Läkemedelsverket

EMA öppnar för boosterdos av Spikevax

Dela

Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, öppnar för att en boosterdos av covid-19-vaccinet Spikevax (från Moderna) kan övervägas hos personer som är 18 år och äldre.

EMA:s rekommendation till beslut baseras på data som visar att en tredje dos av Spikevax som gavs 6 till 8 månader efter den andra dosen ledde till en ökning av antikroppsnivåerna hos vuxna. Boosterdosen består av en halv dos, jämfört med vad som ges vid dos ett och två.

Med utgångspunkt i färdigställandet av vår egen registerstudie förordade svenska Läkemedelsverket att avvakta med rekommendation om boosterdos till alla vuxna, oavsett ålder och riskfaktorer för svår Covid-19.

Detta är i linje med Folkhälsomyndighetens tidigare beslut att pausa användningen av Spikevax till de som är födda 1991 och senare. Precis som tidigare är det de nationella folkhälsomyndigheterna som utfärdar officiella rekommendationer om vaccination. Detta gäller även användning av boosterdoser.

Mer information om rekommendationen för Spikevax kommer att finnas tillgänglig i den uppdaterade produktinformationen.

Skillnad mellan boosterdos och tredje dos

Det är viktigt att skilja på den tredje dosen som personer med nedsatt immunförsvar behöver för att få bästa möjliga skydd mot covid-19, och den så kallade boosterdosen som gäller personer över 18 år med normalt immunförsvar.

EMA har tidigare kommit fram till att den tredje dosen av Comirnaty (BioNTech/Pfizer) eller Spikevax (Moderna) kan ges till personer med försvagat immunförsvar.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Milda och övergående biverkningar även för gravida20.1.2022 14:44:01 CET | Pressmeddelande

Graviditet kan innebära en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19. De vacciner mot covid-19 som används i Sverige är godkända att ges under hela graviditeten. Det finns inget som tyder på någon annorlunda risk för biverkningar efter vaccination av gravida kvinnor. Det har inte heller framkommit tecken på att vaccinationen mot covid-19 orsakar negativa effekter på graviditeten eller barnet.

Miljöskadlighet bör vägas in vid beslut om var läkemedel får säljas10.1.2022 11:09:28 CET | Pressmeddelande

Miljörisker bör vägas in när Läkemedelsverket bedömer om receptfria läkemedel för människa ska få säljas utanför öppenvårdsapotek. Läkemedelsverket har den 30 december 2021 redovisat regeringsuppdraget Miljöskadlighet för receptfria läkemedel och rekommenderar att ett miljökriterium ges samma relevans och dignitet som de kliniskt relaterade säkerhetskriterier som bedöms i dag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum