AI Sweden

En av Sveriges främsta AI-profiler går till AI Sweden

Dela

Daniel Gillblad är en av Sveriges främsta AI-profiler och värvas nu till AI Sweden. Daniel lämnar rollen som forskningschef för AI på RISE för att bli Co-Director med ansvar för forskning och strategi på AI Sweden. Målet är att accelerera användningen av AI över hela landet.

Daniel Gillblad, AI Sweden
Daniel Gillblad, AI Sweden

Daniel har forskat om AI sedan 1999 och är en av Sveriges stora auktoriteter inom området. Under 18 år var han forskare, forskningsledare och labchef på Swedish Institute of Computer Science, SICS, och när SICS gick in i RISE 2018 utsågs han till forskningschef för AI. Nu tar han nästa steg och blir Co-Director på Sveriges nationella AI-center, AI Sweden.

- Sverige behöver accelerera användningen av AI för att kunna skörda frukterna som tekniken möjliggör i form av ökad konkurrenskraft, mer resurser i välfärden och ökad livskvalitet för våra invånare.

Jag har kommit fram till att det bästa jag kan göra för att bidra till detta är att gå in helhjärtat i AI Sweden. AI Sweden har en unik styrka i sitt samarbete med nära 100 partners från näringslivet, akademin och offentlig sektor. Det känns otroligt spännande att få vara med och driva den här utvecklingen för Sveriges bästa, säger Daniel Gillblad, Co-Director, AI Sweden

Daniel startar sin tjänst den 18 december och har tidigare delat sin tid mellan RISE och AI Sweden.

- Som founding partner ser vi denna förstärkning av AI Sweden som klart positiv för Sverige. Vi ser också stora möjligheter att fördjupa vårt samarbete och stärka den nationella satsningen på tillämpad AI, säger Charlotte Karlsson, Divisionschef Digitala system, RISE

Daniel blir en av två Co-Directors för AI Sweden.

- Daniel har varit en bärande del av forskningslandskapet kring AI i Sverige under en mycket lång tid. Det är svårt att hitta någon del av den strategiska utvecklingen av AI i Sverige som Daniel inte har varit en del av. Vi är enormt glada att hans expertis, erfarenhet och drivkraft nu kommer att bidra till hela Sveriges AI-resa, säger Martin Svensson, Co-Director AI Sweden

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Daniel Gillblad, AI Sweden
Daniel Gillblad, AI Sweden
Ladda ned bild

Om

AI Sweden är Sveriges nationella center för tillämpning av artificiell intelligens. Det stöds av svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela landet. Kärnan i arbetet är att accelerera användningen av AI i Sverige med målet att stärka det svenska samhället, konkurrenskraften och öka livskvaliteten för alla människor som lever i Sverige.

Följ AI Sweden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AI Sweden

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum