ManpowerGroup

En av fyra missnöjd med kompetensutvecklingen på jobbet

Dela

Var fjärde svensk, 26 procent, anser att de inte får tillräcklig kompetensutveckling på jobbet, visar Sveriges största arbetslivspanel Manpower Work Life. Kurser och utbildningar har svagast koppling till självupplevt lärande, trots att det är den vanligaste formen av kompetensutveckling.

– Vår tids stora utmaning ligger i förmågan att snabbt kunna anpassa vår organisations kompetenser till samhällets digitalisering. Att stötta medarbetare i att utveckla sina kompetenser är A och O för svenska företag som vill fortsätta vara konkurrenskraftiga, säger Per Johansson, vd på Experis, en del av ManpowerGroup.

Hela åtta av tio, 79 procent, anser att det är arbetsgivarens ansvar att förse de anställda med kompetensutveckling kring ny teknik och nya arbetssätt. Undersökningen visar också att den vanligaste formen av kompetensutveckling är fysiska kurser och utbildningar.

Undersökningen visar dock att kurser och utbildningar har en svag koppling till självupplevt lärande. I stället upplever svenskarna att den mest effektiva formen av kompetensutveckling är att få tid att själv pröva och experimentera. På andra plats hamnar handledning av ett proffs och därefter medarbetarsamtal.

– Att en fjärdedel uppger att de inte får tillräcklig kompetensutveckling beror också på att de inte får rätt typ av kompetensutveckling. Ledare behöver i större utsträckning fokusera på att skapa arbetsplatser där de anställda känner frihet att själva pröva och experimentera sig fram, säger Per Johansson.

De branscher där flest saknar kompetensutveckling från arbetsgivaren är parti- och detaljhandeln, hälsa och sjukvård samt IT- och telekombranschen.

Bilagor
Topplista: Så skapar du en innovativ arbetsplats
Topplista: Yrken som vill ha mer kompetensutveckling

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se

Topplista: Branscher där flest vill ha mer kompetensutveckling (andel i procent)

1 Parti- och detaljhandel (31 %)
2 Hälsa, sjukvård och läkemedel (31 %)
3 IT- och telekombranschen (30 %)
4 Finansverksamhet (30 %)
5 Industritillverkning (30 %)


Om Manpower Work Life
Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel med närmare 20 000 personer som regelbundet får svara på aktuella frågor om arbetslivet. Den senaste undersökningen genomfördes under februari 2017 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 4 793 personer har svarat på frågorna.

Nyckelord

Kontakter

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Klarabergsgatan 29
111 81 Stockholm

http://www.manpowergroup.se

Om Experis
Experis är en av de världsledande aktörerna inom kompetensförsörjning. Vi erbjuder chefer och specialister - via konsulttjänster, rekrytering och projektlösningar. Experis finns på 34 orter i Sverige och i mer än 50 länder världen över och är en del av ManpowerGroup tillsammans med Manpower och Right Management. 

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Ny prognos: 2019 inleds med fler jobbtillfällen i mellersta Sverige11.12.2018 08:41Pressmeddelande

Arbetsgivare i mellersta Sverige, där Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län ingår, förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft i början på det nya året. Sysselsättningstrenden för regionen ligger på +5 procent för det första kvartalet, på samma nivå som Sverige som helhet. Det är dock en rejäl minskning jämfört med föregående kvartals rekordprognos på +22 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

Ny prognos: 2019 inleds med fler jobbtillfällen i Västsverige11.12.2018 08:38Pressmeddelande

Arbetsgivare i Västra Götalands och Hallands län, förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft i början på det nya året. Sysselsättningstrenden för regionen ligger på +6 procent för det första kvartalet, långt från rekordprognosen för motsvarande period förra året som då låg på +16 procent. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +5 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum