Tidlös

En bit av rymden på handleden - TIDLÖS® släpper limiterad klocka med urtavla av Norrländsk meteorit

Dela

Den svenska klocktillverkaren TIDLÖS® släpper en limiterad utgåva av sin modell Marin med en urtavla tillverkad av den svenska meteoriten från Muonionalusta. Klockan släpps i fem unika exemplar och har inte bara en urtavla av meteorit, varje klocka ska dessutom göra en rymdresa i ett samarbete med det svenska rymdbolaget Esrange, i samband med uppskjutningen av Suborbital Express 4 under hösten 2023. Därefter ska en av klockorna auktioneras ut tillsammans med den anrika auktionsfirman Phillips.

-          Det är ett fantastiskt projekt, berättar Henry Salmela, grundare och ägare av TIDLÖS®. Det känns inte bara roligt att kunna producera en klocka med en tavla av en meteorit från Norrbotten, att dessutom kunna få upp den i rymden igen efter så långt tid känns otroligt häftigt.

Själva meteoriten som använts till tavlorna är den meteorit som upptäcktes i svenska Muonionalusta år 1906 och som man beräknar ha varit i marken i cirka 800 000 år. TIDLÖS® är en av de få tillverkare som kunnat använda det unika materialet till sina urtavlor. De har valt att använda den till sitt robusta dykarur Marin.

-          Det är kanske lite udda att koppla ihop dykning med rymden men vi tycker egentligen inte att det är så långsökt, fortsätter Henry. Vår Marin-modell är en robust och stryktålig klocka som tål att användas i de djupaste vatten. Så vi vet att den klarar riktig dykning. Nu får vi dessutom kvitto på att den klarar av att åka åt motsatt håll. Just att få upp den i rymden igen och utsätta den för de påfrestningar som finns där blir för oss ett sätt att bevisa den höga kvaliteten i våra produkter. Facit blir en klocka som klarar både havsdjup och rymd.

Det är i den obemannade raketen SubOrbital Express 4-M16 som klockorna ska följa med. Allt sker inom ramen för det svenska rymdprogrammet och den skjuts upp från Esrange utanför Jukkasjärvi. Från början var planen att klockorna skulle skickas upp i rymden redan i år, men bl.a pandemin och en omfattande brand hos Esrange har gjort att den planerade uppskjutningen flyttats fram till hösten 2023. Efter återkomsten till jorden kommer en av klockorna att auktioneras ut tillsammans med auktionshuset Phillips.

-          Auktionen blir pricken över i:et, fortsätter Henry. Phillips är ett av världens ledande auktionshus inom klockor och vår klocka kommer inte bara att hamna i katalogen, den kommer också att åka på turné och visas upp i Phillips filialer i Hongkong, New York, London och slutligen Genève. För oss som en liten tillverkare är det naturligtvis jättestort och det är fantastiskt kul att Phillips nappade på idén och gör det tillsammans med oss.

De resterande klockorna kommer att säljas till väl utvalda kunder på förfrågan. Men Henry berättar att de redan nu fått bud från intressenter inte bara i Sverige.

-          Ja, det stämmer att vi redan har fått bud på nästan alla klockorna. Det känns självklart fantastiskt. Men vi ska nog lugna oss lite tills projektet har gått i mål 2023 innan vi släpper någon av dem publikt.

Tills det är dags för rymdfärden kommer klockorna att ställas ut hos några väl valda återförsäljare av TIDLÖS® samt visas upp i samband med olika event.

Bilder

Om

TidlösFölj Tidlös

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.