Räddningstjänstens Riksorganisation för Beredskapsfrågor

En dag för Sveriges deltidsanställda brandmän

Dela

Tisdag den första september infaller den årliga Brandman på jobbet-dagen, då Sveriges deltidsanställda brandmän uppmanas att visa sig i samhället genom att bära ett plagg från sin räddningstjänst. På så vis ger det allmänheten en möjlighet att hylla dessa vardagshjältar och deras huvudarbetsgivare som möjliggör deras beredskap!

Exempel på RRBs material.
Exempel på RRBs material.

Räddningstjänsternas Riksorganisation för Beredskapsfrågor, RRB, anordnar sedan 2019 Brandman på jobbet-dagen som infaller årligen den första tisdagen i september. Dagen syftar till att lyfta och hylla Sveriges deltidsanställda brandmän och deras huvudarbetsgivare som tillsammans möjliggör för ryggraden i svensk räddningstjänst.

Deltidsbrandmän utgör en klar majoritet av Sveriges brandmän och svarar för den räddningstjänst allmänheten förväntar sig både i glesbygd och i större samhällen. Deras beredskap och utryckningar bygger allt som oftast på att en huvudarbetsgivare accepterar att de lämnar arbetet med mycket kort varsel. Oftast inom ett fåtal minuter.

RRB uppmanar härmed inte bara brandmännen att göra sig synliga utan också allmänheten att både uppmärksamma dem samt att passa på att bekanta sig med yrket och ställa frågor om allt från brandsäkerhet till vad det innebär att vara deltidsbrandman.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Exempel på RRBs material.
Exempel på RRBs material.
Ladda ned bild
Länsförsäkringar Skaraborg. Foto: Sven Persson
Länsförsäkringar Skaraborg. Foto: Sven Persson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Räddningstjänstens Riksorganisation för Beredskapsfrågor
Räddningsvägen 2
95241 Kalix

http://www.rrfb.se/

RRB bildades 1994 och har sedan dess verkat för att ena Sveriges räddningstjänster i frågor som primärt rör räddningstjänster i glesbygd. Syftet med föreningen är att, genom kunskapsutbyte, omvärldsbevakning samt att tillvarata kommunernas intressen gentemot centrala myndigheter, organisationer, lagstiftare samt andra, bereda människors liv och hälsa samt egendom och miljö ett med hänsyn till de lokala förhållandena tillfredsställande och likvärdigt skydd mot olyckor.

Följ Räddningstjänstens Riksorganisation för Beredskapsfrågor

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.