förarbevis för vattenskoter4.7.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Norrbotten är i topp i antal personer som genomgått utbildning för förarbevis för vattenskoter, räknat i proportion till folkmängden. Dessutom är andelen kvinnor som går igenom utbildningen högst i landet. Utbildningslusten är hög också i Västerbotten och Västernorrland. Jämfört med områdena runt Stockholm eller Göteborg är andelen som genomgått utbildning till förarbevis i de norra länen många gånger högre.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum