Värmdö Kommun

En bostadskö som prioriterar Värmdöborna

Dela

För att förbättra Värmdöbornas möjligheter att få en bostad genom det kommunala bostadsbolaget VärmdöBostäder föreslås på kommande kommunstyrelse en förändrad inriktning för hur bolagets bostäder ska förmedlas. Under förutsättning att kommunstyrelsen beslutar enligt förslaget kommer VärmdöBostäder få ett tydligare uppdrag att i första hand förmedla lägenheter till boende i Värmdö kommun.

Idag offentliggjordes handlingarna inför kommunstyrelsens sammanträde den 16 juni. Under mötet kommer ägardirektiven för VärmdöBostäder samt en översyn av avtalet med Stockholms bostadsförmedling att behandlas. Under förutsättning att kommunstyrelsen beslutar enligt förslaget kommer detta leda till fler tillgängliga bostäder för Värmdöborna.

Den 1 februari 2014 tog Stockholms Bostadsförmedling över förmedlingen av de cirka 2 000 bostäderna i VärmdöBostäders bestånd. Enligt rådande avtal ska 50 procent av de bostäder som lämnas från VärmdöBostäder till bostadsförmedlingen i första hand förmedlas till kunder i Värmdökön, resterande ska förmedlas inom bostadsförmedlingens ordinarie kö. Det är detta som förslagen som tas upp på onsdagens kommunstyrelsesammanträde nu ämnar förändra.

-        Behovet av bostäder är stort, inte minst bland våra unga. Värmdö kommun behöver ha en bostadsförmedling som prioriterar Värmdöborna. Det är vad VärmdöBostäder är till för och jag är glad att vi är överens med vår samarbetspartner, Rikshem, om förändringen, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande.

Förändringen föreslås genom en ändring av VärmdöBostäders ägardirektiv, där en ny skrivelse reglerar att bolagets bostäder framöver i första hand ska förmedlas till de boende i Värmdö kommun. Förändringen kommer att kräva en omförhandling eller avveckling av befintligt avtal mellan VärmdöBostäder AB och Stockholms Bostadsförmedling AB.

-        Kommunens ansvar för bostadsförsörjningen utgår självklart först och främst från bostadsförsörjningslagen, säger Cecilia Lejon, kommundirektör Värmdö kommun. Men det här är i först hand en service vi vill tillhandahålla kommunens invånare. Förslagna förändringar är en ökad förutsättning för detta.

Underlagen är framtagna i samförstånd mellan bolaget VärmdöBostäder och dess båda ägare, Värmdö kommun och Rikshem.

-        Förslaget kring revideringen av ägardirektivet innebär förtydligande i Värmdöbostäders uppdrag. VärmdöBostäder har en positiv utveckling och som delägare ser vi att förändringarna i ägardirektivet ligger rätt i tiden för att bidra till att bolaget fortsätter att utvecklas väl, säger Anette Frumerie, vd Rikshem.

Läs handlingarna här:
Kommunstyrelsen 16 juni

Nyckelord

Kontakter

Deshira Flankör (M)Kommunstyrelsens ordförande, Kommunalråd

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje.
Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

Tel:08-570 471 20deshira.flankor@varmdo.se

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Servicecenter: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

Värmdö begär möte med Trafikverket16.8.2021 08:52:08 CEST | Pressmeddelande

I ett brev till Trafikverket anser Värmdö kommun att myndigheten måste prioritera infrastrukturen på Värmdö och kommunen begär därför ett möte mellan ledande företrädare för att diskutera Värmdös infrastruktur och konkreta åtgärder som måste prioriteras. Kommunen anser att satsningar på vägarna är långt eftersatta och pekar ut en rad åtgärder som behöver komma på plats både kortsiktigt och långsiktigt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum