Motormännen

En av fyra bilförare struntar i stoppskylten

Dela

Att stanna vid en stoppskylt kan tyckas självklart. Men Motormännens nya undersökning visar att en av fyra bilister struntar i att följa lagen.

- Att bryta mot stopplikten är en allvarlig trafikförseelse. Bara under förra året omkom 30 personer i korsningsolyckor, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens Riksförbund. 

I undersökningen som genomförts av Motormännens vägombud kontrolleras hur stopplikten efterlevs i 11 kommuner vid 15 tillfällen. Totalt blev det 3162 observationer. Hela 23 procent bröt mot reglerna. Allra sämst var efterlevnaden i Bergs kommun i Jämtland där 39 procent inte stannade vid stoppskylt. Bäst var förarna i Vännäs där endast sju procent bröt mot reglerna.

Förbättring mot förra mätningen

Sveriges bilister ändå blivit bättre jämfört med Motormännens tidigare undersökning från 2013. Då var det var tredje som inte stannade helt. Det är fortfarande ett mycket dåligt resultat i år, enligt Carl Zeidlitz.

De senaste åren har många korsningar med stopplikt kring tätorter byggts om till rondeller, vilket har bidragit till att minska antal dödade och svårt skadade. 

- Det gör skillnad om Trafikverket och kommunerna satsar på att förbättra sikten och ge bättre varningar vid farliga korsningar, eller bygga rondeller på utsatta platser. Att utveckla och förbättra trafiksäkerheten räddar många liv, säger Carl Zeidlitz.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Motormännen
Motormännen
Fridhemsgatan 32
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://www.motormannen.se

Bilen är livsnödvändig för att klara vardagen för många människor i Sverige. Man kan inte ta sig till arbetet, lämna barn på dagis eller storhandla utan bil. Försämrade och fördyrade villkor för bilister påverkar direkt både privatekonomi och möjligheten att få vardagen att fungera någorlunda smidigt för en mycket stor del av Sveriges befolkning.
Motormännen står på bilisternas sida i fråga om trafikpolitik och inte minst beskattningar och avgifter. Det sker bland annat genom att vi bedriver ett intensivt opinionsarbete i frågor som berör och påverkar bilistens vardag och erbjuder kunskap, tjänster och förmånliga erbjudanden till våra medlemmar. Vi är redan många och ju fler vi blir desto starkare hörs bilisternas röster!

Följ Motormännen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Motormännen

Kör säkert under sportlovet6.2.2018 06:50Pressmeddelande

Under sportlovsveckorna ökar trafiken till och från de svenska fjällen. Runt lördagar och söndagar, som oftast är stugbytardagar, kan trafiken bitvis bli mycket intensiv. Under den första sportlovsveckan ökar olyckorna med cirka 15 procent jämfört med en vanlig vecka. Vasaloppet lockar också tiotusentals skidåkare till Dalarna under vecka 9. Följ Motormännens tips om hur du kör säkert och väljer rätt väg till fjällen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum