Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

En brud för kung och fosterland

Dela

Ett föredrag om kungliga svenska bröllop genom fem århundraden, där vi möter prinsessor som brickor i ett politiskt maktspel och som garanter för monarkins fortlevnad.

Utifrån den pågående utställningen i Skattkammaren i Västerås domkyrka, Brudkronor – i nöd och lust, presenteras nu den första föreläsningen på angränsande tema. Måndagen den 9 mars kl 18.00 har du chansen att lyssnat till Fil dr Lena Rangström då hon berättar om kungliga svenska bröllop från Gustav Vasa in i vår egen tid.

Rangström, tidigare 1:e intendent vid Livrustkammaren, har som forskare, författare och redaktör svarat för en omfattande publicering av kulturhistoriska artiklar och böcker rörande vapen- och dräkthistoria, hovliv och ceremoni.

- Rangström har en gedigen kunskap i ämnet och bland hennes större arbeten kan nämnas boken med samma titel som kvällens föredrag, berättar John Rothlind, kulturarvssamordnare i Svenska kyrkan Västerås.

Under föreläsningen får vi följa de kungliga aktörerna i bröllopets hela dramaturgi – från de inledande förhandlingarna, frieriet, kontraktsskrivningen, brudhämtningen, intåget, fram till vigselceremonierna och de avslutande festligheterna. Föredraget illustreras med ett rikt och i många fall unikt urval av bilder.

- 1585 ägde faktiskt en kunglig vigsel rum i Västerås domkyrka, det mellan Johan III och hans då 16-åriga brud Gunilla Bielke. Om det och mycket mer har vi att se fram emot i Rangstöms föredrag, säger Rothlind.

Västerås domkyrka, måndagen den 9 mars kl 18.00
Fri entré.

Utställningen Brudkronor – i nöd och lust visas i Skattkammaren i Västerås domkyrka t om augusti 2021. Öppet dagligen kl 9-17.

Arr. i samverkan med Domkyrkans Vänner.

För mer information: Peter Forsberg, 021-81 46 46, peter.a.o.forsberg@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Ladda ned bild
Målning av Per Krafft d y.
Målning av Per Krafft d y.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum