Svenska Orienteringsförbundet

EM-silver till Sverige i sprintstafetten - guldet till Schweiz

Dela

Schweiz var överlägset i sprintstafetten. Men den svenska kvartetten Lina Strand, Gustav Bergman, Emil Svensk och Sara Hagström, sprang hem EM-silver. - Jättekul att inleda mästerskapet med medalj, säger slutsträckans Sara Hagström.

Väntan på orienteringsmästerskap har varit lång. Men i dag var det äntligen dags då sprint-EM i schweiziska Neuchâtel inleddes med sprintstafett
Hemmanationen var förhandsfavoriter och infriade favoritskapet på bästa sätt. Laget gick upp i ledning i mitten av den första sträckan och kunde därefter rinna ifrån till en klar seger. Marginalen till tvåan Sverige blev 55 sekunder.
Lina Strand ledde halvvägs in på den första sträckan:
- Jag kom in i loppet på ett väldigt bra sätt. Men tyvärr blev det en bom på cirka tio sekunder när jag inte såg en skärm bakom en blomkruka. Direkt efter den lilla missen var jag besviken, där försvann det felfria loppet. Men jag är glad att jag kunde plocka in på slutet av sträckan, säger Strand som växlade fyra sekunder bakom Simona Aebersold, Schweiz.
På andrasträckan sprang Gustav Bergman:
- Jag är nöjd med min prestation men det är klart att det var lite frustrerande att se Joey (Hadorn, Schweiz) dra ifrån. Jag är lite besviken på banorna, men detta bara för att de inte passade mig. Det var väldigt löpbetonat och väldigt många kontroller. Men samtidigt riktigt kul att springa stafett igen, säger Bergman som skickade ut Emil Svensk på tredjesträckan.
- Det var riktigt jobbigt. Jag fick verkligen ta i för att springa fort och kände att jag fick slita hela vägen. Men jag ska inte hugga sönder formen för det här mästerskapet än, ler Svensk som skickade ut Sara Hagström på slutsträckan 52 sekunder bakom Schweiz och halvminuten före Norge.
- Jag är väldigt glad över det fina utgångsläge jag fick av mina lagkamrater. Jag är nöjd med att jag höll ihop loppet så bra som jag gjorde orienteringstekniskt och att jag höll mig i min egen bubbla hela vägen. Det var bara någon gång som jag kollade bakåt för att se om jag såg någon, säger Hagström som kunde ta sig in på Xamax Neuchâtels fotbollsarena och möta sina lagkompisar vid den sista kontrollen.
- Det känns givetvis jättekul att ta en medalj. Bara att ta en plats i ett svenskt lag är väldigt bra, sedan väl leverera när jag får chansen känns fantastiskt, säger Hagström som därmed tog sin andra stafettmedalj i karriären.
I morgon fortsätter EM med kval till knockout-sprinten.

NEUCHÂTEL, SCHWEIZ, Sprintstafett: 1) Schweiz (Simona Aebersold, Joey Hadorn, Matthias Kyburz, Elena Roos) 56.55, 2) Sverige (Lina Strand, Gustav Bergman, Emil Svensk, Sara Hagström), +0.55, 3) Norge (Victoria Haestad Björnstad, Eskil Kinneberg, Kasper Harlem Fosser, Andrine Benjaminsen), +1.29, 4) Tjeckien, +2.23, 5) Finland, +2.43.

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

Svensk succé i den EM-sprinten – dubbla guld och ett brons16.5.2021 17:29:08 CEST | Pressmeddelande

Tre svenska medaljer blev facit på den individuella sprinten när EM i schweiziska Neuchâtel avslutades på söndagen. Regerande sprintmästarinnan Tove Alexandersson tog sitt andra guld på två dagar. På herrsidan var Emil Svensk starkast och vann sitt första individuella mästerskapsguld: ”Jag har haft lite stolpe ut på tidigare mästerskap. Skönt att det blev stolpe in nu, säger guldvinnare Emil Svensk som fick sällskap på pallen av bronsmedaljören Gustav Bergman.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum