Åklagarmyndigheten

En åtalas för att ha spridit uppgifter om militära anläggningar

Dela

En 51-årig man har i dag åtalats misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Personen misstänks för att ha spridit hemliga och känsliga uppgifter om tretton försvarsanläggningar på ett hemligt forum på internet. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon i eftermiddag.

 – Det handlar om aggregerade sammanställningar av uppgifter som gör det möjligt att kartlägga militär infrastruktur av stor betydelse för rikets försvar, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist. 

Enligt åklagaren handlar det om ett allvarligt brott.

– Det här är försvarsanläggningar som är betydelsefulla för Sveriges förmåga att kunna försvara landet i händelse av krig. Det är uppgifter som är intressanta för främmande makt och som inte är möjliga att inhämta med till exempel militära satelliter, säger Mats Ljungqvist.  

Målnummer Gävle tingsrätt B 3296-20

Kontakt

Kammaråklagare Mats Ljungqvist är tillgänglig på telefon för media i dag kl. 13.30-14.30, 010-562 54 29.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum