Växjö stift

En bok om en kyrka värd namnet

Dela

En kyrka värd namnet. Det är titeln på biskop Fredrik Modéus nya bok, som spänner över ett antal stora frågor som är viktiga i vår tid och därför också viktiga för kyrkan.

– Jag vill fästa uppmärksamheten på ett antal frågor som är viktiga för människor i vår tid, inte bara dagsaktuella frågor utan sådant som på djupet berör vad vi som människor behöver för att orka leva och reda ut våra liv på ett bra sätt. Jag tror att kyrkan är livsviktig och har mycket mer att ge till vår tid än vad många kanske tänker, säger biskop Fredrik Modéus.

Boken är skriven för en bred publik och lyfter många av de stora frågor som det talas om i vår tid. Klimatet, polariseringen, existentiell hälsa och rätten till tro är exempel på ämnen som tas upp. Men boken lyfter också mer församlingsnära frågor som gemenskap, delaktighet, språk och tystnad och att söka en riktning.

En av de frågor Fredrik Modéus ser som särskilt viktig är rätten till tro eftersom han anser att det i vår tid finns en religionsfobi.
– Det som syns i media är ofta den fundamentalistiska religiositeten och mot sådan ska vi såklart reagera på alla tänkbara sätt. Men religion är så mycket mer, den är något friskt som handlar om att ha rötter och om att hitta sätt att tolka livet som jag tror att alla människor behöver, säger han.

Bokens titel dök upp i ett samtal med hustrun. De båda befann sig i sommarstugan, det var söndag morgon och biskopen hade bara ett par shorts och en t-shirt med sig.
– Inte kan jag visa mig i kyrkan i detta, sa jag. Min fru svarade då att i en kyrka värd namnet spelar det väl ingen roll vem man är eller hur man ser ut? Nog är alla välkomna? Där och då bestämde jag mig för vad boken skulle heta, berättar biskopen.

Boken ges ut av Verbum och kan beställas via Verbums webbplats

Herdabrev
Biskopens bok är ett herdabrev, det vill säga en bok som en biskop skriver till sitt stift. Det är en gammal kyrklig tradition och herdabrevet kan användas både som samtalsunderlag och till egen reflektion.

För mer information
Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift – kontaktas via:
Emilia Lindstrand, kommunikationsstrateg
0470-77 38 16
emilia.lindstrand@svenskakyrkan.se

Bilder

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum