PRO-Pensionärernas Riksorganisation

En äldreomsorgslag är just vad PRO har krävt länge

Dela

Idag överlämnade Coronakommissionen ett delbetänkande om äldreomsorgen till regeringen. Kommissionen konstaterar att det finns en rad strukturella brister inom äldreomsorgen. Brister som var kända sedan tidigare. Mot den bakgrunden vill nu regeringen utreda möjligheten att införa en särskild äldreomsorgslag, för att stärka lagstiftningen kring vården och omsorgen om landets äldre.

Christina Tallberg, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds.
Christina Tallberg, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds.

- Detta är just vad PRO har krävt. Vi har under mycket lång tid drivit frågan om en äldreomsorgslag, och att ambitionsnivån i lagstiftningen ska höjas från ”en skälig levnadsnivå” till att garantera ”goda levnadsvillkor” för landets äldre, säger Christina Tallberg, ordförande i Pensionärernas riksorganisation, PRO.

Coronakommissionen fastslår också att Sverige inte har lyckats skydda landets äldre. Detta beror på flera strukturella brister som sammantaget gör att kommissionen bedömer att äldreomsorgen var dåligt rustad för en pandemi. Bland annat menar Coronakommissionen att personalen i äldreomsorgen i stor utsträckning lämnades ensam att hantera krissituationen.

- Från PRO:s sida hoppas vi att 2021 blir året då äldreomsorgen kommer att stå mycket högt upp på den politiska dagordningen, såväl hos regeringen som hos regioner och kommuner. Resurser måste tillföras, personalens arbetsvillkor måste förbättras och vi äldre måste involveras i arbetet för att skapa en god äldreomsorg med hög kvalitet, säger Christina Tallberg.

Kontakter

Sten Söderberg, pressekreterare PRO, e-post: sten.soderberg@pro.se,
telefon: 08-701 6710

Bilder

Christina Tallberg, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds.
Christina Tallberg, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds.
Ladda ned bild

Om

PRO-Pensionärernas Riksorganisation
PRO-Pensionärernas Riksorganisation
Box 3274
103 65 Stockholm

08-701 67 00http://www.pro.se

PRO, Pensionärernas Riksorganisation, är Sveriges största pensionärsorganisation med föreningar runt om i hela landet.

Följ PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PRO-Pensionärernas Riksorganisation

PRO Ångermanland erbjuder regionen hjälp med covid-information28.1.2021 16:00:39 CET | Pressmeddelande

PRO Ångermanland har idag cirka 7500 medlemmar där merparten är i åldern 70+. Vi har ett väl utvecklat medlemssystem med såväl sms-funktion som e-post till våra medlemmar. Vi erbjuder oss nu att hjälpa till med information om när, var och hur vaccinationen går till. Det är snabbt och enkelt att via vårt medlemssystem att nå ut till medlemmarna och detta utan kostnad för Region Västernorrland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum