Läkemedelsverket

EMA rekommenderar godkännande av ytterligare covidvaccin mot omikron

Dela

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har beslutat att rekommendera EU-kommissionen att godkänna ytterligare ett covidvaccin mot omikron från Pfizer-Biontech. Vaccinet är specifikt mot virusvarianten omikrons undervarianter BA.4 och BA.5.

Undervarianterna av omikron, BA.4 och BA.5, är de som dominerat senare delen av 2022. Detta vaccin ska genom en påfyllnadsdos hos personer som tidigare vaccinerats skydda mot omikron BA.4 och BA.5 liksom mot den ursprungliga SARS-CoV-2-stammen. Det nya vaccinet förväntas ge högre antikroppssvar mot omikron BA.4-5 jämfört med original-vaccinerna, och minst lika bra antikroppssvar mot det ursprungliga SARS-CoV-2.

– Det är bra att det nu finns ett vaccin som också skyddar mot de dominerande undervarianterna BA.4 och BA.5. Vaccinet är avsett som påfyllnadsvaccin från 12 års ålder, säger Charlotta Bergquist, Läkemedelsverket.

Biverkningsprofilen för det nya omikron BA.4-5- anpassade vaccinet förväntas vara likartad den för originalvaccinet och det nyligen godkända BA.1-vaccinet.

Folkhälsomyndigheten ger rekommendation om användning av vaccinerna i Sverige.

Sverige är ett av de länder som haft huvudansvar för att utreda om vaccinet skulle rekommenderas godkännande.

Relaterad information


Adapted vaccine targeting BA.4 and BA.5 Omicron variants and original SARS-CoV-2 recommended for approval (på engelska)

EMA rekommenderar godkännande av covidvaccin för omikron

Comirnaty - vaccin mot covid‍-‍19 - Pfizer/BioNTech

 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Fler ska få tillgång till naloxon15.9.2022 14:58:20 CEST | Pressmeddelande

Inom ramen för Socialstyrelsens regeringsuppdrag att öka tillgängligheten till naloxon har Läkemedelsverket tittat på möjligheten för receptfrihet för naloxon i form av nässpray. Läkemedelsverket ser flera möjligheter att göra naloxon mer tillgängligt för anhöriga och socialtjänstpersonal som möter personer i missbruk. Likväl är myndighetens bedömning att receptfrihet för naloxon i form av nässpray inte är möjligt under nuvarande lagstiftning med de krav på riskminimerande åtgärder som ställs vid utlämnande av läkemedlet. Det är slutsatserna i Läkemedelsverkets delrapport till Socialstyrelsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum