Norrköpings kommun

Emelie Schepps bästsäljande bok om Jana Berzelius spelas in i Norrköping

Dela

Viaplays nästa stora satsning spelas in i Norrköping. Thrillerserien Jana - Märkta för livet som är skapad, och regisserad av film- och serieveteranerna Felix Herngren och Henrik Björn baseras på den första boken i författaren Emelie Schepps bästsäljande serie om åklagaren, och före detta barnsoldaten Jana Berzelius som bor i Norrköping. Inspelningarna i Norrköping påbörjas nästa vecka.

Författaren Emelie Schepp Foto: Thron Ullberg
Författaren Emelie Schepp Foto: Thron Ullberg

Det här betyder mycket för Norrköping. Emelie Schepp har läsare världen över, och självklart hoppas vi att den här satsningen kommer locka ännu fler besökare till vår vackra stad. Fler besökare skapar nya arbetstillfällen, och det gynnar näringslivet både på kort och lång sikt. Det ska bli spännande att se Norrköping genom Jana Berzelius ögon i filmatiseringen, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.

Serien, som beräknas ha premiär på Viaplay under hösten 2023, baseras på författaren Emelie Schepps första bok i bokserien om Jana Berzelius som lanserades 2013. Storleken på produktionen är i klass med tv-serierna Bron och Wallander, och produceras av FLX, i samproduktion med Viaplay, med stöd från Norrköpings Filmfond på 1,5 miljoner kronor.

– Oerhört spännande och roligt! Ett av Norrköpings filmfonds mål är att göra Norrköping till en nationell och internationell plats för film- och tv-produktion. Att Viaplays nästa stora satsning utspelas, och filmas i Norrköping, bidrar till att sätta staden än mer på filmkartan. Att kompetenta personer och bolag i stan kommer vara delaktiga i produktionen på olika sätt är också väldigt bra, säger Johan Karlsson, enhetschef på Cnema med Norrköpings filmfond.

Inspelningen i Norrköping påbörjas nästa vecka, och flera byggnader i staden kommer få framträdande roller i serien. Till exempel är Rådhuset är en central pelare i berättelsen, och Norrköpings stadsbibliotek kommer dyka upp i ny tappning. När regissörerna Felix Herngren och Henrik Björn besökte Norrköping såg de snabbt vilka fantastiska inspelningsmöjligheter som erbjuds.

– Staden bjuder på stor visuell variation, med gammal vacker bebyggelse och modern urban arkitektur blandat. Motala Ström går som en blodåder genom staden, något som passar vårt världsbygge perfekt, men tanke på huvudpersonens koppling till vatten. Vi bygger en mustig och rik värld, där de ofta ofilmade miljöerna i Norrköping bidrar till en visuell kvalitet. Vi är otroligt glada över mottagandet vi fått i Norrköping och ser verkligen fram mot att filma där. Projektet drivs av passion och skaparglädje, och att staden tagit emot oss med öppna armar gör förstås peppen ännu större, säger Henrik Björn, medskapare och regissör tillsammans med Felix Herngren.

Emelie Schepp utsågs till Årets Deckarförfattare tre år i rad - 2016, 2017 och 2018 - och hennes böcker har idag översatts till en lång rad språk som sålts i över tre miljoner exemplar. 

Kontakt:
Sophia Jarl (M)
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon:0725-83 69 66

Johan Karlsson
Titel: enhetschef Cnema, Norrköpings filmfond
Telefon: 011-15 26 50

Ruben Labbé
PR Manager Viaplay Group
Mejladress ruben.labbe@viaplaygroup.com

_______________________________________________________
Avsändare: Helena Jalkner, presskommunikatör
Telefon: 0725-97 09 00

Bilder

Författaren Emelie Schepp Foto: Thron Ullberg
Författaren Emelie Schepp Foto: Thron Ullberg
Ladda ned bild
Regissörerna Henrik Björn och Felix Herngren. Foto: Viaplay Sverige
Regissörerna Henrik Björn och Felix Herngren. Foto: Viaplay Sverige
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

 Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum