Försäkringskassan

En fast utbetalningsdag för ersättning vid VAB

Dela

Från och med juni 2016 införs en fast utbetalningsdag för ersättningen tillfällig föräldrapenning vid vård av barn (VAB). Det innebär att dagens rutin, där utbetalningar sker under hela månaden, tas bort och pengarna betalas ut den 25:e varje månad.

Den nya rutinen innebär att de föräldrar som senast den 15:e i månaden lämnar in en komplett ansökan om tillfällig föräldrapenning, kommer att få en utbetalning den 25:e samma månad. I de fall ansökan görs den 16:e eller senare sker utbetalningen den 25:e månaden efter.

- Genom en fast utbetalningsdag vid VAB blir det tydligare för föräldrarna när pengarna kommer in på kontot. Vår förhoppning är att förutsägbarheten ska skapa trygghet, vilket är viktigt när det handlar om familjers ekonomi, säger Mats Mattsson på Försäkringskassan.

Vård av barn är när du stannar hemma från jobbet eller avstår att söka arbete för att ta hand om ett sjukt barn. Ersättningen du får när du vabbar kallas tillfällig föräldrapenning.

Läs mer om tillfällig föräldrapenning/VAB: http://www.forsakringskassan.se/privatpers/foralder/vard_av_barn_vab

Kontakt
Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88.

Nyckelord

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Försäkringskassan föreslår översyn av aktivitetsersättning vid förlängd skolgång18.10.2018 13:00Pressmeddelande

Om en person på grund av en funktionsnedsättning behöver längre tid på sig att bli klar med skolan kan denne vara berättigad till aktivitetsersättning vid förlängd skolgång. En förmån som idag hanteras av Försäkringskassan. I en ny socialförsäkringsrapport föreslås en översyn som bland annat tittar på vilken myndighet som är bäst lämpad att administrera ersättningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum