M Sverige

En bit på vägen – men inte bra nog

Dela

Idag presenterade finansminister Mikael Damberg ett åtgärdspaket för att möta de exceptionella prisökningarna på drivmedel. Det är positivt att regeringen har tagit del av M Sveriges krav och av svenska bilisters verklighet men de stöd som presenteras idag är otillräckliga. I förra veckan presenterade M Sverige en rad åtgärder som vi anser har större relevans och effekt för att påverka de höga priserna i närtid.

– Att bara sänka energiskatten och betala ut en tusenlapp per bilägare i en klumpsumma räcker inte. Vi vill se mer genomgripande förändringar som att tillfälligt också ta bort momsen och fyrdubbla glesbygdsavdraget. Det skulle göra större skillnad för dem som behöver bilen mest, säger Caroline Drabe, vd för Riksförbundet M Sverige.

M Sverige har också krävt ett höjt och breddat reseavdrag. Nu säger finansminister att reseavdraget ska reformeras och ska ha en tydlig landsbygdsprofil.

– Vi ser fram emot att ta del av förslaget och tycker att det är positivt att regeringen har lyssnat på oss.

Regeringen lägger stort fokus på på dem som har möjlighet att ställa om till laddbar bil.

– I dag är endast 6 procent av alla bilar laddbara. Dessutom är leveranstiden på en ny elbil ett år. Fortfarande är 19 av 20 bilar bensin- eller dieseldrivna. Det går inte att bara prata om laddbara bilar, det är sällan lösningen för dem som påverkas allra mest av höga bränslepriser idag, säger Caroline Drabe.

M Sveriges förslag:

  • Höj och bredda reseavdraget
  • Ta bort skatten på trafikförsäkringen
  • Fyrdubbla glesbygdsavdraget
  • Ta temporärt bort trängselskatt och broavgift
  • Sänk energiskatt till EUs minimikrav
  • Ta bort momsen på drivmedel

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://msverige.se

Riksförbundet M Sverige är med 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter. 

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum