Bookmark Förlag

En dos stryknin: 100 år av Agatha Christie-berättelser

Dela

I dag skulle Agatha Christie ha fyllt 130 år! Det firar vi med en nyutgivning av hennes debutroman En dos stryknin, som gavs ut för 100 år sedan.

En dos stryknin, i vilken den belgiske detektiven Hercule Poirot löser sitt första fall, lade grunden för pusseldeckaren som genre och blev startskottet för Agatha Christies långa karriär. Christie är än i dag världens mest säljande författare och den unike karaktären Hercule Poirot har kommit att bli en av litteraturens mest älskade och odödliga. 

En dos stryknin tillkom efter ett vad med systern Madge som utmanade Agatha att skapa en mordhistoria där läsaren inte skulle förstå vem mördaren var. Christie började skriva pusseldeckaren medan hon var volontär på sjukhuset i Torquay under första världskriget. Där lärde hon sig mycket om olika läkemedel, vilket resulterade i att gift blev den naturliga mordmetoden i hennes debutroman.

Efter att ha refuserats av sex förlag accepterades manuset till En dos stryknin slutligen av The Bodley Head, fyra år efter att det hade slutförts. Men det var på ett villkor: att Christie skulle skriva om slutet. Denna jubileumsutgåva innehåller även originalslutet, för första gången översatt till svenska. 

Boken ingår i Bookmark Förlags jubileumsserie med Agatha Christie-klassiker. Originalöversättningen är gjord av Eva Wahlenberg, originalslutet är översatt av Helen Ljungmark. För den vackra omslagsdesignen står Sara R. Acedo.

Jubileumsåret innehåller även ett pocketsläpp och en filmlansering: i oktober går Christie-klassikern Döden på Nilen upp på landets biografer och i samband med det släpps även pocketutgåvan.

Agatha Christie (1890–1976) är världens mest säljande författare i modern tid. Med fyra miljarder sålda exemplar är hon känd över hela världen som kriminalromanernas drottning. Hon var en pionjär inom deckargenren och lika produktiv som framgångsrik. Utöver sina åttio kriminalromaner och novellsamlingar, hann hon skriva nitton dramer samt sex romaner under pseudonymen Mary Westmacott.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Omslag: Sara R. Acedo
Omslag: Sara R. Acedo
Ladda ned bild
Foto: Angus McBean, Harvard Theatre Collection, Harvard University
Foto: Angus McBean, Harvard Theatre Collection, Harvard University
Ladda ned bild

Länkar

Om

Bookmark Förlag
Bookmark Förlag
Kungsgatan 58
111 22 Stockholm

http://www.bookmarkforlag.se/

Förlaget för kräsna bokälskare.

BOOKMARK FÖRLAG ger ut unika och dramatiska titlar som är svåra att lägga ifrån sig, och har såväl svenska som utländska författarskap. Vi arbetar hårt för att nå ut med våra titlar och vi har haft förmånen att få fina mottaganden.

Följ Bookmark Förlag

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bookmark Förlag

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum