Svenska Orienteringsförbundet

EM-guld till Alexandersson - brons till Rost

Dela

Tove Alexandersson vann EM-guld i långdistans och Erik Rost tog ett brons - och har hittills plockat en medalj i varje lopp. "När jag korsade mållinjen var jag väldigt glad och nöjd, men allra mest var jag nog trött", skrattar Alexandersson.

Tove Alexandersson och Erik Rost (fri bild)
Tove Alexandersson och Erik Rost (fri bild)
Tove Alexandersson har haft en hel del oflyt på EM i Turkiet.
 
På sprinten vurpade hon rejält men lyckades ändå bärga ett brons.
 
På medeldistansen gick ena skidan sönder och hon slutade så småningom på femte plats.
 
Men på söndagens långdistans kunde ingenting stoppa världsettan från Borlänge. Alexandersson vann, 2.52 före ryskan Mariya Kechkina och trea blev finländskan Salla Kosekela, +4.12.
 
- Efter medeldistansen var jag väldigt sugen på att tävla igen, men det var riktigt tufft fysiskt i dag. Jag kände mig jättetrött redan vid startpunkten så det blev slitigt och tufft mentalt. Det var bara att köra på allt jag hade och jag känner mig nöjd med att jag lyckades hålla ihop det.
 
- Jag vet inte varför det var så tungt fysiskt, tidigare i veckan har jag känt mig pigg och stark. Hoppas bara att jag känner mig frisk till morgondagens stafetter.
 
Om Tove haft sin portion otur tidigare under mästerskapet så var det Magdalena Olsson, guldmedaljör på medeldistansen, som blev söndagens olycksfågel.
 
- Vid varvningen tog en ryska Magdas karta, så hon fick stå och vänta nästan en minut innan hon fick en karta. Det var såklart stressande och så kom en bom på kontrollen direkt efter, berättar förbundskapten Frans Wickbom.
 
Alena Trapeznikova, åkaren som tog fel karta, diskades och plockades av banan. Till slut blev Olsson ändå fyra i mål, och det blev svenskt även på sjätte plats genom Hanna Eriksson.
 
På herrsidan levererade Erik Rost ännu en medalj. Silver i sprint, silver i mixedstafett, guld på medeldistansen och nu ett brons. Segern gick till norrmannen Lars Moholdt, som var 34 sekunder snabbare än ryssen Sergey Gorlanov, som i sin tur slog Rost med fem sekunder.
 
- Medaljsviten är intakt, och medalj på samtliga individuella lopp innebär att det här är mitt bästa mästerskap någonsin, säger Rost, som känner sig oerhört stark fysiskt.
 
- Med lite vassare orientering hade det kunnat bli guld i dag. Samtidigt känner jag mig nöjd, brons är inte illa och jag känner att kroppen fungerar väldigt bra. Nu får vi se hur det går i de avslutande stafetterna. Norrmännen och ryssarna får gälla som favoriter, men vi har absolut chans att slå dem.
 
Sverige ställer upp med följande lag på måndag:
 
Damer: Hanna Eriksson, Magdalena Olsson och Tove Alexandersson
Herrar: Markus Lundholm, Erik Blomgren och Erik Rost

Resultat, EM, långdistans
Damer
1) Tove Alexandersson, Sverige, 81.39, 2) Mariya Kechkina, Ryssland, +2.52, 3) Salla Koskela, Finland, +4.12, 4) Magdalena Olsson, Sverige, +6.14, 5) Marina Vyatkina, Ryssland, +7.00, 6) Hanna Eriksson, Sverige, +7.14. Övriga svenskor: 13) Linda Lindkvist, +12.24, 17) Evelina Wickbom, +13.30, 24) Isabel Salén +18.05.
Herrar
1) Lars Moholdt, Norge, 91.54, 2) Sergey Gorlanov, Ryssland, +0.34, 3) Erik Rost, Sverige, +0.39, 4) Eduard Khrennikov, Ryssland, +2.22, 5) Jörgen Baklid, Norge, +2.38, 6) Vladislav Kiselev, Ryssland, +4.05.Övriga svenskar: 10) Markus Lundholm, +6.46, 13) Linda Lindkvist, +12.24, 16) Martin Hammarberg, +9.14, 20) Rasmus Wickbom, +12.25, 24) Sixten Walheim, +14.45.

Kontakter

Bilder

Tove Alexandersson och Erik Rost (fri bild)
Tove Alexandersson och Erik Rost (fri bild)
Ladda ned bild

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

Succé för hittaut – rekordmånga väljer coronasäker motion med karta19.5.2020 11:32:28 CESTPressmeddelande

I princip alla idrottstävlingar är inställda med anledning av coronapandemin. Orienteringen däremot upplever en boom. Detta mycket tack vare de olika formerna av motionsorientering, där Svenska Orienteringsförbundets hittaut redan har slagit alla rekord. "I de här tiderna har idrotten en viktigare uppgift än någonsin att fylla. Att folk isoleras och blir stillasittande är livsfarligt. Det är fantastiskt kul att så många upptäcker hittaut", säger Susanne Söderholm, förbundschef.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum